Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

6 typicky jarních potravin, ze kterých uděláte skvělá jídla

Naučte se jíst potraviny, díky kterým si udržíte štíhlou postavu či dokonce zhubnete a které zároveň přinášejí tělu spoustu pozitiv. Zaměřte se na konzumaci sezónních potravin. Co dobrého si z nich připravit? Máme pro vás několik tipů včetně chutných receptů.

Anonymous | 14. 05. 2020

1. Pampeliška

Pro jaro jsou typické rozkvetlé louky plné pampelišek. Tyto žluté krásky však nemusí být pouhou potěchou pro oko, můžete je zařadit i do svého jídelníčku a čerpat z nich celou řadu benefitů. „Pampeliška neboli Smetánka lékařská pomáhá s odstraňováním škodlivých látek z těla, ovlivňuje činnost jater a čistí krev. Používá se především ve formě čaje, který se připravuje z kořene rostliny nebo listu, ale mladé lístky můžete upravit i jako salát na podporu trávení,“ říká zakladatelka společnosti LIFEFOOD zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová.

Jarní salát z pampelišek a červené řepy

Ingredience:

• čerstvé mladé listy pampelišky

• bio řepa (může být včetně natě)

• pažitka

• sezam

• bio slunečnicový olej za studena lisovaný

Postup: Natrhané listy pampelišky promíchejte s nastrouhanou řepou, natrhanou natí a nakrájenou pažitkou. Posypte salát sezamovými či jinými semínky (například lněným, dýňovým, konopným či slunečnicovým semínkem). Nakonec vmíchejte slunečnicový olej. Zvolit můžete i panenský dýňový olej v bio kvalitě. „K tomuto salátu se skvěle hodí náš bio raw chlebánek s vysokým obsahem vlákniny,“ doporučuje Tereza Havrlandová.

2. Listová zelenina

Odlehčete na jaře svému jídelníčku tím, že do něj přidáte více zeleniny. „S příchodem jara se vždy těším na širší výběr listové zeleniny, která přináší našemu tělu vitalitu a osvěžení a mně osobně více čerstvé zeleniny v jídelníčku společně s praktikováním jógy pomáhá lépe zvládat jarní únavu,“ popisuje své zkušenosti zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. Pokud vám samotná listová zelenina nechutná, zkuste si z ní umixovat smoothie. „Doporučuji vyzkoušet velice chutnou kombinaci salátu, rukoly a špenátu s banánem,“ dává svůj tip Tereza Havrlandová. Co se týká volby salátu, nejdostupnější u nás bývá ledový a hlávkový salát, skvělou volbou je i zmiňovaná rukola, která obsahuje vitamíny A, K a C, kyselinu listovou. Věra Vojtěchová k tomu ještě dodává, že nejlepší je vždy konzumovat zeleninu z domácích zdrojů a kvůli energii je podle ajurvédy vhodné znát i osobu, která zeleninu vypěstovala. To je ale v dnešních podmínkách většinou nemožné.

3. Špenát

Špenát sice patří do kategorie listové zeleniny, ale díky svým účinkům na lidské tělo si zaslouží zvláštní pozornost. „Čerstvý špenát obsahuje vysoké množství živin, zejména kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vlákninu a vitamín C,“ vysvětlujte Tereza Havrlandová. Obecně je pak o špenátu známo, že zlepšuje činnost srdce a svalů, očí a dokonce si prý poradí s projevy stárnutí a zpomaluje tvorbu vrásek. Věra Vojtěchová k tomu s úsměvem dodává: „Jestli nám konzumace špenátu pomůže zůstat mladšími netuším. V tomto směru se mi jeví jako opravdu účinné cvičení jógy, která zaručuje duševní vitalitu.“ Z různých průzkumů je však ověřená přítomnost fytohormonů ve špenátu. Ten příznivě působí na vývoj svalstva. Za zmínku stojí i obsah karotenoidů, což je cenný antioxidant.“

Jarní špenátová polévka

spenat

Ingredience:

• 1 plná hrst špenátu

• 1 kousek avokáda

• 1 stroužek česneku

• 1 lžička himalájské růžové soli

• ½ lžičky pepře

• 2 hrnky vody

• 1 pár kapek slunečnicových semínek

• 1 pár kapek cedrových oříšků

Postup: Špenát, oloupané a vypeckované avokádo, česnek, sůl a koření umixujte s vodou (spíše s vlažnou, ne úplně studenou) na krémovou polévku. Polévka má být osvěžující, proto se nevaří. Navíc díky této úpravě v ní zůstanou zachované všechny živiny. Ozdobte květy sedmikrásek a nadrobno nakrájenými listy medvědího česneku. Dle chuti posypte slunečnicovými semínky nebo třeba piniovými oříšky.

