Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Snadné, rychlé a pro každou příležitost: Vynikající pizza šneky z listového těsta

Listové těsto nejlehčí a nejkřehčí ze všech těst, ale i jedno z nejobtížnějších na přípravu. Naštěstí ho lze běžně koupit. S tím koupeným se například pizza šneky z listového těsta stávají snadnou a rychlou svačinkou nebo vynikajícím „zobáním“ pro každou příležitost.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 23. 09. 2025

Originální listové těsto vzniká zpočátku jako jednoduché, obyčejné těsto. Jeho následný vývoj je však působivý: válí se, natahuje, prokládá máslem a skládá znovu a znovu, dokud se nevytvoří všechny vrstvy. Konečné těsto vypadá jednotně, ale ve skutečnosti jde o velmi tenké vrstvy, oddělené stejně tenkými vrstvami másla. Při pečení se voda ve vrstvách těsta (a část vody v másle) promění v páru. Ta má dostatek síly, aby nafoukla každý tenký plát těsta, takže závěrečným výsledkem je velmi lehké a křehké pečivo. Listové těsto má relativně neutrální chuť a vůni, takže se hodí k přípravě pochoutek jak sladkých, tak slaných. K těm slaným patří i pizza šneky podle Toprecepty.cz. Složité výroby listového těsta jsou dnes domácnosti ušetřeny. Vzhledem k tomu, že tohle těsto patří mezi celosvětově nejoblíbenější, je dnes běžným sortimentem mnoha obchodů u nás i v zahraničí.

Mohlo by se vám líbit

Období cuket ještě nekončí: Příležitost připravit si skvělý cuketový wrap!

Období cuket zatím ještě nekončí, ty totiž v závislosti na odrůdě obvykle plodí až do prvních nočních mrazíků. Že už vám dochází nápady, jak úrodu využít? Jestli jste ještě nevyzkoušeli cuketový wrap, pusťte se do příprav, nebudete litovat!
marianne.cz

Těsto, které má svou historii i mýty

Ve Francii existují důkazy o existenci listového těsta již v 17. století, o jeho možném starším původu se ale hodně diskutuje. Různé výzkumy a teorie ukazují i na kořeny již ve starověkém Řecku. S „novodobým“ listovým těstem je spojen mj. i příběh slavného italského malíře Claude Lorraina, původně chudého francouzského chlapce jménem Glaudo Gelée. Ten v útlém mládí  pracoval jako tovaryš u cukráře a pekaře. Jednoho dne zpracovával chlebové těsto z pšeničné mouky pro domácí spotřebu. Jeho zaměstnavatel byl nemocen, a tak mu tovaryš chtěl zhotovit obzvláště dobrý chléb. Udělal z chlebového těsta kouli, kterou pak rozválel a zabalil do ní máslo. Těsto převálel a několikrát za sebou složil a nechal upéci. Byl překvapen, když se upekla veliká nadýchaná a křehká koule. Recept mu však  odcizil jeho následující italský zaměstnavatel, cukrář Mosca. A dokonce dostal Geléeho do vězení. Tomu se naštěstí podařilo uprchnout a zmizet do Říma, kde vystudoval malířství u Agostina Tassiho a sám se stal slavným malířemUmělečtí kritici v devatenáctém století tento příběh zavrhli jako výmysl, zatímco historici jídla, zejména ve Francii, jej přijali a vykreslili Lorraina jako mistra malíře i cukráře.

Mohlo by se vám líbit

Udělejte si čas na slovenskou kuchyni: Brynzové halušky nejsou složité a výsledek stojí za to!

Halušky s brynzou jsou považované za slovenské národní jídlo. Jejich sláva a obliba ale dávno překročila hranice Slovenska. Můžeme si je připravit i doma. Jak zjistíte z našeho receptu, jde to jednoduše a poměrně rychle.
marianne.cz

Recept na pizza šneky z listového těsta

Seznam potřebných surovin

  • 1 plát vyváleného listového těsta
  • 5 lžic kečupu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička italských bylinek
  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g salámu
  • tuk na vymazání formy

Jak na to:

V misce smícháme kečup, protlak, bylinky a sušený česnek. Promícháme. Plát listového těsta potřeme připravenou kečupovou směsí, posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe kolečky salámu. Naplněné těsto zarolujeme, nakrájíme na 2-3 cm silná kolečka, která vložíme do vymazané formy na muffiny. Pečeme na 160 °C dozlatova.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×