Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Originální, půvabný a neobyčejně lahodný dezert: Oříšky jako z pohádky o Popelce

Přemýšlíte, jakým dezertem opravdu překvapit? Oříšky jako z pohádky spolehlivě okouzlí všechny. Šaty v nich sice nikdo nenajde, ale na sametovém krému z mascarpone a Nutelly si pochutnají děti i dospělí.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 17. 11. 2025

V dnešním receptu se neobejdete bez želatiny. Ta je k sehnání i v práškové formě, běžnější jsou však průhledné tenké plátky o hmotnosti 2, 2,5 a 5 g. Snadno rozpouštějí a nehrudkují. Navíc každý z nich představuje specifickou dávku, na kterou je upraveno i mnoho receptů, včetně toho dnešního na nutellové oříšky podle Toprecepty.cz. Želatina má využití v potravinářství, velkou měrou v cukrářství. Používá se ale například i v kosmetice nebo v doplňcích stravy. Jde o čistou, snadno stravitelnou bílkovinu, získávanou z kolagenu živočišných tkání. Jedinou rovnocennou rostlinnou náhradou želatiny je agar. I ten patří do skupiny zahušťovadel, ale pochází z rostlinných organismů (hlavně řas). Hlavní rozdíl mezi želatinou a agarem je (kromě původu) v jejich chování při teplotách, a tedy i při kuchyňské přípravě.

Mohlo by se vám líbit

Vyzkoušíte domácí Kinder Pingui s kokosem? Sklidíte pochvalu od dětí i dospělých

Sladká svačinka Kinder Pingui je tu s námi přes třicet let a milují ji děti i dospělí. Přesně tak, jak toužil Michele Ferrerro, tvůrce Kinder „čokolády pro děti a pro všechny, kteří zůstali ve svém srdci dětmi“. Připravit podobně skvělou chlazenou tyčinku s čokoládou a kokosovým posypem můžete i doma.
marianne.cz

Několik želatinových vychytávek

Pamatujte, že příliš mnoho cukru může zabránit tomu, aby želatina zcela ztuhla, nebo může být výsledný produkt méně pevný. Je důležité dodržovat předepsaný poměr želatiny a cukru. Obecně platí, že čím více cukru, tím více želatiny. Dalším rizikem jsou fíky, čerstvý ananas a papája. Obsahují enzym bromelain, který želatinu „narušuje“ a oslabuje její tuhnoucí schopnosti. Cukrovinky obsahující želatinu skladujte v chladničce zakryté, aby jejich povrch nezměkl. Množství želatiny, které použijeme, se liší podle typu dezertu. Ale pokud například chceme recept určený původně pro velkou formu připravit jako dezert ve skleničkách nebo miskách, můžeme uvedené množství želatiny snížit pro dosažení měkčí textury. Naopak během letních měsíců můžeme zvýšit množství želatiny o 10–15 % (pro větší tepelnou odolnost).

Mohlo by se vám líbit

Snadné, lahodné a osvěžující: Ochutnejte nepečené mandarinkové řezy

Když není čas nebo chuť na pečení, jsou rychlé a osvěžující nepečené dezerty ideální volbou. Vyzkoušet můžete třeba mandarinkové řezy. Jsou velmi snadné na přípravu, plné šťavnatých mandarinek a pokryté křupavou čokoládovou polevou.
marianne.cz

Recept na nutellové ořísky

Seznam potřebných surovin

(40 kusů)

Ořechová kolečka:

  • 220 g moučkového cukru
  • 150 g jemně mletých oříšků (lískových nebo mandlí)
  • 40 g cukru krupice
  • 3 bílky
  • Krém:
  • 500 g mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání 33 %
  • 100 g Nutelly
  • 6 plátků želatiny

Na dokončení:

  • celé lískové oříšky
  • trochu Nutelly (na slepení oříšků)
  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g hořké čokolády

Jak na to:

Moučkový cukr a mleté lískové oříšky rozmixujeme na jemný prášek a prosejeme. Bílky vyšleháme. Při tuhnutí postupně přisypeme cukr krupici a vyšleháme pevný sníh. Vmícháme prosátou směs moučkového cukru a oříšků, až vznikne hladké a nadýchané těsto. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a pomocí něj nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem kolečka o průměru přibližně 4 cm. Necháme je asi 30–60 minut zaschnout, aby se nelepily na prst. Včas zapneme troubu na 150 °C. Pečeme při 150 °C asi 12 minut. Necháme vychladnout. Připravíme krém. Plátky želatiny namočíme do studené vody na 5–10 minut, poté je vyždímáme a rozpustíme v troše horké smetany. Necháme zchladnout na vlažnou teplotu. Zbytek smetany vyšleháme do polotuha. Vmícháme mascarpone, Nutellu a šleháme do hladkého krému. Nakonec tenkým pramínkem zašleháme rozpuštěnou želatinu. Krém uhladíme stěrkou a přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Na vychladlé kolečko přilepíme pomocí Nutelly celý lískový oříšek. Přikryjeme krémem a necháme ztuhnout minimálně 1 hodinu v mrazákuMléčnou a hořkou čokoládu rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Hořkou čokoládou uděláme na povrchu mléčné čokolády pár čárek. Každý oříšek ponoříme do čokolády, položíme na tác a necháme ztuhnout.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×