Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nejlepší svatební fotografie roku 2020

Info ikona
Svatba

Svatba je důležitý životní okamžik, který chceme zvěčnit a v ideálním případě vložit do svatebního fotoalba. Vypadá to ale, že klasickým svatebním snímkům odzvonilo. Čím dál tím více novomanželů vsází na netradiční fotografie, ze kterých vyzařuje osobitý styl, štěstí, a především láska. Důkazem je i výběr nejzdařilejších svatebních fotek uplynulého roku.

Uspořádat svatbu v době koronavirové byl vloni jeden velký risk. Ze dne na den se měnila vládní opatření a málokterý pár měl jistotu, že se jejich veselka doopravdy uskuteční. Řeč je obzvláště o párech, které plánovaly svatbu v jarních a podzimních měsících. Naštěstí se mnoho snoubenců svatebních zvonů doopravdy dočkalo, což potvrzují i svatební fotografie, které vyhrály v soutěži International Wedding Photographer of the Year.

Když černobílá není klasika

Hlavní cenu získala černobílá fotografie od australského fotografa Jamese Simmonse. „Okamžitě mi přišel na mysl symbol jing a jang. Následně, když jsem fotku vylepšoval ve photoshopu, mě napadlo, že fotka také připomíná krále a královnu na šachovnici,“ popisuje netradiční fotku James Simmons pro web IWPOTY. Fotograf také dodává, že původně chtěl vyfotit pouze nevěstu. Nakonec ale vznikla tato úchvatná černobílá fotografie, ze které je cítit silné pouto i kouzlo okamžiku.

Info ikona
Svatba

Zásnuby s nádechem minulého století

Kategorii Zásnuby si zcela podmanil snímek od amerického fotografa Antonia Crutchleyho, na kterém si zamilovaná dvojice čte zprávy. „Fotografie byla vytvořena u Jackie Gleason Theatre v Miami Beach na Floridě. Junia a Gamaliel jsou nejsladší pár, který jsem kdy fotografoval. Měli spoustu kreativních nápadů a dokonce si s sebou přinesli mnoho rekvizit. Pro tento snímek jsem je požádal, aby se posadili do auta a předstírali, že čtou něco vzrušujícího v novinách,“ říká o snímku Antonio Crutchley.

Info ikona
Zásnuby
Mohlo by se vám líbit

10 známých osobností, které pomohly svým fanouškům s žádostí o ruku

marianne.cz

Netradiční společná fotka

Klasické portfolio svatebních fotek se převážně skládá ze společných snímků novomanželů. Povětšinou partneři stojí ruku v ruce, případně muž drží svou ženu v náručí nebo ji objímá. Málokoho by ale napadlo, že vítězem kategorie Společná fotografie bude fotka, na které jsou partneři od sebe poměrně daleko. Za tímto nevšedním snímkem, který naprosto očaroval porotu, stojí francouzský svatebí fotograf Patrick Lombaert. Nutno podotknout, že se mu tato odvážná kompozice doopravdy vyplatila.

Info ikona
Portrét

Dechberoucí prostředí

Ať chceme, nebo ne, prostředí hraje při obřadu důležitou roli. Pokud snoubenci vyberou opravdu jedinečné místo, pak mají z poloviny vyhráno. Příkladem je kanadský pár Mirna a Jamie, který měl mikro svatbu v kanadských horách. „Jejich prioritou bylo, aby strávili čas mimo ruch velkoměsta a unikli do drsných skalnatých hor, neboť patří k vášnivým turistům. Letěli jsme vrtulníkem a celý víkend jsme strávili pěší turistikou, dokud jsme nenašli perfektní místo,“ vzpomínají na netradiční focení autoři snímku Virginie Strobel a Evan Cikaluk, kteří s touto fotografií vyhráli v kategorii Epická poloha

Info ikona
Virginia Strobel a Evan Cikaluk

Dancing queen

Zatímco snoubenci se nemohou dočkat obřadu, většina svatebčanů netrpělivě vyčkává na svatební párty. Skvělá hudba, příjemná atmosféra i všudypřítomné šampaňské dokáže svatební oslavu proměnit v jednu velkou oslavu lásky. „Chtěla jsem zachytit všechny emoce v místnosti, a tak vznikl snímek, který ukazuje každého nadšeného hosta,“ říká o vítězném snímku v kategorii Taneční parket fotografka Brittany Diliberto.

Info ikona
Tanec
Prohlédněte si nejlepší svatební fotografie roku 2020
Mohlo by se vám líbit

Češi a svatba: V kolika letech se bereme? A jaké datum volíme?

marianne.cz