Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

KVÍZ: Kolik toho víte o kávě, kterou možná právě vy pijete každý den?

Káva je oblíbeným nápojem, který během tisíciletí prošel dlouhou cestou plnou proměn. Kolik toho o ni víte? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu.

Jana Bitalová | 14. 06. 2024

O počátcích kávy panuje řada legend. Podle jedné z nich ji měl v 9. století objevit etiopský pastýř jménem Kaldi, když si všiml, že jeho kozy jsou po konzumaci bobulí z určitého keře neobvykle plné energie. Samozřejmě nešlo o jinou rostlinu, než je kávovník. Kávové boby se potom rozšířily do arabského světa, kde začaly být vařeny a podávány jako nápoj. V 15. století už kávu znali v Jemenu a poté v celé Persii, Egyptě a Osmanské říši. První evropská kavárna pak byla otevřena v Benátkách v roce 1645.

Dnes je káva symbolem setkání s jinými lidmi, společenským fenoménem i prostředkem k odpočinku. V různých kulturách se však připravuje a podává odlišně. Například v Turecku se vaří s cukrem a servíruje s hustým sedimentem, zatímco v Itálii je espresso rychlým a intenzivním zážitkem.

Důležité pojmy: Arabica a robusta

Existují dva hlavní druhy kávových zrn –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ arabica a robusta. Arabica tvoří asi 70 % světové produkce kávy, je preferovaná pro výrobu kvalitní černé kávy a má jemnou a aromatickou chuť. Robusta je méně náročná na pěstování, obsahuje více kofeinu a má silnější a víc hořkou chuť. Bývá přidávána do směsí a instantní kávy, a to právě pro nižší cenu a vyšší obsah kofeinu.

Kromě těchto dvou základních druhů jsou také další, méně známé odrůdy, které přispívají k rozmanitosti chutí a vůní.

Jaký je váš šálek kávy?

Existuje mnoho způsobů přípravy kávy. Mezi ty nejznámější přitom patří:

  • Espresso: Silná, koncentrovaná káva připravená průtokem horké vody pod tlakem přes jemně mletou kávu. Právě espresso je základem mnoha dalších kávových nápojů, jako jsou cappuccino a latte.
  • French Press: Metoda, při které se hrubě mletá káva zalije horkou vodou a nechá louhovat, načež se oddělí pomocí pístu.
  • Drip Coffee: Káva připravená filtrováním horké vody přes mletou kávu pomocí filtru.
  • Aeropress: Moderní metoda přípravy kávy, která kombinuje prvky espressa a french pressu pro rychlou a kvalitní extrakci.

Ano, ale s mírou

Studie ukazují, že mírná konzumace kávy může snížit riziko některých chronických onemocnění, jako jsou parkinsonova nemoc, alzheimerova nemoc a cukrovka druhého typu. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že nadměrná konzumace kávy může vést k nespavosti, úzkostem a zažívacím potížím. Proto je důležité ji pít v rozumném množství a s ohledem na vlastní zdravotní stav.

Mohlo by se vám líbit

Pomerančová kůra nemusí skončit v koši. Hodí se v kuchyni i na úklid

Pomerančová kůra, kterou často považujeme za odpad, má mnoho využití. Pomůže vám v kuchyni, domácnosti i péči o pleť. Podívejte se na několik nápadů…
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit