Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Tento dezert chutná opravdu všem! Jahodová panna cotta, která mizí ze stolu jako první

Panna cotta je ideální „dezert na lžičku“ pro každé roční období, a to i díky nekonečnému množství vhodných příchutí: od karamelu a čokolády až po čerstvé sezónní ovoce. A právě teď přichází ten správný čas zkusit panna cottu s jahodami.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 1. 05. 2025

Panna cotta je italský dezert podobný pudinku. Původ tohoto dezertu je poněkud nejistý, ale kuchařky uvádějí, že se jedná o tradiční piemontský dezert, jehož datum vzniku sahá až do počátku 20. století, kdy jej údajně poprvé uvařila jedna maďarská paní v Langhe. Panna cotta je oblíbená po celém světě díky jednoduchosti přípravy, delikátní chuti a elegantnímu způsobu servírování. Ačkoli název panna cotta znamená „uvařená smetana“, ingredience se zahřívají pouze natolik, aby se rozpustila želatina a cukr. A jaký je rozdíl mezi panna cottou a pudinkem? Panna cotta je dezert připravovaný z mléka, smetany, cukru a želatiny, některé recepty používají také sníh z bílků. Zatímco pudink je připravovaný z mléka, žloutků, cukru a obvykle kukuřičného škrobu. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnkový recept na extra rychlé nekynuté lívance

Lívance a palačinky jsou oblíbené napříč světadíly i věkovými skupinami. Ideální snídaně nebo odpolední svačina s mnoha variacemi pro každou chuť. Jedním z rychlých způsobů přípravy je náš hrnkový recept na nekynuté lívance.
marianne.cz
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Trocha historických dohadů kolem dezertu

První důkazy o existenci panna cotty pocházejí ze 60. let 20. století. Tehdy ji Ettore Songia, hvězdný šéfkuchař restaurace „I tre citroni“ v Cuneu, jako první zařadil do jídelního lístku podle dnes platného receptu a v podobě, v jaké ji známe dnes. V severní Evropě ovšem tomuto dezertu připisují kuchařské knihy mnohem starší původ, sahající až do středověku. Dánský moos hwit je dezert, který se připravuje lžičkou a je v podstatě identický s panna cottou. Nejstarší recept sepsal v kuchařce Henrik Harpestræng, dánský botanik a lékař, který zemřel v roce 1244. I v dalších evropských zemích se můžete setkat s přípravami velmi podobných sladkostí. Příkladem může být krémes v Maďarsku nebo blanc manger ve Francii. Podobné recepty se objevují i v Řecku. Bez ohledu na její původ si můžete snadno vyrobit svoji domácí panna cottu a vychutnat si její krémovou texturu a jemnou chuť. Je to perfektní sváteční dezert, který jistě ohromí rodinu i návštěvu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Voňavý a nadýchaný hrnečkový perník

Perník byl kdysi nejen zajímavou sladkostí, ale i složitým uměleckým dílem s obsahem směsi vzácného koření a tajnou recepturou. Stejná specifická chuť a vůně provází perníky i dnes, kdy například náš hrnkový recept zvládnete za necelou hodinu.
marianne.cz

Recept na panna cottu s jahodami

Seznam potřebných surovin

  • 2 plátky želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 80 g cukru
  • 200 g jahod
  • 1 sáček dortového želé

Jak na to:

Do skleniček naskládáme jahody nakrájené na plátky, zalijeme dortovým želé, které jsme připravili podle návodu na sáčku, a necháme ztuhnout. Plátkovou želatinu namočíme ve studené vodě a necháme nabobtnat. Mléko, smetanu a cukr přivedeme k varu a hned odstavíme z ohně. Za stálého míchání přidáme vymačkanou plátkovou želatinu, dobře rozmícháme a odložíme prochladnout. Skleničku s jahodami a želé doplníme vychladlou panna cottou (mlékem se smetanou a želatinou). Necháme alespoň 6 hodin vychladit a ztuhnout.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×