Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Gastronomické Vánoce podle Lukáše Hejlíka

Info ikona
Lukáš Hejlík

Herec, autor projektu Listování, a především gurmán tělem i duší, který už několik let hledá v českém gastronomickém rybníčků skvělé restaurace, kavárny i hospody. Lukáš Hejlík je jednoduše řečeno "gastronaut", který na dobré jídlo nezanevře ani o Vánocích.

Advent se pro mnohé z nás nese ve znamení pečení a vyvařování. A protože víme, že inspirace není nikdy dost, zeptali jsme se Lukáše Hejlíka a jeho manželky Veroniky, jaké vánoční cukroví pečou, co podávají na štědrovečerní tabuli a jakou vánoční pochoutku mají spojenou s dětstvím.

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?
Perníčky, linecký, rohlíčky a pracny. Nepřeháníme to, spoustu cukroví také dostávám od kamarádů z Gastrokroužku a také restaurací, zvlášť tenhle rok, kdy vymýšlí cokoliv nového. Už krásná a zaběhlá tradice je, že každý rok dostáváme krabici od přátel z Bedřichova, manželů Smutných, kteří tam mimo jiné provozují naprosto báječnou hospodu. 

Jaký druh máte nejraději a proč?

Lukáš určitě vosí úly a Verunka pařížské rohlíčky

Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?

No, u nás jí a preferuje každý něco jiného, ale bramborový salát tam bude asi vždycky. 

Mohlo by se vám líbit

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšil jako malé dítě?

Popravdě, na všechno. U nás na Lounsku se dělali k štědrovečerní večeři vinné klobásy, takže jsem měl od každého - klobásu, řízek i kapra. A dost možná dvakrát. 

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

S čerty nejsou žerty, křičí tady Verunka, já bych nevěděl, jak odpovědět, tak souhlasím. 

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Spoustu mých kamarádů z Gastrokroužku vydalo knížku, Neplešáci, Mamachef, Karolína Four a Máma peče doma. Ale pod stromek si přeju Velkou knedlíkovou kuchařku, ta by podle mě neměla chybět nikde, kde se miluje česká kuchyně. Moje meta bude perníkový knedlík ke zvěřině. 

Mohlo by se vám líbit