Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Menstruace není tabu aneb Technologické vychytávky, které ženám zpříjemní život

Info ikona
Menstruace

Toužíte po bezbolestné menstruaci? Nebo se ztrácíte v počítání plodných dnů? Ať tak či onak, svěřte se do rukou nových technologických vychytávek, které vám zpříjemní menstruační cyklus.

Na zápěstí nosíme chytré hodinky, společnost nám dělá digitální doktor a namísto snubního prstenu máme speciální prstýnek, který kontroluje kvalitu našeho spánku. Vítejte v době technologické, v době, kdy se spoléháme na nuly a jedničky. Možná jste si ale sama všimla, že vývojáři a inženýři opomíjí téma, které se týká výhradně ženské části populace, tedy menstruační cyklus. Kromě několika mobilních aplikací nenajdeme mnoho „hmatatelných vynálezů“, které by ženám zpříjemňovaly, a především zkvalitňovaly život. Přesto to vypadá, že se pomalu blýská na lepší technologické časy, ve kterých menstruační cyklus bude hrát prim!

Mohlo by se vám líbit

Menstruace bez bolesti

První dny menstruace se pro mnohé ženy nesou ve znamení bolesti a nepříjemných křečí v oblasti podbřišku. To je jednoduše fakt, se kterým jsme donedávna bojovaly pomocí růžového prášku nebo gumové nahřívací lahve. Designérka Kateřina Rydlová ale v současné době vyvíjí originální bodýčko s názvem Body Moody, které bolest přemůže.

Tajemství bodýčka spočívá ve speciální stříbrné niti prošité v oblasti podbřišku a malé baterii, díky které se stříbrné nitě zahřívají. Výsledkem je hřejivá tkanina, která elegantním způsobem supluje zahřívací lahev, a navíc vypadá skvěle na těle. A proč bychom měly vyměnit prášek za teplo? „Několik zahraničních studií potvrdilo srovnatelné účinky lokálního tepla a léků, které tlumí bolesti. Teplo má však jednu obrovskou výhodu – jeho užívání nemá vedlejší účinky,“ vysvětluje Rydlová na svém webu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Náramek namísto kalendáře

Už během sexuální výchovy nám učitelky kladly na srdce, abychom se na počítání plodných dnů příliš nespoléhaly. Kromě matematiky totiž do náročných počtů zasahuje také matka příroda, která je častokrát velmi nevyzpytatelná. Přesto spatřil světlo světa produkt, který slibuje, že s přesností vypočítá pět ze šesti plodných dnů. Náramek Ava totiž spoléhá na fyziologické parametry ženského těla, které se v době ovulace mírně mění. Řeč je například o tepové frekvenci, variabilitě srdečního tepu, teplotě kůže či průchodu krve oběhovým systémem, který je na začátku plodných dnů nejnižší.

Jak tedy náramek funguje? Stačí, když si ho před spaním navléknete, a následující den ho sesynchronizujete s mobilní aplikací. Výsledkem je detailní přehled o plodných dnech, díky kterému máte případné otěhotnění pod kontrolou.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Chytrý menstruační kalíšek

Menstruační kalíšky nejsou žádná novinka. Poměrně rychle se zabydlely v našich přihrádkách s hygienickými pomůckami a ukázaly nám, že hravě nahradí neekologické vložky nebo tampóny. Vypadá to ale, že bychom měly uvolnit místo menstruačnímu kalíšku 2.0! První inteligentní menstruační kalíšek na světě se jmenuje Loon Cup a je spárovaný s mobilní aplikací ve vašem smartphonu. Díky tomu vám kalíšek včas „oznámí“, že je plný a potřebuje vyměnit.

Nejde ale jenom o praktickou část věci, výhodou kalíšku je také precizní analýza vaší menstruace. Chytrý kalíšek detekuje nepatrné barevné rozdíly menstruace, měří bazální tělesnou teplotu, zjišťuje abnormální krvácení a samozřejmě zaznamenává vaši menstruaci do virtuálního kalendáře. Díky těmto podrobným statistikám dokáže odhalit zdravotní problém dříve, než byste vyťukala číslo na svou gynekoložku.

Mohlo by se vám líbit