Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Velká konkurence brambůrků a oříšků: Křupavá cizrna nedá moc práce a chutná skvěle

Cizrna je doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami. Navíc je vhodná i pro lidi s celiakií, protože je přirozeně bezlepková. Věděli jste, že může skvěle posloužit i jako zdravé a výborné mlsání v podobě slaných nebo sladkých „křupek“?

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 27. 10. 2025

Cizrna patří k nejlepším přírodním zdrojům vysoce biologicky hodnotných bílkovin, srovnatelným s masem a mléčnými výrobky. Je bohatá na minerály, vlákninu, kyselinu listovou a další vitamíny. Předpokládá se, že pochází z Blízkého východu, kde ji lidé konzumovali již před mnoha staletími. Od starověku po současnost putovala přes Středomoří až na druhý konec Asie a dosáhla až do Ameriky a Austrálie. Do Evropy se dostala během středověku. Známá byla i u nás, ale její používání časem víceméně ustalo. Ve větším měřítku se vrátila až v 60. letech 20. století, kdy se stala součástí jídelníčků ve školních a závodních jídelnách, často připravovaná podobně jako čočka. Skutečně skoková obliba této luštěniny nastala u nás až v posledních desetiletích, kdy se k nám začala dovážet ve velkém, a to jak v suchém stavu, tak nakládaná v nálevech. Sladkou nebo slanou křupavou cizrnu na zdravé "zobání" si můžete snadno vyrobit podle receptu na Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové chipsy z horkovzdušné fritézy jako zdravé mlsání

Bramborové chipsy coby výborné, křupavé, a ještě navíc zdravé mlsání? Jde to s pomocí horkovzdušné fritézy! Chipsy jsou jednoduché na přípravu, za pár minut hotové a skvělé i bez přemíry oleje.
marianne.cz

Jiný kraj, jinak připravovaná cizrna

V arabském světě se cizrna nazývá hummus. Stejný název se používá pro známé pyré z vařené cizrny smíchané s tahini a citronovou šťávou. Francouzi cizrnu vaří a přidávají do salátů se zálivkou vinaigrette. Italové ji používají do mnoha polévek, na Sicílii se z cizrny mele mouka a z ní peče křupavý pita chléb. Španělé vaří cizrnu se špenátem, česnekem a uzenou paprikou, přičemž zejména v Barceloně existuje varianta s pikantním chorizem a piniovými oříšky. V Řecku je nejznámějším z mnoha pokrmů s cizrnou revitháda, cizrnová polévka. Nejzajímavějším způsobem její přípravy je tradiční recept z ostrova Sifnos, kde se vaří v hliněném hrnci v troubě. V severní Africe je cizrna nezbytnou ingrediencí mnoha kuskusových pokrmů, stejně jako v Indii, kde se podává s rýží a spoustou koření.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové vafle jsou křupavá pochoutka, která vám nedá moc práce

Hledáte tip na rychlý oběd nebo večeři? Můžete vyzkoušet bramborové vafle podle dnešního receptu. Křupavá pochoutka vás určitě nadchne.
marianne.cz

Recept na křupavou cizrnu

Seznam potřebných surovin

Slaná varianta:

  • 1 sklenice předvařené cizrny (nebo z plechovky)
  • pár kapek oleje
  • citronová šťáva
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletý kmín
  • libovolné bylinky
  • uzená paprika
  • sušený česnek

Sladká varianta:

  • 1 sklenice předvařené cizrny (nebo z plechovky)
  • olej (může být i kokosový)
  • skořice
  • holandské kakao
  • cukr (nebo med, sirup )

Jak na to:

Cizrnu důkladně propláchneme od nálevu, tak, abychom z ní odstranili veškerou pěnu. Necháme na sítku okapat. Cizrnu dáme do misky, zakápneme ji olejem, citronovou šťávou a kořením podle naší chuti. Vše promícháme. Takto připravené kuličky můžeme upéct v troubě na 200 °C po dobu 30 minut, v polovině pečení promícháme. Zároveň můžeme cizrnu upéct v horkovzdušné fritéze, kde ji pečeme 15 minut při 200 °C. Před podáváním necháme cizrnu vychladnout. Sladkou variantu připravíme stejně jako slanou, jen můžeme nahradit olej kokosovým olejem a kuličky posypeme skořicí, kakaem a cukrem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×