Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

Přizpůsobte jídelníček svému měsíčnímu cyklu

Info ikona
Woman eating vegetable

Smlsnete si na avokádu, kokosu, papáje nebo červené řepě kdykoliv během měsíce? Pak byste se, milé dámy, měly svému jídelníčku podívat řádně na kloub.

Markéta Vörös | 9. 03. 2020

Náš hormonální cyklus ovlivňuje spousta faktorů a jedním z nich je jídlo. Nejen během samotné menstruace, ale i celého měsíce. Už se vám do ruky dostala kniha Happy Hormones? Napsala ji certifikovaná expertka na hormony, Shannon Leparski. Najdete v ní návod, jak pomocí rostlinné stravy upravit hormonální nerovnováhu, poradit si s PMS nebo menopauzou. Na jejím blogu The Glowing Frigde navíc můžete najít jídelníček, který pomůže dostat hormony do latě. Jak vypadá?

1. Fáze menstruační (trvá 3-7 dnů)

Berte tuto menstruační fázi jako "zimní období pro tělo". Máte nutkání odpočívat, šetřit energii a častěji spát. Fáze, kdy je třeba doplňovat do těla minerály, jako je železo nebo zinek. Zaměřte svou pozornost na miso polévky, vývary a dušené pokrmy. Zařadit do jídelníčku můžete fenykl, kokosovou vodu, kadeřávek, borůvky, vodní meloun, černé fazole, hroznové víno. Doplňovat můžete chlorofyl nebo kelp. 

Info ikona
Miso polévka

2. Fáze folikulární (trvá 7-10 dnů)

Tato fáze nastává bezprostředně po periodě, tělo se připravuje k ovulaci. Je to tzv. „jarní“ sezóna pro tělo. V tomto období jste kreativní, šťastné, energické a zvyšuje se libido. Jezte spoustu zdravých tuků, potraviny s vysokou hladinou vitamínu B6, draslíku, vitamínu A a C i vlákniny. Zaměřte se na olivy, avokádo, chřest, hrášek, špenát, třešně, švestky, granátová jablka, ořechové máslo, omáčky a zálivky na bázi octa, klíčky z brokolice a naklíčené fazole. Podle Shannon byste měly pomocí doplňků tělu dodávat zinek, jód, selen, vitamin B6 a probiotika.

3. Fáze ovulační (trvá 3-4 dny)

Je tady léto, tedy aspoň tak, jak ho vnímá vaše tělo! Ovulace je nezbytnou součástí menstruačního cyklu, během které doslova záříte. Pleť je zářivější, bělmo vašich očí jasnější, vlasy perfektní a vy jste neuvěřitelně komunikativní a oslnivá. Libido je bodu maxima. Potraviny, které byste měly konzumovat jsou čistící, plné vlákniny a protizánětlivé. Je čas se zaměřit na syrové ovoce a zeleninu, jako jsou jablka, hrušky, banány, hrášek nebo celer. Mezi další potraviny, na které je třeba upřít pozornost patří meloun, maliny, guava, fenykl, lilek, kurkuma, pistácie a amarant.

Info ikona
Zelenina

4. Fáze luteální (trvá 12-14 dnů)

Tělo hlásá podzim. Je čas se připravit na „zimu“ a udělat věci, které jste odkládaly celý měsíc. Budete ochotné dokončit rozdělané projekty i odhodlané řádně uklidit dům či byt. To vše díky progesteronu, uklidňujícímu, antialxickému hormonu, který reguluje vaši náladu a podporuje hluboký spánek. Je to zároveň fáze, kdy hrozí námi nesnášené PMS, hormonální výkyvy a s nimi pubertální pupínky na obličeji. Nižší hladiny estrogenu znamenají méně kolagenu, takže se nebudete cítit natolik zářivě, jako v době ovulace. Kardio cvičení vyměňte za jógu a dopřejte si hřejivé a detoxikační pokrmy. Pozornost upřete na česnek, cibuli, pastinák, rozinky, pampelišku, jahody, okurku, rajčata, kokos, papáju, kiwi, díky, mandle, slunečnicová semínka a proso.

ČTĚTE TAKÉ: Bolestivá menstruace trápí tři ze čtyř žen, patříte mezi ně?