Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Chcete uspět v práci? Zapracujte na sebeprezentaci

Jedenácté přikázání zní: "Se skromností daleko nedojdete!"

Maminky nás vždycky učily, abychom byli skromní, nevytahovali se před spolužáky a zbytečně nevyčnívali z davu. Záhy jsme ale poznali, že i sebelepší referát nám nezajistí pozornost spolužáků nebo snad obdiv učitelky. Všechny totiž upoutal referát, který sice nebyl do puntíku vypracovaný, ale byl přednesen s naprostou sebejistotou a charismatem. I tak jsme se ale nenechali strhnout na „temnou stranu“ a stále jsme se snažili být skromní. Jenže škola utekla a podobná situace se záhy objevila v práci. Sebejistí a rozhodně neskromní kolegové si dokázali vydobýt lepší platové ohodnocení, postavení a časem i povýšení. Rozhodně jejich kouzlo úspěchu nespočívalo v převratných schopnostech, ale spíše v umu vás o jejich schopnostech přesvědčit.

Mohlo by se vám líbit

Čas vydechnout! 5 pravidel, díky kterým budete v práci spokojenější

Bez práce nejsou koláče...co ale dělat, když upečené koláče chutnají hořce a připáleně?
marianne.cz

Neměňte povahu, změňte přístup

Všem je asi jasné, že mávnutím proutku se z nejistého člověka nestane chodící reklama na sebevědomí. To ale rozhodně neznamená, že s celou situací nemůžete nic dělat. V první řadě zkuste zapracovat na své sebeprezentaci. Už žádné podceňování na pracovišti, rozpaky nad odevzdanou prací a záměrné zatajování úspěchů. Stůjte si za odvedenou prací, mějte hlavu vzpřímenou a buďte připraveni si cokoliv obhájit. Pokud se setkáte s výtkami, vezměte si je k srdci, ale zbytečně se nepodceňujte. Všichni děláme chyby, důležité jenom je, aby tyto chyby nezašlapaly poslední kus vašeho sebevědomí.

Nikdo po vás nechce, abyste se chlubili a holedbali za každou prkotinu, zároveň ale není na škodu, když se naučíte mluvit o svých úspěších. Není nic špatného na tom, když kolegyni, kamarádce nebo třeba manželovi řeknete, co se vám povedlo a na co jste pyšné. Mluvit sebevědomě o tom, co se vydařilo, rozhodně není nic, za co by člověk měl skončit v pekle. Vždyť mluvit o vydařených věcech je stejně samozřejmé, jako se svěřovat s neúspěchy!

Info ikona
Žena

Papírová podpora

Sebejisté vystupování je jedna věc, pokud ale chcete ve svém pracovním životě zazářit, pak vystupování musíte ještě podpořit „doplňky“. Konkrétně máme na mysli vizitkami, skvěle vypracovaným životopisem, detailním profilem na LinkedIn či vymazlenými sociálními sítěmi. Pokud například pracujete v kreativním odvětví, pak vězte, že nejlepší vizitkou jsou právě vaše sociální sítě. Naopak lidé z ekonomické sféry zase můžou překvapit skvěle provedeným životopisem s kvalitní fotografií. I když se na první pohled může zdát, že jde o zanedbatelné detaily, v současné době právě tyto detaily hrají prim!

Mohlo by se vám líbit

Jak vypadá práce snů? Připravte se na atraktivní pracovní prostředí i zajímavou mzdu

Když se vás rodiče v dětství ptali, kým byste se chtěli stát, pravděpodobně jste odpověděli, že popelářem, astronautem nebo princeznou. Časem jste nejspíš zjistili, že jsou tyto představy vcelku nereálné, a tak jste se začali poohlížet po „praktičtější“ profesi. Přesto existují povolání, která jsou trochu atraktivnější než jiná.
marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?