Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Mám rád, když lidé musí o mé tvorbě přemýšlet, říká pekař a cukrář Josef Maršálek

Info ikona
Josef Maršálek

Nejslavnějšího cukráře a pekaře Česka jsme vyzpovídali a dozvěděli jsme se třeba, že je milovníkem kynutého pečiva, jeho nejvěrnějším přítelem při pečení je jednoznačně kuchyňský robot a ve svém volném čase má slabost pro cestování.

Promotion | 25. 05. 2023

Dobrodružství se sladkou příchutí

Životní příběh Josefa Maršálka jistě stojí za povšimnutí. Tento jedinečný cukrář s nezaměnitelným úsměvem sbíral sedm let zkušenosti v londýnském Harrods a jeho dezerty ochutnávala i královská rodina. Ovšem tím jeho cesta neskončila. Působil v daleké Indii a na své kariérní cestě si zamiloval také americký kontinent. Nakonec se tento světoběžník rozhodl vrátit do rodné země a díky roli porotce v pořadu Peče celá země se nesmazatelně zapsal do povědomí diváků. Nedílnou součástí soukromého i profesního života Josefa Maršálka je tedy dobrodružství se sladkou příchutí. A to přesně definuje také novou Fantu s tajnou příchutí, jejímž ambasadorem se stal právě Josef.

Josefe, poradil byste našim čtenářům, jaké suroviny by neměly chybět v žádné spíži, abychom byli připravení nachystat rychlý, ale chutný dezert pro nečekanou návštěvu? 

Pro začátek stačí, když ve spíži budete mít hladkou mouku, cukr krupici, kakao, koření, prášek do pečiva, nejvíc kvalitní čokoládu, jakou si můžete dovolit, a podíváte-li se do lednice, v ní najdete čerstvá vejce, smetanu a máslo. A určitě zásobu ovoce a zeleniny. Z těchto několika základních ingrediencí můžete doslova a do písmene čarovat. Od svěže jarní Pavlovy, rychlého drobenkového koláče, nadýchané rolády anebo delikátního čokoládového dortu. Z několika základních ingrediencí během pár desítek minut máte napečeno. Fantazii se meze nekladou. 

Info ikona
Josef Maršálek

Jaké dezerty se řadí mezi vaše nejoblíbenější a proč? 

Já jsem absolutním milovníkem kynutého pečiva. Pro mě je královnou všech tabulí pomalu kynutá s láskou udělaná vánočka, klasické české koláče plněné tvarohem a povidly, zdobené ovocem a drobenkou. Nebo třeba kynuté knedlíky v páře vařené s pořádným žahourem. Anebo klidně bábovka, hlavně ať je šťavnatá, a ne dusivka. Jsem zastáncem toho, že méně je více. Pokud mě opravdu chcete pohostit, nabídněte mi něco, co doma děláte pořád dokola a vaše rodina to miluje. Pokud to vaši strávníci milují, pravděpodobně to budu milovat také. 

Prozradíte nám, bez jakého kuchyňského spotřebiče si neumíte představit svůj život? 

Tak tady mám úplně jasno! Minulý rok mi bylo 40 let a rozhodl jsem se, že síly teď budu opravdu šetřit, a energii budu dávat tam, kde je jí doopravdy potřeba. Kvalitní kuchyňský robot je pomocník, který zastane spoustu práce, šetří vám vaši sílu a také čas, je mnohem efektivnější než vy. Tady bych určitě nešetřil. Také dobrý barový mixér či ponorný blender je něco, bez čeho si život představím jen velmi těžce. Všechno ostatní se dá samozřejmě dohnat. A nesmím zapomenout na troubu, která má správně seřízený termostat a zkrátka dobře peče. 

Co vy a volný čas? Zbývá vám pro sebe nějaký? Co ve volných chvílích nejraději děláte? 

Myslím, že se mi podařilo dosáhnout velmi příjemného work-life-balance. Trvalo mi to léta, nacestoval jsem stovky tisíc kilometrů, žil 12 let v zahraničí, seřadil jsem si priority, sledoval, jak to dělají ostatní lidé, ke kterým vzhlížím a kteří mě inspirují. Vím, že každým dalším dnem se náš život řítí do finále. Tohle je třeba si uvědomit a život tak nepromarnit a nepromrhat. Tento rok mi do tohoto schématu vešla nádherná příležitost ve formě účasti ve StarDance. Díky tomu budu mít času o mnoho méně, ale o to více budu odpočívat příští rok. Víte, mám práci za odměnu a jsem si toho velmi dobře vědom. Miluji to, co dělám, vnímám obrovský přesah své tvorby a jsem za to sakra vděčný.

