Fika v pracovním kolektivu
Fika má mnoho benefitů. Nejvíce z nich však můžete těžit v zaměstnání. Pokud budete dodržovat pravidelné přestávky v pracovní době, zvýšíte tím produktivitu. Podle vědce Nathaniela Kleitmana jsme nejvíce aktivní po dobu 90 minut, pak nám mozek automaticky vypíná a na práci se plně nesoustředí. Je tedy výhodné dělat si kratší, ale častější pauzy. Ty pak můžete trávit s kolegy nad kávou a sladkým pečivem.
Táhněte za jeden provaz
Dalším plusovým bodem, proč zavést v práci fika, je vzájemná soudržnost v kolektivu, a to nejen na pracovní úrovni. Aby byl tým úspěšný, musí mít společný cíl. Ten můžete probírat a formovat i skrze fika. Taková malá neformální porada či brainstorming u kávy a něčeho sladkého bude jistě příjemná záležitost. Stejně tak si ale dopřejte pauzu, kdy se o práci mluvit nebude. Tím se v rámci pracovního kolektivu prohlubují vztahy a vzájemná soudržnost. Určitě se vám bude pracovat lépe v kolektivu lidí, které více znáte. A co je nejlepší vizitka? Přece spokojení zaměstnanci.
Pokud máte prostor, zaveďte fika na své pracoviště také. Nemusíte hned vařit kávu pro všechny kolegy, zpočátku si dejte „dvacetiminutovku“ s kávou nejprve s jedním či dvěma kolegy. Postupně však můžete s touto tradicí seznámit i další kolegy, a nakonec se můžete scházet všichni v zasedací místnosti plné vůně kávy a sladkých dobrot, v jejichž přípravě se můžete střídat.