Originální listové těsto vzniká zpočátku jako jednoduché, obyčejné těsto. Jeho následný vývoj je však působivý: válí se, natahuje, prokládá máslem a skládá znovu a znovu, dokud se nevytvoří všechny vrstvy. Konečné těsto vypadá jednotně, ale ve skutečnosti jde o velmi tenké vrstvy, oddělené stejně tenkými vrstvami másla. Při pečení se voda ve vrstvách těsta (a část vody v másle) promění v páru. Ta má dostatek síly, aby nafoukla každý tenký plát těsta, takže závěrečným výsledkem je velmi lehké a křehké pečivo. Listové těsto má relativně neutrální chuť a vůni, takže se hodí k přípravě pochoutek jak sladkých, tak slaných. K těm slaným patří i pizza šneky podle Toprecepty.cz. Složité výroby listového těsta jsou dnes domácnosti ušetřeny. Vzhledem k tomu, že tohle těsto patří mezi celosvětově nejoblíbenější, je dnes běžným sortimentem mnoha obchodů u nás i v zahraničí.