Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Sbohem šmouhy v matné kuchyni. Díky tomuto fíglu bude zase zářit jako nová

Matné povrchy v kuchyni, ať už na dvířkách nebo pracovních deskách, jsou elegantní a moderní. Jejich největší slabinou je ale citlivost. Na rozdíl od lesklých variant na nich snadněji ulpívají otisky prstů, šmouhy a mastnota. Bez správné péče tak mohou rychle ztratit svůj atraktivní vzhled.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 24. 10. 2025

Největšími nepřáteli matných kuchyní jsou otisky prstů, mastné skvrny a zaschlé nečistoty, které mají tendenci na povrchu trvale ulpívat. Tyto povrchy jsou také náchylnější k poškrábání, a proto vyžadují pravidelnou, ale především velmi citlivou péči, aby zůstaly dlouho krásné. Než se pustíte do mokrého čištění, vždy povrch nejprve otřete suchým a čistým hadříkem z mikrovlákna. Odstraníte tak prach a volné nečistoty, které by mohly povrch při následném mytí poškrábat. Pro samotné čištění používejte výhradně měkké mikrovláknové utěrky nebo jemné houbičky. Vyhněte se drátěnkám, kartáčkům a jakýmkoli hrubým materiálům. Ve většině případů si vystačíte s vlažnou vodou a malým množstvím pH neutrálního čisticího prostředku bez abrazivních částic a vosků. Po umytí je naprosto klíčové povrch ihned vytřít do sucha čistým hadříkem. Zabráníte tak vzniku nevzhledných šmouh a zaschlých kapek vody.

Info ikona
Otisky na kuchyňské lince
Mohlo by se vám líbit

Podzimní kuchyně trochu jinak. Ochutnejte netradiční polévky, které v českých kuchařkách nejspíš nenajdete

Podzim přináší nejen barevnou krajinu a chladná rána, ale také touhu po teple a domácí pohodě. A právě teď přichází čas na polévky, hřejivé, voňavé a syté. Kromě tradičního vývaru nebo bramboračky však existují i překvapivé varianty, které okouzlí chutí a zároveň posílí imunitu. Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů inspirovaných světovými kuchyněmi, které snadno zvládnete i doma.
marianne.cz

Jak na mastnotu a odolné skvrny

S běžnou mastnotou si snadno poradí teplá voda s kapkou jemného přípravku na nádobí. Pokud je znečištění větší, můžete opatrně použít roztok vody a bílého octa, ale pouze v případě, že to výrobce vaší kuchyně výslovně nezakazuje. Na zaschlé skvrny dobře funguje pasta vytvořená z jedlé sody a vody. Naneste ji na skvrnu, nechte chvíli působit, jemně setřete, a nakonec povrch očistěte vlhkým hadříkem a ihned vysušte. Všudypřítomných otisků prstů se nejlépe zbavíte pravidelným otíráním suchou utěrkou z mikrovlákna. Abyste povrch nepoškodili, nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, jako jsou písky nebo čisticí prášky. Ty by povrch poškrábaly a zanechaly na něm matné mapy. Stejně tak se vyhněte bělidlům, silným chemikáliím a přípravkům s obsahem amoniaku, alkoholu nebo vosku. Pozor si dejte také na parní čističe. Vysoká teplota může některé materiály, zejména lamino, nevratně poškodit.

Pravidelnost je klíčem k úspěchu

Pro udržení dokonalého vzhledu je nejdůležitější okamžitě stírat veškeré rozlité tekutiny a větší nečistoty. Zabráníte tak jejich zaschnutí a případné změně odstínu povrchu. Každý den se vyplatí rychle otřít nejvíce namáhaná místa, jako jsou plochy kolem madel, sporáku a dřezu. Jednou týdně pak věnujte čas důkladnějšímu umytí všech matných povrchů. Klíčem k zachování původního vzhledu matné kuchyně je tedy především šetrná a pravidelná péče. S rostoucí oblibou těchto dekorů naštěstí roste i nabídka speciálních čisticích prostředků, které jsou k choulostivým povrchům maximálně šetrné, a přesto účinné.

Zdroj: bryanturnerkitchens.com, housedigest.com

Mohlo by se vám líbit

Proměna panelákové kuchyně levně a efektivně: Stačí barva, bruska a jeden víkend

Chtěli byste zrekonstruovat kuchyň ve starším bytě, ale nemáte velký rozpočet? Místo výměny kuchyňské linky ji stačí během jednoho dne zrenovovat. Nový moderní vzhled jí můžete dopřát pomocí nátěrů i bez vysokých nákladů, a to v šesti jednoduchých krocích.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×