Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Květákové placičky jako nevšední příloha i netradiční svačinka

Květák je zdravá zelenina, která se v našich kuchyních zabydlela už dávno. Na jeho úpravu existuje řada receptů. Ten dnešní je na květákové placičky, které jsou výborné jako nevšední příloha i netradiční svačina.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 2. 08. 2025

Květák je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, mimo jiné má významný obsah vitamínu K, vitamínu C či omega-3 mastných kyselin. Některé látky obsažené v květáku (sulforafan, glukobrassicin, glukorafanin a glukonasturin) jsou velmi užitečné při detoxikaci těla, protože podporují funkci jater. Vědecké studie naznačují, že sulforafan by mohl také chránít zranitelné tkáně v oblasti oční sítnice před oxidačním stresem, který může vést k slepotě, šedému zákalu, makulární degeneraci a dalším problémům. Květák má velmi nízký obsah kalorií (pouze 25 kalorií na šálek), téměř nula gramů tuku, velice nízký obsah sacharidů a cukru, ale vysoký obsah vlákniny, která vás zasytí. Díky tomu je skvělou volbou také pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborák bez brambor? Cuketa je dokonalá náhrada

Urodily se vám cukety, ale vy zrovna máte chuť na bramborák? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet smažené placičky z cuket, které se vůní i chutí dokonale vyrovnají těm z brambor.
marianne.cz

Zajímavosti kolem květáku

Květák má původ ve Středomoří, pravděpodobně v oblasti dnešního Turecka a Kypru, kde byl zřejmě vyšlechtěn z divoké brukve zelné. První zmínky o jeho systematickém pěstování pocházejí ze starověkého Řecka a Říma, odkud se rozšířil dále do Evropy. Dodnes je květák významnou součástí italských, španělských, tureckých a francouzských kuchyní. V celé Evropě a poté ve Spojených státech v polovině 16. století se stal běžnou zeleninou, která se dostala do mnoha různých pokrmů. Jednou ze zajímavostí je, že nejvyšší množství vápníku v květáku se nachází v listech kolem hlávky. Ty většina lidí vyhazuje, ačkoli jsou velmi dobré, když se vaří spolu s květákem nebo se krájí do salátů. Pro diabetiky je květák snáze stravitelnější než zelí. Pomáhá také při redukčních dietách, protože obsahuje málo kalorií. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Košťál z brokolice nemusí končit v koši. Je z něj tato skvělá svačinka!

Brokolice je zelenina s vysokou nutriční hodnotou a mnoha možnostmi kuchyňské úpravy. Můžete z ní vykouzlit hlavní jídlo, ale i chutný salát nebo snadnou a rychlou přílohu. Dnešní recept na „brokolicové hranolky“ vás přesvědčí, že ani košťál nemusí skončit v koši.
marianne.cz

Recept na květákové placičky

Seznam potřebných surovin

  • 1 středně velký květák
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej na smažení

Jak na to:

Květák zbavíme listů, rozebereme ho na menší části a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou nebo nahrubo nastrouháme. Přidáme mouku, žloutky a nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Podle chuti dosolíme. Na rozehřátém oleji smažíme placičky z obou stran dozlatova. Podáváme například s bramborami nebo bramborovou kaší.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×