Přejít k hlavnímu obsahu
Zábava

Jak vypadá cesta kávy? Od pěstitele až do vašeho šálku

Info ikona
Káva

Přemýšleli jste někdy nad tím, odkud pochází káva, kterou si dopřáváte každé ráno po probuzení? Kolik práce obnáší, než se dostane do vašeho šálku, a které ruce se jí před těmi vašimi dotýkaly.

Eva Kadavá | 5. 08. 2022

Do kvality a výsledné chutě kávy promlouvá nejen lokalita a počasí, ale také schopnosti pěstitele. Jednou ze společností, která se snaží o úzkou komunikaci s agronomy, je také Nespresso, které podporuje komunity pěstitelů po celém světě. A to nejen férovou cenou za kávu, ale také tím, že je učí, jak se co nejlépe starat o kávu a životní prostředí. V Etiopii má pak tato spolupráce ještě další rozměr. „Z dřívějších statistik vyplývá, že 75 procent práce v celém hodnotovém řetězci kávy v Etiopii odvádějí ženy, přičemž tytéž ženy získají jen 43 procent z příjmů,“ uvedla Mefthe Tedesse, ředitelka společnosti TechnoServe. Podpora pěstitelů v této africké zemi je tedy zaměřená primárně na ženy.

Hlavně se nebát

Jednou z žen, se kterými Nespresso v Etiopii spolupracuje, je Kebabushe Fissa z vesničky Hunkute. Pravidelně učí ostatní zemědělce, jak omladit a prořezat kávovníky, aby podpořili opětovný růst. Přestože na první pohled riskují ztrátu všeho, plně jí důvěřují. Kebabuoh je přitom pouhých čtyřiadvacet let. Její praktické znalosti a sebedůvěra umožnily místním farmářům zajistit si větší sklizeň. Jedním z těch, kteří dali na její rady, je také pěstitel Chochere Gatcheno. Chochere pracuje na kávových plantážích s celou svou rodinou a po zkušenostech s Kebabuoh na svém hektaru půdy ořezává víc a víc stromků. Proč? Protože čísla nelžou. Prodává dnes víc kávy než předtím.

Skutečnost, že má místní žena takový vliv v produkci kávy, je však vzácná. Časy se ale naštěstí mění i v Etiopii. Kebebushe patří mezi 79 agronomů, kteří spolupracují se společností Nespresso a podporují v zemi přes 40 000 pěstitelů kávy v zavádění nejlepších zemědělských postupů. Agronom pak pravidelně dochází na farmu a nabízí školení. Ať už v otázkách sběru kávy, hospodaření s půdou, či kompostování. 35 procent agronomů jsou v Etiopii ženy. I když se jedná pouze o třetinu ze všech odborníků, je to povzbudivé číslo. Ještě před několika lety se blížilo jednomu procentu.

Přestože jsou ženy v drobném zemědělství, a tudíž i v odvětví kávy, nepostradatelné, jsou často vyloučeny z rozhodování o důležitých otázkách a ne vždy dostávají spravedlivou odměnu za svou práci. Bojovat proti této praxi se snaží s Nespressem spřátelená nezisková organizace TechnoServe, která přímo na místě podporuje zastoupení žen v agronomii a řízení farem, a současně také prosazuje genderovou rovnost. „Nelíbí se nám, že čím hodnotnějším se dodavatelský řetězec stává, tím více je považován za ,výsledek práce mužů‘. Ženy odvedou spoustu práce, co se týče pěstování, sběru a hospodaření, ale když dojde na samotné obchodování s kávou, je to doména mužů,“ popisuje Mefthe Tedesse.

Vedle vzdělání se snaží organizace ženám pomoci také v tom, aby získaly vedoucí postavení v družstvech produkujících kávu. Průzkum však ukázal, že aby se zvýšil podíl žen, je důležité zapojit nejen je, ale také jejich muže. Muži jsou proto například vyzýváni, aby na školení přivedli své manželky, protože ženy se často cítí lépe, když mohou být po boku svého muže. A jak dokazuje poslední vývoj, jedná se o správnou cestu. Podíl žen se mezi zemědělci v regionu zvýšil z jednoho procenta na více než 30 %.

Info ikona
Káva

Kolébka kávy Arabica

Pěstování kávy je nedílnou součástí etiopské kultury a dějin. Ostatně, Etiopané pěstují kávu Arabica déle než kdokoli jiný na světě. Právě kvůli této dlouhé tradici, ale i způsobu pěstování kávy obvykle pocházejícímu z minulých století řada pěstitelů zápasí se zajištěním udržitelného růstu. Právě proto vznikla před pěti lety v provincii Sidamo, v samém srdci slavného kávového regionu jihozápadní Etiopie, Akademie AAA.

I když je Etiopie největším producentem kávy Arabica v Africe a je klíčová pro živobytí více než 1,2 milionu malých farmářů, kávový trh čelí mnoha problémům, jako je chudoba pěstitelů, nedostatečné investice nebo zhoršování životního prostředí. Právě s těmito problémy se snaží Nespresso Akademie AAA skoncovat prostřednictvím vzdělání. Není ale jednoduché měnit zažitou zemědělskou praxi. Tamní pěstitelé jsou lidé, kteří tradicí žijí a dýchají – se svými plodinami zacházejí přesně tak, jako to dělali jejich rodiče a před nimi i rodiče jejich rodičů. Nejlepším způsobem, jak je něco naučit, je tedy očitý příklad. Devatenáctiměsíční program zahrnuje zkušební plantáže, kde si pěstitelé mohou vyzkoušet nové způsoby práce přímo v reálných podmínkách. Získávají tak nové zkušenosti – třeba že prořezané stromky jsou silnější, zdravější a plodí více než kdy předtím.

Zdroj: autorský článek, publikováno v Marianne Food 2019