Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Sbíráte šípky špatně? Jeden trik zajistí, že budou plné vitamínů i po sušení!

S příchodem podzimu se šípky, plody růží, stávají vyhledávaným pokladem přírody. Jejich sběr, sušení a zpracování mají svá pravidla, která zaručí, že si uchovají co nejvíce cenných látek pro kulinářské i léčivé využití.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Kdy vyrazit na šípky a jak na to?

Ideální čas na sběr šípků nastává od září do začátku listopadu. Mnozí zkušení sběrači doporučují počkat až na první mrazíky. Plody jsou pak o něco sladší, ale stále by měly být pevné a sytě zbarvené. Vybírejte si keře, které rostou dál od prašných silnic a průmyslových zón. Při sběru se zaměřte na zdravé plody bez známek plísně nebo jiného poškození.

Jak šípky správně usušit, aby neztratily sílu?

Než se pustíte do sušení, šípky důkladně omyjte a odstraňte z nich stopky a zbytky okvětí. Pro rychlejší a efektivnější sušení je dobré plody rozpůlit a vydlabat z nich semínka s chloupky. Takto připravené šípky rozložte v jedné vrstě na síto nebo plech. Sušit je můžete v sušičce na ovoce při teplotě kolem 50 °C, nebo v dobře větrané místnosti. Důležité je vyhnout se přímému slunci, které by zničilo cenné vitamíny. Celý proces sušení může v závislosti na podmínkách trvat od několika dnů až po týden. Správně usušený šípek je tvrdý a křehký.

Uskladněte si podzimní poklad na zimu

Dokonale usušené šípky je nejlepší skladovat v dobře uzavřených nádobách, například ve sklenicích se šroubovacím víčkem. Uchovávejte je v temnu a suchu, kde si své vlastnosti udrží klidně až do další sklizně. Pokud máte šípky ještě mírně měkké, můžete je na pár dní uložit do chladničky, ale spotřebujte je co nejdříve, jinak hrozí, že zplesniví.

Mohlo by se vám líbit

Jak si připravit šípkovou zavařeninu bohatá na vitamíny

Šípková zavařenina je plná přírodních vitamínů, díky kterým podpoříte svou imunitu a dodáte tělu cenné antioxidanty. Je ideální na pečivo, do dezertů nebo k pečené zvěřině.
marianne.cz

Od čaje po marmeládu: Co s nasušenými šípky?

Šípky nabízejí široké možnosti zpracování. Nejčastěji se z nich připravuje čaj, který je proslulý vysokým obsahem vitamínu C. Na jeden šálek stačí lžičku sušených plodů zalít 250 ml vroucí vody a nechat 10 až 15 minut louhovat. Pro zjemnění chuti můžete přidat med nebo plátek citronu. Kromě čaje se ze šípků vyrábí také vynikající marmelády, protlaky nebo se dají kandovat. Pro zpestření chuti je můžete kombinovat s jiným ovocem nebo bylinkami, například s mátou nebo černým rybízem.

Proč jsou šípky tak zdravé?

Díky vysokému obsahu vitamínu C a dalších antioxidantů jsou šípky tradičně ceněným pomocníkem pro posílení imunity a prevenci podzimních nachlazení. Při jejich zpracování vždy dbejte na čistotu a používejte sterilizované pomůcky, abyste předešli riziku kontaminace nebo vzniku plísní.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×