Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Křupavé potěšení pro chuťové buňky: Smažené cuketové krokety s česnekem a majoránkou

Zařazení cukety do vašeho jídelníčku může mít řadu zdravotních výhod. Navíc je v kuchyni využitelná na desítky způsobů a šetří i obsah vaší peněženky. Jeden z tipů na přjemnou svačinku či lehkou večeři jsou cuketové krokety.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 11. 09. 2025

Cuketa je bohatá na vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Syrová cuketa nabízí podobný nutriční profil jako tepelně upravená, jen s menším obsahem vitamínu C. Je také bohatá na antioxidanty, tedy rostlinné sloučeniny, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. Obzvláště hojné jsou v cuketě karotenoidy – jako je lutein, zeaxantin a beta-karoten, které mohou prospět vašim očím, pokožce a srdci. Cuketa také díky obsahu vody a vlákniny podporuje zdravé trávení. Vzhledem k nízké kalorické hodnotě je vhodná i jako podpora při hubnutí. Navíc obsah vlákniny pomáhá snižovat pocit hladu.  

Mohlo by se vám líbit

Tipy, co dělat s úrodou cuket: Netradiční marmeláda jako sladké překvapení

Jste příznivci poctivých domácích marmelád a nejraději si je i sami připravujete? Věděli jste, že můžete k výrobě skvělé marmelády využít také přebytků cuket, a to dokonce i těch přerostlých?
marianne.cz

Cuketa a nepřeberné množství receptů

Zatímco tykve pocházejí z Ameriky, cuketa jako konkrétní odrůda byla poprvé vyšlechtěna na počátku 19. století v Itálii. A získala si brzy srdce kuchařů i strávníků na celém světě. Pro použití v kuchyni je totiž neuvěřitelně všestranná a lze ji jíst syrovou i vařenou. Pro příklad jen několik způsobů, jak ji zařadit do svého jídelníčku: přidáním syrové do salátů, dušením s další sezónní zeleninou (třeba jako ratatouille), pečenou naplněnou rýží, čočkou nebo jinou zeleninou, jen tak orestovanou na olivovém oleji, také obalovanou a smaženou, může být zpracována jako těsto pro palačinky, muffiny nebo koláče atd. V některých kulturách je považován za pochoutku také cuketový květ. Pokud máte chuť jej vyzkoušet, můžete jím dozdobit saláty, polévky i dušená jídla.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborák bez brambor? Cuketa je dokonalá náhrada

Urodily se vám cukety, ale vy zrovna máte chuť na bramborák? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet smažené placičky z cuket, které se vůní i chutí dokonale vyrovnají těm z brambor.
marianne.cz

Recept na cuketové krokety

Seznam potřebných surovin

(30 kusů)

  • 1 velká cuketa (nebo 2 menší)
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky (dle potřeby)
  • 200 g strouhanky (dle potřeby + další na obalení)
  • 3 stroužky česneku
  • sušená majoránka
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej na smažení

Jak na to:

Cukety nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme asi 10 minut "vypotit". Poté je důkladně vymačkáme, aby směs nebyla vodnatá. Přidáme vejce, mouku a strouhanku. Množství mouky a strouhanky upravíme podle potřeby – směs by měla být hustá a dobře tvarovatelná. Dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, pepřem a případně ještě dosolíme. Ze směsi vytvarujeme menší kuličky, které obalíme ve strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova ze všech stran. Hotové krokety necháme okapat na papírové utěrce a podáváme.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×