Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Přísná pravidla, která musí královská rodina dodržovat při cestování

Info ikona
Královská rodina

Co pro vás znamená cestování? Hádáme, že zábavu, vytrhnutí ze stereotypu, a především volnost! A právě volnost rozhodně není doménou královských „zájezdů“. Naopak existuje hned několik pravidel, která královská rodina na svých cestách musí striktně dodržovat. 

1. Na křídlech British Airways

Nikoho asi nepřekvapí, že britská královská rodina hojně podporuje aerolinky British Airways. Pokud to situace umožňuje, pak si členové rodiny volí letenky právě u této společnosti. Učinil tak třeba princ Harry s Meghan a malým Archiem, kteří si British Airways vybrali pro svůj let do JAR. Samozřejmě tohle pravidlo není striktně dané, a existuje hned několik výjimek. Jednou z nich je výjimka bezpečnostní, kterou využil William s Kate při cestě do Pákistánu. Královský pár se do této problémové destinace dopravil oficiálním letadlem britské vlády RAF Voyager.

2. Černé oblečení pro případ smutku

Nikdy nevíte, co se stane, a tak členové královské rodiny s sebou vozí černé oblečení pro případ, že by jiný člen rodiny doma zemřel. Toto na první pohled morbidní pravidlo, má své jasné opodstatnění. V roce 1952 se totiž královna (tehdy ještě princezna) Alžběta během své cesty po Keni dozvěděla, že její otec, král Jiří VI., zemřel. Alžběta s sebou neměla černé oblečení, a tak musela čekat, než černé šaty budou doručeny. Teprve potom mohla nasednout na letadlo, které ji dopravilo zpět do rodné vlasti.

Info ikona
Královská rodina
Mohlo by se vám líbit

3. Falešný začátečník

Jak nejlépe projevíte úctu svému hostiteli? No přece tím, že ho pozdravíte v jeho rodném jazyce! Tohle pravidlo dobře znají i členové královské rodiny, a tak se jim nikdy nemůže stát, že by do cizí země vyjeli bez základů tamního jazyka. Především se zaměřují na zmiňovaný pozdrav, občas ale přidají i další zajímavé fráze, díky kterým prolomí počáteční ledy a udělají lepší dojem.

4. Šaty dělají člověka

Každá země má jinou kulturu oblečení. Někde nevadí, když máte krátké rukávy, jinde jsou naopak nepřípustné. Proto je důležité, aby královská rodina před svou cestou pečlivě zvážila, jaké oblečení si zabalí do zavazadla. Samozřejmě si s tímto pravidlem nemusí dlouze lámat hlavy, neboť mají mnoho odborníků, kteří jim dokonalý outfit sestaví.

5. Převlékání v letadle

Všichni známe fotografie Kate a Williama, kteří vycházejí z letadla a vypadají jako ze škatulky. Obdobně je na tom také Meghan s Harrym. Pokud jste se domnívali, že mají nějakou super schopnost, díky které se jim nemuchlají šaty a ani během silných turbulencí se nepolijí kávou, pak jste na omylu! V pravidlech totiž stojí, že členové královské rodiny se před přistáním musí převléknout do nových šatů. A je to venku!

Info ikona
Královská rodina

6. Kartáček, pasta…a krev!

Člověk si na cesty bere ledacos, ale vzít si kufřík s krevní zásobou by nenapadlo nikoho! Vyjma hlavy monarchie, tedy královny Alžběty. Vzhledem k jejímu věku je logické, že ji po celou dobu zahraniční cesty doprovází lékař, který dohlíží na královnino zdraví. Pokud se královna navíc vydá do země, kde není dostačující krevní zásoba, pak podle Telegrafu s ní cestují i pytlíčky krve její krevní skupiny. 

7. Žádné sólo cestování

Trend sólo cestování se královské rodiny asi týkat nebude. Pokud se totiž členové rodiny rozhodnou pro cestu, pak vyráží v hojném doprovodu královských zaměstnanců. Na cestách nesmí chybět tajemník, lékař a třeba ani kadeřnice. Během cesty do Pákistánu měla Kate s Williamem po ruce hned čtrnáct zaměstnanců. Proslýchá se, že s podobným počtem cestovala i Meghan s Harrym do Austrálie a JARu.

8. Dva týdny a dost!

Ačkoliv si dříve královská rodina dopřávala zahraniční výlety klidně i na měsíc, v současné době si mohou vyrazit pouze na čtrnáct dnů. Důvod je jasný – čas! „V dnešní době je úspornější pokrýt více schůzek za kratší dobu, takže královští členové nikdy nebudou pryč déle než dva týdny,“ řekla pro Town & Country královská expertka Marcia Moodyová.   

Mohlo by se vám líbit