Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Konec impulzivních nákupů aneb 5 tipů, jak na lednové online výprodeje

Info ikona
online nákupy

Lednové výprodeje jsou fenoménem, na který se spoustu z nás těší celý rok. Povánoční výlety do zahraničí, kde jsou slevy často mnohem výraznější, nebyly v minulých letech výjimkou. Letos je ale vše jinak a kvůli zavřeným obchodům výprodeje probíhají pouze online. Jak se v záplavě slev neztratit a jak nakoupit módu, která za to opravdu stojí?

Eliška Vrbová | 7. 01. 2021

1. Nemusíte si nutně něco koupit jen proto, že je to ve slevě

To, že se dané věci neprodaly a jsou teď ve slevě, má svůj důvod. Když je něco perfektní, prodá se to většinou rychle i za plnou cenu. Do slev na e-shopech se často dostanou věci, které si lidé objednali, ale pak je z nějakého důvodu vrátili. Kalhoty z nepříjemného materiálu nebo top s křivými švy mohou být tím případem. Ve slevě jsou pak také věci, které zkrátka nikdo nechce, protože jsou příliš extravagatní. Nemusíte si kupovat neonově růžový top s flitrovaným nápisem jen proto, že teď stojí třetinu původní ceny. Během slev si raději poličte na kousky, které máte vyhlédnuté už delší dobu.

2. Vytvořte si wishlist

Mnoho e-shopů s módou nabízí možnost vytvoření seznamu přání. Jednoduše srdíčkem označíte libovolné kousky, které se vám uloží, a vy tak můžete průběžně kontrolovat, zda náhodou nejsou za příznivější cenu. Vyhnete se tak impulzivním nákupům věcí, které neunosíte, a naopak si uděláte radost něčím, po čem pokukujete už delší dobu.

Mohlo by se vám líbit

5 novoročních předsevzetí, která si můžete dát v souvislosti s oblékáním

marianne.cz

3. Naučte se chodit v tabulkách velikostí

Online nakupování má bezpochyby jednu nevýhodu, a to je ztráta možnosti si oblečení řádně vyzkoušet. Pokud si objednáte kus, který vám z nějakého důvodu nesedí, a chcete ho vrátit, musíte ho zabalit, vyplnit formulář a zanést na podací místo přepravní společnosti. To je proces, který se nám ne vždy chce absolvovat a na to také spoustu e-shopů sází. Pak nám doma zůstávají kousky, které neunosíme, ale už jim vypršela časová lhůta na vrácení. Tomu se vyhnete, když se naučíte znát své míry a zorientujete se ve velikostních tabulkách. Mnoho e-shopů využívá univerzální systém, který vám vhodnou velikost po zadání výšky, váhy, obvodu pasu, boků a hrudníku vypočítá. Tato kalkulačka velikost posoudí také na základě vašich předešlých nákupů. Na většině internetových obchodů ale stále naleznete klasické tabulky, v nichž se zkrátka musíte umět zorientovat. 

4. Čtěte popisky

V době, kdy je online nakupování jediným způsobem, jak si pořídit něco nového do šatníku či botníku, se mnoho e-shopů snaží podávat zákazníkům stále více informací o jednotlivých produktech, a my jsme za to jen rády. V popisku se tak už celkem běžně dozvíte rozměry, složení materiálu, ale třeba i jeho původ a způsob získávání. Můžete se také dočíst, jak o oblečení pečovat a e-shopy navíc nabízí ukázky stylingu s dalšími kusy z nabídky nebo sdílením fotek z Instagramu. Skutečně se proto vyplatí strávit na stránce s produktem o něco více času a pořádně si všechny nabídnuté informace pročíst.

Mohlo by se vám líbit

Když bolí duše! Modelka Stella Tennant spáchala sebevraždu

marianne.cz

5. Nezoufejte, když se něco vyprodá

Známe to všechny. Prohlížíme si krásné boty, které ovšem tak úplně nepotřebujeme nebo nemáme zrovna teď čas si je objednat. Řekneme si, že se k nim vrátíme později, a o pár hodin už u nich svítí červený nápis vyprodáno. V takový moment se opět vyplatí mít vytvořený wishlist. Spoustu věcí se do nabídky e-shopu po nějaké době vrátí, a tak stačí mít zapnuté upozornění, až bude daný kousek opět skladem, nebo pravidelně kontrolovat zmíněný seznam přání, jestli tam na nás naše vysněné boty náhodou zase nečekají.

Mohlo by se vám líbit

5 párů bot, které by neměly chybět ve vašem zimním botníku

marianne.cz