Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Období cuket ještě nekončí: Příležitost připravit si skvělý cuketový wrap!

Období cuket zatím ještě nekončí, ty totiž v závislosti na odrůdě obvykle plodí až do prvních nočních mrazíků. Že už vám dochází nápady, jak úrodu využít? Jestli jste ještě nevyzkoušeli cuketový wrap, pusťte se do příprav, nebudete litovat!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 14. 09. 2025

Cuketa je vyhlášená mimo jiné obsahem vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A (provitamin A) a vitaminu C. S přibližně 19 kcal na 100 g jde o velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninu. Ideální velikost pro sklizeň je 15-25 cm, kdy jsou plody optimálně chutné a křehké.  Při skladování v chladu, na dobře větraném místě a za pravidelné kontroly případné hniloby nebo plísní mohou ty podzimní vydržet až do prosince. Mladým a kvalitním cuketám ani nemusíte loupat slupku. Jde o přínos, protože právě slupka cuket obsahuje nejvíce živin a také vlákniny. Naopak u starších a přezrálých cuket slupku určitě oloupejte, bývá už totiž tvrdá, gumová a nepoživatelná.

Mohlo by se vám líbit

Tipy, co dělat s úrodou cuket: Netradiční marmeláda jako sladké překvapení

Jste příznivci poctivých domácích marmelád a nejraději si je i sami připravujete? Věděli jste, že můžete k výrobě skvělé marmelády využít také přebytků cuket, a to dokonce i těch přerostlých?
marianne.cz

Cuketa: nekonečná kuchyňská inspirace

Pokud je cuketa hořká, rovnou ji vyhoďte. S výjimkou takového případu je cuketa celá jedlá. Jediné, co je potřeba při zpracování odkrojit, je tvrdá stopka. Máte teď před sebou ukázkové cukety? Nepokazte je případným špatným skladováním! Měly by se přechovávat ve dvířkách lednice nebo v teplejších částech spotřebiče. Teploty na nule a nižší mohou cuketu zničit. A jak uchovat cuketu na zimu? Můžete ji skladovat ve sklepě, také zmrazit nebo zavařit v různých formách. Na skladování ve sklepě jsou vhodné velké cukety s pevnou slupkou, které při poklepu zní dutě. V suchém a temném sklepě (kde nemrzne) mohou vydržet několik měsíců. Pro zmražení cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, slijte přebytečnou tekutinu a přemístěte do uzavíratelného sáčku. Případná semínka odstraňte. Takto skladovat můžete až rok. Cukety můžete také zavařit – stejným způsobem jako okurky, popřípadě jako součást zeleninových omáček. Za zkoušku stojí i cuketová marmeláda, cuketové zelí ad.  

 

Mohlo by se vám líbit

Křupavé potěšení pro chuťové buňky: Smažené cuketové krokety s česnekem a majoránkou

Zařazení cukety do vašeho jídelníčku může mít řadu zdravotních výhod. Navíc je v kuchyni využitelná na desítky způsobů a šetří i obsah vaší peněženky. Jeden z tipů na přjemnou svačinku či lehkou večeři jsou cuketové krokety.
marianne.cz

Recept na cuketový wrap

Seznam potřebných surovin

(2 porce)

  • 1 střední cuketa
  • 120 g strouhaného sýra (např. gouda, čedar, parmezán)
  • koření (dle chuti)

Náplň (dle chuti):

  • pomazánka
  • šunka
  • sýr
  • salát
  • grilované maso

Jak na to:

Cuketu důkladně omyjeme, osušíme a pomocí mandolíny podélně nakrájíme na tenké plátky. Plátky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se částečně překrývaly. Posypeme rovnoměrně strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova – buď v troubě předehřáté na 180 °C, nebo v horkovzdušné fritéze. Délka pečení je asi 15–20 minut. Necháme částečně vychladnout, aby se placka lépe stáčela. Poté ji naplníme podle chuti – hodí se například pomazánka, šunka, sýr, salát nebo grilované maso. Placku zarolujeme a podáváme vcelku nebo překrojenou na menší porce.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×