Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Domácí Mila oplatky vás dostanou jednoduchostí i chutí

Když se řekne Mila, málokomu se nevybaví křehká oplatka s jemnou mléčnou náplní, zalitá kakaovou polevou. Není divu, že se tato legendární cukrovinka stala inspirací i pro domácí pečení. Náš recept vám nezabere více než půlhodinku a výsledek je skvělý!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 7. 08. 2025

Psal se rok 1969. Na Slovensku vznikl samostatný podnik Pečivárne Sereď, neoddělitelně spjatý se slovenskou „cukrovinkovou“ značkou Sedita, pod kterou patří mj. i slavné Horalky. Pekárna v Seredi původně vznikla sloučením několika menších pekáren z různých slovenských měst již v roce 1953 (toto datum je dodnes na logu značky Sedita). Pekárna nějaký čas spadala pod oborový podnik Průmysl trvanlivého pečiva v Praze, ale právě v roce 1969 se ale osamostatnila. Tehdy se otevřely nové možnosti na oživení výroby, zvýšení produkce či nákup nové technologie. A právě v té době přišla na svět legendární Mila, oplatka s mléčnou krémovou náplní a polomáčená v kakaové polevě. „Vášnivá, něžná, křehká, neodolatelná, intenzivní a plná chuti. Mila je jen jedna,“ prezentuje Milu Sedita.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tvarohový pohár, který se rozplývá na jazyku? Nepečený Míša do skleničky!

Nanuk Míša patří už přes šedesát let k našim nejoblíbenějším mraženým pochoutkám. Jeho chuť a popularita byla také inspirací ke vzniku skvělého domácího dezertu „Míša řezy“. Jejich rychlejší, nepečenou variantu prozrazuje dnešní recept.
marianne.cz

Čas ji příliš nepoznamenal

Nová cukrovinka si ihned získala popularitu pro svou jemnou chuť. Oplatky se původně balily do papírových obalů opatřených nalepenou etiketou, která se už tenkrát výrazně podobala jejímu současnému balení, jen  podklad byl spíše domodra. V roce 1982 se začaly oplatky balit již do plastové fólie, ale grafika zůstala stejná. O pár  let později se modrá barva proměnila v tyrkysovou, tak jak ji známe dnes. A fólie je od té doby neprůsvitná s bílými okraji. Oproti původnímu obalu nenese ten současný logo Pečivárne Sereď, ale logo značky Sedita. Oplatky Mila jsou jednou z mála cukrovinek, které mají stále stejnou chuť. Podle výrobce se dělají již od šedesátých let podle stále stejné receptury. Ikonická Mila inspirovala i ke spoustě domácích receptů, vytvořených s její pomocí i "na motivy" této oplatky. Vánoce se mnohde neobejdou bez mila kuliček, existují mila dorty, mila cheesecaky apod. Mimochodem, věděli jste, že náplň uvnitř Mily obsahuje alkohol?

Mohlo by se vám líbit

Tento dezert chutná opravdu všem! Jahodová panna cotta, která mizí ze stolu jako první

Panna cotta je ideální „dezert na lžičku“ pro každé roční období, a to i díky nekonečnému množství vhodných příchutí: od karamelu a čokolády až po čerstvé sezónní ovoce. A právě teď přichází ten správný čas zkusit panna cottu s jahodami.
marianne.cz

Recept na domácí mila oplatky

Seznam potřebných surovin

  • 4 ks dortových oplatek (30×15 cm)
  • 250 g másla, pokojové teploty
  • 240 g sušeného mléka
  • 160 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 20 g rumu

Na polevu:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 50 ml smetany ke šlehání (33%)

Jak na to:

Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme rum a sušené mléko, promícháme. Nakonec přidáme smetanu a vyšleháme hladký krém. Dortové oplatky postupně natíráme krémem, vrstvy překrýváme – oplatka, krém, oplatka, krém, až do spotřebování všech 4 oplatek. Hotový plát dáme ztuhnout do lednice na cca 1 hodinu. Po ztuhnutí nakrájíme na jednotlivé sušenky. Čokoládu rozpustíme společně se smetanou ve vodní lázni nebo mikrovlnce, sušenky v ní postupně namáčíme. Hotové sušenky necháme opět ztuhnout v lednici asi 1 hodinu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×