Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Tajemství hospodyněk odhaleno: Jak uchovat cibuli čerstvou a voňavou až do jara

Cibule je nenápadná, ale v kuchyni naprosto nepostradatelná. Pokud jste si letos dopřáli vlastní úrodu, určitě nechcete, aby vám během zimy začala plesnivět nebo klíčit. Správné skladování cibule je jednoduchá alchymie, kterou zvládne každý, kdo zná pár osvědčených pravidel.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Když se podzim chýlí ke konci a vzduch voní suchou zeminou, přichází čas cibuli vytáhnout ze záhonů. Zahrádkáři vědí, že dobrá úroda ještě neznamená, že bude i dlouho chutná. Na to, aby cibule vydržela celou zimu, je potřeba trochu péče a trpělivosti.

Správná chvíle pro sklizeň

Základem úspěchu je načasování. Cibuli sklízejte, když jí začínají polehávat naťové listy a hrdlo stonku měkne. Pokud ji necháte v zemi příliš dlouho, znovu zakoření a zkrátí se její trvanlivost. Sklizené cibule nechte pár dní proschnout přímo na záhoně, nejlépe za suchého počasí. Déšť nebo přílišná vlhkost by mohly způsobit hnilobu, takže pokud počasí nepřeje, přesuňte cibuli do přístřešku nebo na půdu.

Sušení rozhodne o všem

Možná to zní banálně, ale dobré usušení je nutnost. Cibule musí být dokonale suchá, než ji uložíte na zimu. Ideální je nechat ji schnout dva až tři týdny v suchu a průvanu. Teprve když má slupka šustivou strukturu a nať je úplně seschlá, můžete ji očistit a připravit ke skladování. Pokud chcete mít cibuli i pěknou na pohled, splétejte ji do copů. Vypadá to krásně, voní to po létě a navíc takto zavěšené cibule dostávají vzduch ze všech stran, takže se nekazí.

Mohlo by se vám líbit

Už žádné slzy při krájení cibule. Vyzkoušejte jednoduchý fígl, který vážně funguje

Slzavé údolí pokaždé, když chystáte guláš nebo cibulovou pomazánku? Stačí drobná změna a cibule vás přestane trápit. A nejlepší na tom je, že tenhle trik funguje, nestojí ani korunu a vše máte doma po ruce.
marianne.cz

Kde a jak cibuli skladovat

Cibule má ráda chlad, sucho a tmu. Ideální teplota pro skladování je mezi 2 a 6 stupni. Sklep nebo nevytápěná spíž jsou ideální, pokud nejsou vlhké. Vyhněte se plastovým sáčkům, v nich se drží vlhkost. Lepší jsou proutěné koše, dřevěné přepravky nebo síťované pytle, kde může cibule dýchat. Velmi důležité je, aby cibule neležely ve vrstvě příliš vysoké. Nejlépe vydrží, když mají dost prostoru a vzduchu. Jednou za čas je zkontrolujte a vyřaďte měkké nebo klíčící kusy, aby nenakazily ostatní.

Které odrůdy vydrží nejdéle?

Ne všechny cibule se hodí na dlouhodobé skladování. Pozdní odrůdy jako Všetana nebo Avalon mají tvrdší slupku a vydrží až do jara. Naopak rané cibule (např. Karmen) jsou určené spíš k rychlé spotřebě. Mají jemnější chuť, ale kratší trvanlivost. Pokud pěstujete více druhů, skladujte je odděleně, aby vám jedna neznehodnotila druhou. Na vesnici se říká, že dobrá cibule má mít „kůži jako had“ – tedy suchou, pevnou a hladkou. Některé hospodyně mezi cibule pokládají pár sušených bylinek, třeba tymián nebo levanduli, které odpuzují škůdce. Jiní dávají cibuli do plátěných pytlíků a zavěšují ji na půdu, kde proudí vzduch. Pokud se přece jen začne objevovat klíčení, nezoufejte. Naklíčené cibule můžete usušit, zamrazit nebo nakrájet a použít do polévek či omáček. V ničem se neztratí.

Zdroj: autorský článek

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×