Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Tajemství sladkých šípků: Nejvíc si je vychutnáte až po prvních mrazících

Šípky, červené plody růže šípkové, jsou tradiční českou surovinou plnou vitaminu C a minerálů. Po letech se opět vrací do našich kuchyní, a to nejen kvůli svým zdravotním přínosům, ale i pro své široké kulinářské možnosti.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Kdy vyrazit na šípky a jak je připravit

Nejlepší čas na sběr šípků je na podzim, od září do listopadu, ideálně za suchého počasí. Vybírejte jen plně vyzrálé, sytě červené plody. Mnozí nedají dopustit na šípky, které přešly prvním mrazíkem – jsou totiž o poznání sladší. Po sběru šípky důkladně omyjte, očistěte od stopek a nechte okapat. Nejdůležitějším krokem je sušení. Nejlépe poslouží sušička na ovoce nebo trouba nastavená na nízkou teplotu, obvykle mezi 40 a 70 °C. Vyšší teplota by zničila cenný vitamin C. Sušení na vzduchu se nedoporučuje, protože je zdlouhavé a hrozí riziko plísně. Správně usušené šípky jsou tvrdé, při zmáčknutí nepraskají a hezky chrastí.

Šípkové dobroty, které zvládnete doma

Nejznámějším produktem je bezesporu šípkový čaj. Pro jeho přípravu sušené šípky lehce nadrťte, dvě lžíce zalijte půl litrem studené vody a nechte louhovat, ideálně přes noc. Poté nálev sceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, abyste se zbavili dráždivých chloupků ze semínek. Čaj už jen mírně ohřejte na teplotu kolem 60 °C a dochuťte medem, citronem či kouskem pomeranče. Z čerstvých šípků snadno připravíte lahodnou marmeládu. Očištěné plody krátce povařte, propasírujte přes síto, abyste odstranili semínka a chloupky, a vzniklý protlak vařte s cukrem do zhoustnutí. Výsledkem je jemná, aromatická a vitaminy nabitá pochoutka. Podobně se vyrábí i šípkový sirup – rozkrojené šípky povaříte ve vodě, šťávu scedíte, přidáte cukr a necháte ho rozpustit. Z šípků se dá připravit i kompot, kdy se celé plody krátce povaří v cukrovém roztoku a následně zavaří.

Mohlo by se vám líbit

Jak si připravit šípkovou zavařeninu bohatá na vitamíny

Šípková zavařenina je plná přírodních vitamínů, díky kterým podpoříte svou imunitu a dodáte tělu cenné antioxidanty. Je ideální na pečivo, do dezertů nebo k pečené zvěřině.
marianne.cz

Další nápady na zpracování

Kromě klasických receptů existují i další způsoby, jak šípky využít. Ze sušených plodů bez semínek můžete umixovat jemný prášek, který skvěle poslouží jako vitaminová bomba do ranního smoothie nebo jogurtu. Nezapomeňme ani na tradiční šípkovou omáčku, která se skvěle hodí ke zvěřině nebo drůbeži. Zkušenější se mohou pustit i do výroby domácího šípkového vína, aromatického nápoje, který vzniká kvašením šípků, cukru a vody. Při jakémkoliv zpracování je důležité důkladně odstranit jemné chloupky, které se nacházejí uvnitř plodů kolem semínek – v krku totiž nepříjemně škrábou. Pokud šípky tepelně upravujete, vždy volte nižší teploty, abyste zachovali co nejvíce cenných látek. Hotové výrobky, ať už sušené šípky, marmelády nebo sirupy, skladujte ve skleněných nádobách v temnu a chladu, kde si nejdéle udrží svou kvalitu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×