Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Domácí recept, který vaše chuťové pohárky nenechá v klidu: Jemné zeleninové lečo

Tento domácí recept na zeleninové lečo je přesně to, co vaše chuťové pohárky potřebují. Kombinace čerstvé zeleniny, šťavnatých paprik a lahodných rajčat vytváří jídlo, které nadchne svou bohatou chutí a vůní. Připravte si snadný pokrm, který je nejen plný barev, ale také důležitých vitamínů.

Jana Szkrobiszová | 30. 09. 2024

Pro všechny, kdo milují zeleninu, je tento pokrm doslova jako stvořený. Má dvě zásadní výhody: Výborně funguje s tím, co dům dal, tedy se surovinami, které máte zrovna po ruce. A za druhé je lečo nejen chutné, ale i plné vitamínů a vlákniny, což z něj dělá ideální výživnou a rychlou večeři, kterou vaše tělo zejména v chladnějších podzimních dnech ocení.

Mohlo by se vám líbit

Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali

Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.
marianne.cz

Lahodný pokrm plný zdravých vitamínů

Lečo pochází z Maďarska, kde je tradičně připravované z rajčat, paprik, cibule a také vajec. A proč si tento pokrm dopřát? Rajčata jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Lykopen je známý svými příznivými účinky na zdraví srdce, což z rajčat dělá potravinu vhodnou pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Rajská jablíčka také obsahují vysoké množství vitamínu C a vitamínu A, které posilují imunitní systém a přispívají k ochraně zraku. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny rajčata zlepšují trávení, což pomáhá udržovat zdravý trávicí systém. Papriky, zejména ty červené, jsou doslova vitamínovou bombou. Obsahují ohromné množství vitamínu C, dokonce více než citrusové plody, což z nich činí vynikající prostředek pro podporu imunitního systému a hojení ran. Papriky jsou rovněž významným zdrojem vitamínu B6 a kyseliny listové, které jsou důležité pro správnou funkci mozku a nervového systému. Další významnou složkou paprik je betakaroten, který tělo přeměňuje na vitamín A, nezbytný pro zdraví kůže a očí. A nakonec cibule, jenž je zlatým standardem, pokud jde o přirozenou detoxikaci organismu. Je bohatá na antioxidanty, zejména quercetin, který má silné protizánětlivé účinky a může hrát roli v prevenci srdečních onemocnění. Cibule obsahuje sloučeniny síry, které pomáhají detoxikovat tělo a snižovat hladinu cholesterolu, což má příznivý vliv na kardiovaskulární zdraví. Navíc cibule podporuje zdravé trávení díky prebiotikům, která vyživují prospěšné střevní bakterie.

Mohlo by se vám líbit

Mrkvance mají svou pouť. Vydejte se na ni, nebo si je upečte podle našeho receptu

Polná je město na Vysočině, které má bohatou, někdy až tragickou historii. Známé je ale také tradičními buchtami, kterým se říká mrkvance. Přijeďte je ochutnat na místní pouť, nebo si je zkuste upéct doma.
marianne.cz

Co budete potřebovat ?

  • 2 PL olivového oleje
  • 1 velkou cibuli, nakrájená na kolečka
  • 200 g šunky (pražská nebo krůtí, pro vegetariány vynechte)
  • 1 červenou papriku, nakrájená
  • 1 žlutou papriku, nakrájená
  • 500 g konzervovaných krájených rajčat
  • sůl dle chuti
  • špetku cukru
  • tymián dle chuti
  • drhnutou majoránka dle chuti
  • 4 velká vejce
  • 3 PL rajčatové passaty (pyré)
  • 1 PL rajčatového protlaku 
  • nasekanou petržel na dochucení

Jak na to?

Prvním krokem k přípravě opravdu jemného a lahodného leča je věnovat se detailům. Rajčata oloupejte a odkrojte tvrdé části, papriky důkladně očistěte a oškrábejte slupku. Proč je důležité zbavit se slupek? Zajistíte tím, že pokrm bude jemný a bez náznaků hořkosti. Těch pár minut navíc za skvělou chuť rozhodně stojí. A teď se jde vařit. Na rozehřátém olivovém oleji osmahněte cibuli a přidejte nakrájenou šunku, pokud ji používáte. Poté přisypte nakrájené papriky a krátce je orestujte, dokud nezměknou. Přidejte konzervovaná rajčata i s nálevem a na mírném plameni duste asi 20 minut, dokud směs nezhoustne. Pro zesílení chuti přidejte lžíci rajčatového protlaku. Průběžně míchejte a dochuťte solí, špetkou cukru, tymiánem a drhnutou majoránkou. V misce precizně vyšlehejte vejce a smíchejte je s rajčatovým pyré, poté vmíchejte do horkého leča. Jemně promíchejte a nechte směs prohřát, aby se bílek zpevnil, ale vejce zůstala krémová. Hotové lečo podávejte posypané sekanou petrželkou a doplňte čerstvými plátky veky.

Marianne je i na sociálních sítích:

Čtěte také: Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Současné deště slibují houbovou nadílku: Poradíme vám, jak se na ni správně připravit

Současné deště slibují houbovou nadílku: Poradíme vám, jak se na ni správně připravit

Dobrý nápad
Superbylinka zvaná oregano: Dostupný poklad pro dobré jídlo i lepší imunitu

Superbylinka zvaná oregano: Dostupný poklad pro dobré jídlo i lepší imunitu

Dobrý nápad
Schovejte si krk do stylového podzimního doplňku: Jak si jednoduše vyrobit nákrčník

Schovejte si krk do stylového podzimního doplňku: Jak si jednoduše vyrobit nákrčník

Dobrý nápad
Vyrobte si sami hřebíčkový olej: Slouží jako první pomoc při bolesti zubů, zdravá kosmetika i repelent

Vyrobte si sami hřebíčkový olej: Slouží jako první pomoc při bolesti zubů, zdravá kosmetika i repelent