Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Nenechte vydlabanou dýni skončit v koši: Proměňte ji raději v jídlo, hnojivo nebo dekoraci

Dýně neodmyslitelně patří k podzimu a Halloweenu. Ale co s nimi, když oslavy skončí? Vyhodit je by byla škoda. Vyřezaná dýně totiž nabízí spoustu dalšího využití, od kuchyně po zahradu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 14. 11. 2025

Co s dužinou z dýně či semínky, aby vše neskončilo zbytečně v koši. Možností je přitom hned několik. Nejčastější a nejoblíbenější je samozřejmě využití v kuchyni. Z dužiny, kterou jste vydlabali, snadno připravíte lahodnou polévku (na tu můžete samozřejmě použít v podstatě celou dýni), pyré, koláč nebo dokonce dýňový chléb či smoothie. Ani semínka nepřijdou nazmar. Stačí je propláchnout, osušit a upražit v troubě s trochou soli či koření. Získáte tak skvělou pochoutku k večernímu filmu nebo zdravý posyp do salátu. Důležité je však pamatovat na jedno pravidlo. Pokud dýně stála několik dní venku, raději ji už nejezte. Mohla by být zkažená, plesnivá nebo okousaná od zvířat.

Info ikona
Co s dýní po vydlabání
Mohlo by se vám líbit

Podzimní zahrada u chalupy nemusí spát. Co zasadit, aby dělala radost i příští rok

Když se dny krátí, většina lidí odkládá hrábě a lopaty. Jenže právě teď má zahrada čas na nové začátky. Podzim není koncem sezony, ale jejím druhým dechem. A kdo ho využije, ten si příští rok užije první květy dřív než ostatní.
marianne.cz

Zbytky dýně, které se nehodí do kuchyně, ocení vaše zahrada. Můžete je přidat na kompost, kde se rychle rozloží a obohatí půdu o cenné živiny, nebo je jednoduše rozložit po záhonech jako přírodní hnojivo. Máte-li doma slepice či králíky, nebo znáte někoho s farmou, můžete dýni nabídnout jako krmivo. Jen se ujistěte, že je stále čerstvá a bez plísně. Vydlabaná a důkladně vysušená dýňová slupka může posloužit i po Halloweenu. Proměňte ji v originální květináč pro podzimní rostliny, netradiční svícen nebo ji jednoduše nechte jako stylovou přírodní dekoraci.

Pár triků pro snadnější práci a lepší výsledek

Tyhle rady se letos i na příští rok. Aby vám šlo vyřezávání lépe od ruky a dýně se dala snadněji zpracovat, máme pro vás několik tipů. Pro rychlé odstranění vláknité dužiny zkuste použít elektrický ruční mixér na nízké otáčky. Ušetří vám spoustu práce. Dužinu a semínka oddělujte hned na začátku, abyste je měli čisté pro další použití v kuchyni. Stěny dýně se snažte ztenčit zhruba na jeden centimetr. Budou se vám pak lépe krájet a zpracovávat na vaření. Jak vidíte, vyhodit dýni po Halloweenu není vždycky nutné. Stačí trocha plánování už při samotném vyřezávání a získáte suroviny na skvělé jídlo, hnojivo pro zahradu i krmivo pro zvířata. Kreativním a šetrným přístupem ji můžete využít doslova do posledního semínka.

Zdroj: countryliving.com, thespruce.com

Mohlo by se vám líbit

Tajemství hospodyněk odhaleno: Jak uchovat cibuli čerstvou a voňavou až do jara

Cibule je nenápadná, ale v kuchyni naprosto nepostradatelná. Pokud jste si letos dopřáli vlastní úrodu, určitě nechcete, aby vám během zimy začala plesnivět nebo klíčit. Správné skladování cibule je jednoduchá alchymie, kterou zvládne každý, kdo zná pár osvědčených pravidel.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×