Zdroj: https://www.lifefood.cz/cz_cs/jarni-spenatova-polevka

4. Ředkvičky

Ředkvičky jsou další typicky jarní plodinou, která by neměla v našem jídelníčku chybět. „Z hlediska zdraví prospěšných látek jsou ředkvičky pro lidský organismus doslova vitamínovou bombou. Obsahují vitamín C, betakaroten, kyselinu listovou, vitamín K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek to jsou zinek, fosfor a draslík,“ vyjmenovává hlavní vitamíny a minerální látky Tereza Havrlandová. O ředkvičkách se tvrdí také to, že udržují mozek v dobré kondici, a protože mají nízkou energetickou hodnotu, hodí se do redukčních jídelníčků. Kromě toho prospívají našim střevům a pomáhají proti zácpě.

Avokádová pomazánka s ředkvičkami

red

Ingredience:

• 5 kousků ředkviček

• 1 kus zralého avokáda

• 2 vrchovaté lžíce šťávy z vymačkaného citrónu

• 2 vrchovaté lžíce slunečnicového oleje

• špetka mořské soli

• 2 lžičky slunečnicových semínek

Postup: Zralé, oloupané a vypeckované avokádo krátce mixujte s citrónovou šťávou, olejem a solí. Do krému přidejte nadrobno nakrájené ředkvičky. Dobrovolně můžete přidat zelenou cibulku či dokonce česnek. Nebo cokoliv dalšího, co sedí do vašich osobních chutí (doporučujeme různé obměny se semínky). Povrch pro parádu a na chuť můžete poházet slunečnicovými semínky.

Zdroj: https://www.lifefood.cz/cz_cs/avokadova-pomazanka-s-redkvickami

5. Jarní setý hrášek

Pokud jste zasadili setý hrášek včas, můžete už teď sklízet úrodu a čerpat benefity z jeho konzumace. „Čerstvý zelený hrášek obsahuje vitamíny C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo. Kromě toho obsahuje na rostlinu vysoký podíl hodnotných bílkovin, což ocení zejména lidé, kteří nejedí živočišné bílkoviny,“ říká Tereza Havrlandová. Konzumace hrášku podporuje činnost slinivky, mírně snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje stav ledvin. „Výhodou hrášku je jeho sladká chuť. Díky tomu chutná skvěle samotně, hodí se jako přísada do ovocných dezertu a výborný je z něj i hráškový hummus,“ doporučuje Havrlandová.

Hráškový hummus

Ingredience:

• 200 g čerstvého hrášku

• 120 g naklíčené cizrny

• 2 lžíce sezamového semínka

• 1–2 lžíce citrónové šťávy

• 1–2 stroužky česneku

• 2 lžíce olivového oleje

• ½ lžičky mořské soli

• čerstvě namletý pepř

Postup: Cizrnu nechte tři dny klíčit (po dvanácti hodinách měňte vodu, druhý a třetí den stačí udržovat cizrnu vlhkou.) Sezam rozemelte najemno. Smíchejte jej s naklíčenou cizrnou, hráškem, olivovým olejem a čerstvou šťávou z citrónu. Rozmixujte dohladka. Dochuťte mořskou solí a pepřem. Zajímavá je kombinace s petrželí nebo bazalkou. Italský nádech získáte přimícháním sušených rajčat. Pokud je směs příliš hutná, přidejte trochu vody a pomixujte. Na talíři ozdobte můžete ozdobtz mletou paprikou a nitkami chilli.

6. Čerstvé bylinky

A nakonec jaro je ideální doba k sázení a pěstování vlastních bylinek. „Bylinky se hodí na dochucení jídel, do ovocných a zeleninových šťáv a smoothies, k přípravu čajů i limonád,“ říká Tereza Havrlandová. Nezatracujte ani pažitku, která je nenáročná na pěstování a v jídelníčku ji oceníte. Zlepšuje trávení a je bohatým zdrojem vitamínu B2, C, vápníku a draslíku. Pokud se vám do pěstování vlastních bylinek nechce, můžete si jít i nějaké nasbírat. Volně v lese můžete narazit na medvědí česnek a kopřivy. Medvědí česnek pomáhá tělu zbavit se nastřádaných škodlivin. K jarním očistným kúrám můžete použít i kopřivu. „Při sklizni však buďte ohleduplní. Dívejte se kam šlapete, berte si jen co bezprostředně spotřebujete. V případě sklizně medvědího česneku, sklízejte lístky tak, aby cibulky zůstaly v zemi,“ upozorňuje Tereza Havrlandová.

Pomazánka s medvědím česnekem

poma

Ingredience:

• 200 g zlatého lněného semínka

• 50 g vlašských ořechů

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 lžička ume octa

• medvědího česneku dle chuti

Postup: Lněné semínko namočte na cca 8 hodin do dostatečného množství čisté vody. Vlašské ořechy namočte alespoň na 4 hodiny do čisté vody. Vhodné jsou i para ořechy, které není nutné namáčet. Namočená lněná semínka a ořechy řádně propláchněte a vložte do mixéru. Přidejte olivový olej a dle své chuti ume ocet. Umixujte do hladké pomazánky. Přimíchejte pokrájený medvědí česnek.

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Související články

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Životní styl
Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě

Lelí Hnidáková z Lelí's Cupcakes: Nápad na sladké podnikání se zrodil na svatební cestě