Zatočte s chaosem v kuchyni jednou provždy: Tipy a triky, jak ji správně zorganizovat
Kuchyně je srdcem domova, ale když se v ní nedokážete vyznat, je každodenní vaření spíš chaosem než radostí. S organizovanou kuchyní bude vaše vaření snazší, rychlejší a zábavnější. A nezapomeňte – dobrý systém je takový, který funguje u vás. Jak na to? Máme pro vás praktické tipy, jak z každého centimetru vytěžit maximum a vytvořit místo, kde bude radost pobývat.
Než s čímkoliv začněte, ujistěte se, že máte čas. Protože ho budete potřebovat. Někomu stačí pár hodin a jinému zabere organizace v kuchyni celý den. Pokud ne, postupujte raději krok za krokem, skříňku po skříňce. Prvním krokem na cestě k dokonalému přehledu je důkladná inventura. Otevřete všechny skříňky a šuplíky a vyndejte všechno ven. Na jednu stranu dejte věci, které si ponecháte a na tu druhou ty, kterých se chcete zbavit. Máte doma pět otvíráků na konzervy nebo sadu misek ještě v původním balení, co už roky leží vzadu ve skříni? Pryč s nimi. Podle odborníků bychom měli pravidelně revidovat obsah kuchyně a nechávat si pouze to, co skutečně používáme. Rozumné je rozdělení kuchyně na funkční zóny, kdy každá bude mít svůj účel. Takové uspořádání usnadní hledání jednotlivých položek, a to nejen pro vás, ale i pro každého člena domácnosti. Všechny potřeby na vaření uložte do zóny pro vaření – hrnce, pánve atd. Ideálně blízko ke sporáku. Všechny prkénka, nože, misky a další věci zase můžete přiblížit místu pro přípravu potravin a potraviny by měly mít své místo v zóně pro jejich skladování. Dále si sepište seznam kategorií, do kterých spadá obsah vaší kuchyně. Bude se vám hodit, až budete hledat vhodná místa. Na seznam patří například: hrnce, pánve, nádobí, příbory, utěrky, čistící prostředky, jídlo, potřeby pro pečení a další.
Vytvořte si plán, který vyhovuje tomu, jak svou kuchyni používáte
Žádná kuchyně nemůže být uspořádaná úplně stejně jako nějaká jiná. Existují samozřejmě základní pravidla, která dávají smysl, například již zmíněné zóny a kategorizace. Vždy byste si ale měli sami vybrat, co vám dává větší smysl, co upřednostňujete, jak fungujete jako jednotlivec i rodina a tomu uzpůsobit organizaci místnosti. Možná jste skutečně vášniví kuchaři a v kuchyni trávíte spoustu času, pak potřebujete mít nezbytné přísady – sůl, pepř, oleje, koření – na pracovní desce. Naopak ti, kdo udělají maximálně snídani nebo ohřejí jídlo v mikrovlnce, možná upřednostní minimalistické uspořádání před kuchyňskými ingrediencemi stojícími na očích. V malé kuchyni nechte prostor růst směrem nahoru. Nástěnné police, závěsné systémy nebo háčky na hrnce a utěrky vám umožní získat více pracovní plochy. Magnetické lišty na nože nebo kořenky jsou další skvělou volbou, jak mít vše uspořádané, aniž by to zabíralo místo. Na potraviny je vhodné pořídit průhledné dózy, abyste získali lepší přehled o zásobách. Vyplatí se také kvalitní organizéry a pořadače do zásuvek. Existují různé výsuvné šuplíky, nastavitelné regály, držáky polic, které pomohou vytvořit fungující a přehledný systém.
Potraviny v dózách jsou přehledné, chráněné před vnějšími vlivy a uspořádané vypadají skvěle.
Uspořádejte každý kout v kuchyni od polic až po zásuvky
Máte už vše vymyšlené, koupené organizéry, dózy, misky a další vychytávky? Potom přichází čas na skutečnou organizaci. Začněte nejdříve policemi. Ty totiž mohou do místnosti přinést spoustu krásy, ale jen když jsou přehledné a hezky poskládané. Ideálně na polici seskupujte položky do skupin po třech nebo jiných lichých čísel v různých výškách a velikostech. Tím zajistíte v policích určitou rovnováhu a udržíte jejich vzhled uklizený. Další na řadě jsou zásuvky. Do nich se vyplatí investovat a koupit zmíněné organizéry, rozdělovače, příborníky a další pomocníky. Opět je to prospěšné hlavně z hlediska přehlednosti a udržení pořádku. Určitě si moc dobře vzpomínáte na to, jak náročné je každou chvíli hrabat v šuplíkách a hledat danou věc, když jí nutně potřebujete. Stejně jako k zásuvkám přistupujte ke kuchyňským skříňkám. Nevyhnutelné jsou v nich police. Na ty v úrovni očí dejte ty věci, které často používáte a musíte je mít po ruce. Na horní police se špatnou dostupností umístěte hlavně předměty občasné potřeby (gril, vánoční talíře apod.). V ideálním případě mají kuchyňské skříňky výsuvné šuplíky, ovšem ne vždy. Můžete si tak pomoci různými multifunkčními otočnými stojany, dokoupit pojízdné police a koše. Cokoliv, co jen trochu pomůže získat lepší přehled.
Označte vše od kořenek až po poslední mouku
Koření a jeho uspořádání bývá samo o sobě velká výzva. Už jen proto, že mnoho z nás má doma velké množství nejrůznějších kořenek a pytlíčků. Jednou z nejlepších metod je buď samostatný šuplík s vhodným organizérem nebo jeden či dva stojany připevněné na zadní stranu dvířek u kuchyňské linky. Každopádně nezapomeňte nikdy na správné označení štítky, abyste věděli, co v které skleničce máte. Doporučuje se kořenky ukládat podle abecedy pro lepší přehlednost. Jakékoliv potraviny je vhodné ihned přesypat do nádoby a čitelně označit. Můžete jen fixou, nalepit samolepky, koupit štítky nebo si je vyrobit pomocí štítkovače. Samozřejmě lze potraviny ukládat i v původním balení, ovšem tím je neuchráníte před moly a nevypadá to tak hezky. Během skladování se držte hesla „první dovnitř a první ven“. To znamená, že potravinu, kterou jste koupili naposledy dáte až úplně dozadu za ty starší, které mají kratší datum spotřeby. A co je největší problém při organizaci kuchyně? Udržení pořádku. Vytvořte si proto každodenní rutinu a věnujte pár minut tomu, abyste uložili věci na své místo. Vyhnete se tak hromadění chaosu a kuchyně zůstane přehledná a připravená na další kulinářské dobrodružství.
A jak jste na tom s organizací a nepořádkem vy? Jste puntíčkář, který má všechno na svém místě nebo spíš zmatkař? Hlasujte v naší anketě!
- Zdroj článku
-
westwing.cz, ikea.cz, bonami.cz, homeandgardens.com