Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Praskají vám vajíčka při vaření nebo se špatně loupou? Zkuste tyto triky

Tohle známe snad všichni: Vaříme vajíčka a najednou u některých z nich máme kusy bílku, které se hrnou z praskliny ve skořápce. Jindy naopak skořápky na vajíčku drží, i když nemají, takže se nedají pořádně oloupat, aniž by byl narušen bílek. Zkuste příště následující triky, s nimiž na tyto problémy vyzrajete.

Jana Bitalová | 29. 05. 2024

Pokud dáte vařit vodu, pak vytáhnete vajíčka z lednice a rovnou je šoupnete do vroucí vody, jdete si prasknutí skořápky naproti. Způsobí ho totiž náhlá změna teploty, které snadno předejdete tím, že si vajíčka vyndáte tak, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu.

Vařte pak následovně:

  • Na měkko – 2 minuty
  • Na hniličko – 4 minut
  • Na tvrdo – 8 minut

Nebo vložte vajíčko přímo do studené vody a pomaličku ji zahřívejte. Počítat samozřejmě musíte s tím, že bude ve vodě delší dobu, a to:

  • Na měkko – 6 minut
  • Na hniličko – 8 minut
  • Na tvrdo – 12 minut

Babské rady se obrací na sůl a ocet

Zkusit však můžete také další radu, a to přidat sůl nebo ocet. Tyto složky působí na bílek jako urychlovač tuhnutí, takže by ho nemělo vytéct tolik. Hrozbu, že vajíčko praskne sníží i maličký otvor na širší špičce. Stačí jen lehké propíchnutí jehlou, které vyrovná tlak uvnitř vajíčka, což by mělo pomoci proti prasknutí. 

Jak na snazší loupání vajíček?

Pokud nejde oloupat skořápka tak, že se vám vajíčko až trhá pod rukama, bude to nejspíš čerstvá snůška. Obtížnost loupání totiž vypovídá o stáří vajíčka. Jakmile tedy víte, že potřebujete třeba úhledná kolečka na chlebíčky, sáhněte po starších kouscích. Kromě toho také někdy pomáhá prudké ochlazení vajíček po ukončení vaření. Ale u velmi čerstvých vajec vám ani tato rada mnohdy nepomůže.

Mohlo by se vám líbit

Slepice hedvábničky zdobí dvůr a mají dobrou povahu. Nebyly by pro vás správnými společníky?

Hedvábničky jsou takové chlupaté kuličky, které se roztomile valí trávou. Mají milou povahu a nejsou náročné na chov. Navíc slepice tohoto plemene odchovají kuřata i jiných druhů drůbeže. Existují však také další důvody, proč je chovat... Pojďte je s námi poznat.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit