Cuketa a nepřeberné množství receptů
Zatímco tykve pocházejí z Ameriky, cuketa jako konkrétní odrůda byla poprvé vyšlechtěna na počátku 19. století v Itálii. A získala si brzy srdce kuchařů i strávníků na celém světě. Pro použití v kuchyni je totiž neuvěřitelně všestranná a lze ji jíst syrovou i vařenou. Pro příklad jen několik způsobů, jak ji zařadit do svého jídelníčku: přidáním syrové do salátů, dušením s další sezónní zeleninou (třeba jako ratatouille), pečenou naplněnou rýží, čočkou nebo jinou zeleninou, jen tak orestovanou na olivovém oleji, také obalovanou a smaženou, může být zpracována jako těsto pro palačinky, muffiny nebo koláče atd. V některých kulturách je považován za pochoutku také cuketový květ. Pokud máte chuť jej vyzkoušet, můžete jím dozdobit saláty, polévky i dušená jídla.