Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali
Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.
marianne.cz
79 Kč
79 Kč
84 Kč
Tento domácí recept na zeleninové lečo je přesně to, co vaše chuťové pohárky potřebují. Kombinace čerstvé zeleniny, šťavnatých paprik a lahodných rajčat vytváří jídlo, které nadchne svou bohatou chutí a vůní. Připravte si snadný pokrm, který je nejen plný barev, ale také důležitých vitamínů.
Pro všechny, kdo milují zeleninu, je tento pokrm doslova jako stvořený. Má dvě zásadní výhody: Výborně funguje s tím, co dům dal, tedy se surovinami, které máte zrovna po ruce. A za druhé je lečo nejen chutné, ale i plné vitamínů a vlákniny, což z něj dělá ideální výživnou a rychlou večeři, kterou vaše tělo zejména v chladnějších podzimních dnech ocení.
Lečo pochází z Maďarska, kde je tradičně připravované z rajčat, paprik, cibule a také vajec. A proč si tento pokrm dopřát? Rajčata jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Lykopen je známý svými příznivými účinky na zdraví srdce, což z rajčat dělá potravinu vhodnou pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Rajská jablíčka také obsahují vysoké množství vitamínu C a vitamínu A, které posilují imunitní systém a přispívají k ochraně zraku. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny rajčata zlepšují trávení, což pomáhá udržovat zdravý trávicí systém. Papriky, zejména ty červené, jsou doslova vitamínovou bombou. Obsahují ohromné množství vitamínu C, dokonce více než citrusové plody, což z nich činí vynikající prostředek pro podporu imunitního systému a hojení ran. Papriky jsou rovněž významným zdrojem vitamínu B6 a kyseliny listové, které jsou důležité pro správnou funkci mozku a nervového systému. Další významnou složkou paprik je betakaroten, který tělo přeměňuje na vitamín A, nezbytný pro zdraví kůže a očí. A nakonec cibule, jenž je zlatým standardem, pokud jde o přirozenou detoxikaci organismu. Je bohatá na antioxidanty, zejména quercetin, který má silné protizánětlivé účinky a může hrát roli v prevenci srdečních onemocnění. Cibule obsahuje sloučeniny síry, které pomáhají detoxikovat tělo a snižovat hladinu cholesterolu, což má příznivý vliv na kardiovaskulární zdraví. Navíc cibule podporuje zdravé trávení díky prebiotikům, která vyživují prospěšné střevní bakterie.
Prvním krokem k přípravě opravdu jemného a lahodného leča je věnovat se detailům. Rajčata oloupejte a odkrojte tvrdé části, papriky důkladně očistěte a oškrábejte slupku. Proč je důležité zbavit se slupek? Zajistíte tím, že pokrm bude jemný a bez náznaků hořkosti. Těch pár minut navíc za skvělou chuť rozhodně stojí. A teď se jde vařit. Na rozehřátém olivovém oleji osmahněte cibuli a přidejte nakrájenou šunku, pokud ji používáte. Poté přisypte nakrájené papriky a krátce je orestujte, dokud nezměknou. Přidejte konzervovaná rajčata i s nálevem a na mírném plameni duste asi 20 minut, dokud směs nezhoustne. Pro zesílení chuti přidejte lžíci rajčatového protlaku. Průběžně míchejte a dochuťte solí, špetkou cukru, tymiánem a drhnutou majoránkou. V misce precizně vyšlehejte vejce a smíchejte je s rajčatovým pyré, poté vmíchejte do horkého leča. Jemně promíchejte a nechte směs prohřát, aby se bílek zpevnil, ale vejce zůstala krémová. Hotové lečo podávejte posypané sekanou petrželkou a doplňte čerstvými plátky veky.
apetitonline.cz, kucharkaprodceru.cz, autorský článek