Které odrůdy vydrží nejdéle?
Ne všechny cibule se hodí na dlouhodobé skladování. Pozdní odrůdy jako Všetana nebo Avalon mají tvrdší slupku a vydrží až do jara. Naopak rané cibule (např. Karmen) jsou určené spíš k rychlé spotřebě. Mají jemnější chuť, ale kratší trvanlivost. Pokud pěstujete více druhů, skladujte je odděleně, aby vám jedna neznehodnotila druhou. Na vesnici se říká, že dobrá cibule má mít „kůži jako had“ – tedy suchou, pevnou a hladkou. Některé hospodyně mezi cibule pokládají pár sušených bylinek, třeba tymián nebo levanduli, které odpuzují škůdce. Jiní dávají cibuli do plátěných pytlíků a zavěšují ji na půdu, kde proudí vzduch. Pokud se přece jen začne objevovat klíčení, nezoufejte. Naklíčené cibule můžete usušit, zamrazit nebo nakrájet a použít do polévek či omáček. V ničem se neztratí.