Info ikona
Fanta

Stal jste se ambasadorem nové a tajné příchutě What The Fanta. Nápoje, jehož chuť je inspirovaná právě sladkým dezertem. Když jste novou Fantu poprvé ochutnal, cítil jste v ní nějaký konkrétní prvek nebo snad rovnou onen tajný dezert? 

Musím říct, že z této spolupráce mám obrovskou a opravdovou radost. Nejen proto, že pracuji s firmou, která má dlouhou, zajímavou a inspirativní historii, ale také proto, že právě limitovaná edice tohoto nápoje – Fanty, je bez cukru. Osobně mám rád neslazené nápoje, včetně cukru a kávy. Ale rád si dám občas jako guilty pleasure na led třeba Colu nebo Fantu zero. Když jsem nový nápoj Fanta poprvé ochutnal na focení, nebyl správně vychlazený. Teprve poté, když jsme Fantu nalili na led, opravdu se rozvinulo její plné aroma, které je v tomto nápoji skryto. Jako limitka mě opravdu baví a věřím, že vás bude také. 

Dva šťastlivci, kteří ochutnají Fantu a zaregistrují se do soutěže, vyhrají zájezd v hodnotě 75 000 Kč. Kam byste se vydal vy? 

To je opravdu báječná cena. Já bych nemeškal ani chvíli a upaloval bych do mé milované Indie, alespoň na týden či dva. Já to tam zkrátka miluju. I když pravdou je, že poslední dva roky jsme s partnerem strávili dost času i v Africe. Musím říct, že Keňa je má nová láska. Při cestování po safari parcích v Amboseli či Massai Mara jsem si uvědomil, nebo lépe řečeno jsem se ujistil o tom, že svět je alespoň někde ještě v pořádku. Vidět desítky sloních rodin, jak se pokojně pasou v šest hodin ráno před Kilimandžárem při východu slunce, je zážitek, který bych přál opravdu všem. Přesně o těchto okamžicích si myslím, že život je. Zastavit se a jenom tak být. 

Info ikona
Josef Maršálek

Jedná se o vcelku hravou soutěž, kdy se soutěžící snaží svými chuťovými pohárky novou příchuť odhalit. Co vy a hádanky či rébusy? Máte je rád? 

Určitě, já si myslím že takové malé soutěže a hádání jsou docela zajímavým kořením života. Myslím si, že úplně to nejhorší, co se může stát, je, když všechno je jasné hned na začátku, hned napoprvé. Potom mi to přijde takové plytké a fádní. Zkrátka to nemá žádný rozměr a výšku. Mám rád, když lidé musí přemýšlet, a to se snažím zakomponovat také do své tvorby. Proto některé mé kreace, dezerty, dorty či zákusky jsou doslova určeny k tomu si nad nimi popřemýšlet, zastavit se, zauvažovat. Snažím se lidi dotlačit k tomu, aby museli použít hlavu. A tahle limitovaná novinka je přesně o tom. Je to zábavné a určitě se při této činnosti dá zažít spousta legrace. 

Nemůžete našim čtenářům alespoň maličko naznačit, po čem že to nová Fanta chutná? Jedná se třeba o dezert, jehož recept najdete v některé z vašich kuchařek? 

Ha ha, vy mě pěkně tlačíte ke zdi! No dobře. Můžu říct, že se jedná o dezert, který najdete v jedné z mých knih. A pokud můžu ještě poradit, tak bych všem doporučil, aby si nápoj před konzumací opravdu dobře vychladili a než se poprvé napijí, aby si k němu nejprve přivoněli. Pamatujte si, že čich je náš nejsilnější smysl a může vám poradit a napovědět mnohem více než chuť. Ta krása života i tohoto nápoje se ukrývá v těch nejmenších detailech. A držím pěsti, aby se co nejvíce lidí nejen zapojilo, ale i trefilo do této tajné příchutě. 

Na závěr nám aspoň prozraďte, jak se můžou lidé do soutěže zapojit. 

Je to jednoduché. Stačí koupit novou Fantu ve fialovém přebalu. Pod víčkem najdete kód. Ten pak zaregistrujete do Coca-Cola aplikace a můžete se rovnou zapojit do slosování.   V soutěži se hraje také o moje knihy Kynuté. Takže určitě neváhejte a zapojte se! 

Měření