Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Italské Velikonoce: Vyzkoušejte snadný recept na sladkou colombu

Colomba je tradiční italský moučník, který se připravuje na Velikonoce. Název v překladu znamená holubice a její tvar by také správně měl mít. V českých domácnostech se ale taková forma najde jen zřídka, přesto si na colombě můžete pochutnat. Připravte si ji podle snadného receptu.

Jana Bitalová | 26. 03. 2024

Možná už jste slyšeli o panettone, tedy vánočním italském moučníku. Colomba je vlastně jeho obdobou, jen se peče o Velikonocích. Jak už to tak bývá, receptů je mnoho. Některé dokonce pracují s mateřským kváskem a jejich příprava trvá několik dní. Náš recept vám zabere zhruba dvě hodiny a výsledkem je nadýchaný moučník provoněný kandovaným ovocem.

Co budete na colombu potřebovat:

  • 700 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 25 g droždí
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 400 g vlažného mléka
  • 5 vajec
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 1 žloutek na potření
  • plátky mandlí
  • máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy

Jak na to?

250 g prosáté mouky smíchejte s 200 ml mléka a rozdrobte do nich droždí. Smíchejte a nechte 20 minut pracovat. Potom přidejte zbytek prosáté mouky, vajíčka, máslo, zbytek mléka, prosátý cukr a kandované ovoce. Umíchejte hladké těsto, které nechte 40 minut kynout

Během posledních minut kynutí zapněte troubu, aby se předehřála na 200 °C. Formu (třeba zapékací mísu) vymažte máslem a vysypte strouhankou, následně do ni dejte těsto a nechtě ještě 15 minut kynout. Povrch potřete vaječným žloutkem a posypte plátky mandlí. Pečte 10 minut na 200 °C a pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut.

Colombu můžete mít ve formě a po vychladnutí krájet přímo v ní, nebo ji nechte cca 10 minut chladnout, vyklopte a otočte.

Mohlo by se vám líbit

Velikonoce bez lepku? Vyzkoušejte hrnkový recept na beránka. Určitě vám zachutná

Sladkého velikonočního beránka si mohou dopřát i ti, co se z nějakého důvodu musí nebo chtějí vyhýbat lepku. Pokud mezi ně patříte, vyzkoušejte náš hrnkový recept.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
KVÍZ: Tohle ovoce jste nejspíš nikdy neviděli! Poznejte ho a také zkuste kvíz

KVÍZ: Tohle ovoce jste nejspíš nikdy neviděli! Poznejte ho a také zkuste kvíz

Dobrý nápad
Vyrazte si pro sladké jahody. Víme, kam na samosběr po celé České republice

Vyrazte si pro sladké jahody. Víme, kam na samosběr po celé České republice

Dobrý nápad
Jak dosáhnout kuchyně s venkovským kouzlem? Naše galerie vás inspiruje

Jak dosáhnout kuchyně s venkovským kouzlem? Naše galerie vás inspiruje

Dobrý nápad
Pažitku zná každý, ale její květy používá málokdo. Změňte to a nebudete litovat

Pažitku zná každý, ale její květy používá málokdo. Změňte to a nebudete litovat