Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Velikonoce bez lepku? Upečte beránka podle hrnkového receptu

Info ikona
Velikonoční beránek.

Sladkého velikonočního beránka si mohou dopřát i ti, co se z nějakého důvodu musí nebo chtějí vyhýbat lepku. Pokud mezi ně patříte, vyzkoušejte náš hrnkový recept.

Jana Bitalová | 23. 03. 2024

Nejčastějším důvodem k dodržování bezlepkové diety je celiakie. Při ní dochází k zánětu v tenkém střevě, což může vést k narušení vstřebávání živin. Toto autoimunitní onemocnění přitom postihuje dospělé i děti. Důležitým krokem je v tomto případě úprava jídelníčku, aby nedocházelo k přijímání lepku

Naštěstí oproti minulosti v současné době máme řadu možností, jak v receptech nahradit klasickou mouku, která lepek obsahuje. V obchodech například koupíte „mouku“ z bezlepkových přísad, která se hodí na pečení moučníků. Právě tu můžete použít k přípravě následujícího hrnkového receptu na velikonočního beránka.

Recept na bezlepkového velikonočního beránka

Budete potřebovat:

  • 1 a půl hrnku bezlepkové mouky
  • 3 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva bez lepku
  • 200 ml 30% smetany
  • vanilku z jednoho vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
  • ¾ hrnku cukru
  • ½ hrnku oleje
  • máslo a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy

Postup, jak upéct bezlepkového beránka

Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180 °C. Máslem vymažte a kokosem vysypte formu.

Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkou nebo vanilkovým cukrem do světle žluté pěny. Bílky zase do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji po lžících vmíchávejte do žloutkové pěny. Přimíchejte také smetanu a olej. Nakonec opatrně přidejte sníh z bílků. Těsto nalijte do formy a dejte péct na cca 45 až 50 minut.

Hotového beránka po vychladnutí posypte moučkovým cukrem nebo polijte polevou, ať už třeba čokoládovou, nebo bílou. Nakonec ještě uvázat mašli na krk a je to.

Mohlo by se vám líbit

Naše babičky na Velikonoce chystaly sladké boží milosti. Vyzkoušejte je

Boží milosti se připravovaly v době svátečních dnů, jakými byl Masopust, Velikonoce i Vánoce. Receptů existuje spousta, a to jak v jednotlivých oblastech, tak rodinách. Pokud nemáte vlastní, můžete vyzkoušet ten náš, který je naprosto snadný.
marianne.cz
Zdroj článku