Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Domácí je nejlepší, to platí i o kečupu. Připravte si ho do zásoby

Na hranolky, k masům i dalším pokrmům – kečup je už roky oblíbenou rajčatovou omáčkou. Zkuste si připravit domácí, a uchovejte tak chuť právě zrajících rajčat na delší čas.

Jana Bitalová | 23. 08. 2024

Kečup má dlouhou a ne úplně jasnou historii, protože o ní panuje několik různých přesvědčení. Podle některých zdrojů sahá až do Asie, kde se ale jako ke-tsiap označovala rybí omáčka. Za prvním publikovaným receptem na rajčatový kečup z roku 1812 však určitě stojí zahradník a vědec v jedné osobě James Mease. O šedesát čtyři let později Henry John Heinz zavedl výrobu kečupu coby mírněji zahuštěného a ochuceného rajčatového protlaku. Američané byli nadšeni. 

K nám se kečup dostal až v 70. 20. století a během následujícího desetiletí si vydobyl silné místo na trhu. Jednou z prvních československých firem, která se zabývala jeho výrobou, byla společnost Hamé v Babicích. Nicméně mezi lidmi se začaly předávat různé podoby receptů na domácí kečup, podle kterých se pak v řadě domácností připravoval do zásoby.  

Mohlo by se vám líbit

Když v kuchyni zavoní švestky: Připravte je jako měšťané nebo venkovské hospodyně

Zrovna dozrávají švestky, a tak je načase s nimi kouzlit v kuchyni. Kromě dobrot, které rovnou sníme, je můžeme uchovat i na později.
marianne.cz

Připravte si vlastní kečup

Stejně jako všechny ostatní pochutiny, které si připravíte doma, má i kečup tu výhodu, že víte, co do něj dáváte, a tak si můžete být jistí jeho složením bez konzervantů a nadměrného množství soli a cukru.

Přizpůsobíte si pak samozřejmě také konzistenci (zcela hladký, nebo s kousky rajčat) a chuť, protože ho okořeníte podle vlastních preferencí. Kromě toho využijete značnou část úrody, což se hodí hlavně v případě, že naráz dozraje spousta rajských jablíček a nestíháte je spotřebovat.

Mohlo by se vám líbit

Jáhly vyžadují speciální postup. Pak z nich připravíte třeba tradiční jahelník

Drobné kuličky, tedy jáhly, mají v kuchyni mnoho využití. Musíte však vědět, jak je připravit, jinak hrozí, že zhořknou. Postupujte správně a upečte z nich třeba výborný jahelník s povidly.
marianne.cz

Jak na domácí kečup?

Budete potřebovat:

  • 2 kg rajčat
  • 1 l octa
  • 1 polévková lžíce celého pepře
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 4 bobkové listy
  • 4 jablka
  • 2 feferonky
  • 150 g cukru

Postup, jak vyrobit domácí kečup, je naprosto snadný. Stačí dát všechny suroviny do hrnce a dusit pod pokličkou 25 minut. Potom směs propasírujeme a vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec ihned plníme perfektně čisté sklenice, které pevně uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme je tak vychladnout.

Čtěte také: Kečup à la provençale

Provensálský kečup? Proč ne! Klasický hutný kečup vám sice nevznikne, na druhé straně získáte skvělý základ pro omáčky i polévky.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Tajemství bramboračky jako od našich babiček: Staročeský recept, který zvládne každý

Tajemství bramboračky jako od našich babiček: Staročeský recept, který zvládne každý

Dobrý nápad
Vyzkoušejte křehké svatomartinské rohlíčky: Tradiční pochoutka, která zahřeje na duši

Vyzkoušejte křehké svatomartinské rohlíčky: Tradiční pochoutka, která zahřeje na duši

Dobrý nápad
Aromatický hřebíček pomáhá od bolesti zubů: Poradíme, jak vyrobit domácí hřebíčkový olej

Aromatický hřebíček pomáhá od bolesti zubů: Poradíme, jak vyrobit domácí hřebíčkový olej

Dobrý nápad
Dokonale propečená svatomartinská husa: Tajemství tradiční pochoutky, která ovládne nejen sváteční stůl

Dokonale propečená svatomartinská husa: Tajemství tradiční pochoutky, která ovládne nejen sváteční stůl

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + SADA GREEN IDEA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + SADA GREEN IDEA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit