Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Chcete zažít něco nového? Vyzkoušejte paddleboard, wakeboard nebo surf

Info ikona

Absence moře neznamená, že se v našich končinách musíte vzdát vodních radovánek. Naopak! Česká jezera, vodní nádrže i rybníky jsou připraveny, aby se staly perfektním místem pro sportovní i rekreační aktivity. Tak vzhůru na vodu!

Co Čech, to vodák. Pokud patříte k milovníkům vody a ideální léto si představujete na raftu, pak pro vás máme dobrou zprávu. Existují i další vodní radovánky, během kterých vás vodní hladina bude nadnášet. Seznamte se s paddleboardingem, wakeboardingem a surfováním - vodními sporty, které s trochou šikovnosti zvládne i naprostý začátečník. 

PADDLEBOARDING

I když by se mohlo zdát, že paddleboarding je sportovní nováček, opak je pravdou. Už v 60. letech si tento sport vychutnávali lidé žijící na Havaji. V paddleboardových kruzích se navíc proslýchá, že pádlování na prkně se oddávali už i domorodci na Velikonočních ostrovech. Ať je historie tohoto sportu jakákoliv, jedno je jasné. V současné době se paddleboarding těší velké oblibě. Pravděpodobně za to může fakt, že pádlování na prkně nepatří mezi složité úkony, a zvládne ho opravdu každý. Pokud vás paddleboarding láká, poohlédněte se ve svém okolí po místu, kde si paddleboard můžete zapůjčit. Samotná aktivita není příliš náročná, a tak nečekejte, že po jedné projížďce vypotíte tisíc kalorií. V případě, že byste paddleboarding chtěli využít k hubnutí nebo protažení, můžete zkusit jógu na paddleboardu, během které kombinujete jógové sestavy s příjemnou projížďkou po vodě. 

Paddleboarding
Paddleboarding je skvělý relax. Zdroj: Getty

SURFING

Všichni asi tušíme, že k surfování je potřeba oceán. Pravdou ale je, že v České republice naleznete umělé vlny, na kterých si tento sport můžete vyzkoušet. Obzvláště začátečníci mohou zjistit, zda je surfování baví, nebo jim naopak nic neříká. Výhodou těchto umělých vln je také přítomnost instruktora, který vám předá potřebné informace a připraví vás na sjezd první vlny. Možná vás překvapí, že surfování není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Za zkoušku ale nic nedáte!

Surf
Surfování není pro každého. Zdroj: Getty

WAKEBOARDING

Zatímco paddleboardig zvládne každý, wakeboarding je vyšší dívčí. Tato kombinace vodních lyží a surfování je náročnou aktivitou, ke které potřebujete nejen wakeboard, ale také motorový člun. Následně už záleží na vaší šikovnosti, zda se na wakeboardu udržíte a dokážete sjet vlny, které člun vytváří. Dobrou zprávou je, že v Česku vznikají wake parky, které jsou určené pro naprosté začátečníky i pokročilé. V těchto parcích jsou speciální wakeboardové vleky, díky kterým není potřeba motorového člunu. Zároveň vám instruktor poradí, jak na to, a vy se nemusíte bát nepříjemných karambolů. 

Wakeboard
Wakeboarding se v posledních letech těší velké oblibě. Zdroj: Getty

Vodní sporty nejsou pro vás? Nevadí, zde naleznete pět aktivit, které byste měli stihnout během léta.

Titulka

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.