Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

České seriálové novinky, které snadno strčí zahraniční snímky do kapsy

Info ikona
jitka Čadek Čvančarová

Všude je to samý Netflix, HBO GO a další streamovací platformy. Kouká ještě vůbec někdo na klasické programy v televizi? Pokud ne, přichází tak o neméně kvalitní seriály z pera českých tvůrců. Které z nich byste si neměli nechat ujít?

Pandemie koronaviru nás uvěznila ve svých domovech a připoutala nás k televizním obrazovkám. Cestování, návštěvy výstav, divadel i večerní posezení v restauraci s přáteli jsme často vyměnili za několik dílů seriálu. Co jiného jsme taky měli dělat? A jelikož doma budeme ještě nějaký ten pátek, je na místě si říct několik tipů na seriály, které stojí za to vidět. V tomto seriálovém boomu totiž nezůstala pozadu ani česká scéna a přinesla několik povedených snímků. Toto jsou oni:

Hlava Medúzy

Pondělí na České televizi patří detektivkám. Aktuálně můžete sledovat seriál Hlava medúzy, který zrežíroval Filip Renč. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu.“

Info ikona
Hlava medúzy

Anatomie života

Několik let jsme byli na televizi Nova zvyklí trávit úterní večery s Ordinací v růžové zahradě. Nyní se do lékařského prostředí opět vracíme, a to v podobě novinky s názvem Anatomie života. Seriál přibližuje svět čtyř zdravotních sestřiček z oddělení traumatologie. Ty řeší různá témata napříč všech generací a věnují se aktuálním otázkám jako je např. rovnováha mezi pracovním a osobním životem. V hlavních rolích se můžete těšit na Jitku Schneiderovou, Ester Geislerovou, Martinu Preissovou a Barboru Černou, doplňuje je Aňa Geislerová, Karel Heřmánek ml. či Ondřej Veselý.

Info ikona
Anatomie života

Božena

Minisérie Božena s Annou Kameníkovou a Aňou Geislerovou zvedla vlnu pozitivních ohlasů i kritiky. Tak jako tak tuto čtyřdílnou sérii rozhodně doporučujeme. Snímek spisovatelku Boženu Němcovou zachycuje v jiném světle než v jakém ji známe ze školních učebnic. Zobrazuje ji jako ženu, která žila pro lásku, toužila po svobodě, lidskosti, uznání a porozumění. „Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý. Byla to ve své době mnoho emocí vzbuzující postava a to se nezměnilo. Stejně jako každá silná osobnost budila i ona protichůdné emoce. My se jich nebojíme,“ popisuje minisérii představitelka Němcové, herečka Aňa Geislerová.

Kukačky

Seriál Kukačky vypráví příběh mladého manželského páru, který zjistí, že jejich syn není jejich. Když se dozví, že v porodnici došlo k záměně, musí se rozhodnout, co udělají. „Díky silnému a jedinečnému tématu, tedy záměně dětí, máme možnost rozvinout dramatický příběh založený na reálných vztazích osobitých postav, ukázaných v běžných každodenních situacích. Jde o typ seriálu, který v posledních letech z českých obrazovek téměř vymizel,“ vysvětluje kreativní producent České televize Jan Lekeš. Ústřední rodičovskou čtveřici, ztvárňuje Sabina Remundová s Davidem Novotným a Marta Dancingerová s Markem Adamczykem

Mohlo by se vám líbit