Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

KVÍZ: Tohle ovoce jste nejspíš nikdy neviděli! Poznejte ho a také zkuste kvíz

Existují plody, které byste na českých stromech hledali marně. Pojďte některé z nich poznat a vyzkoušet své znalosti v kvízu. Objevte s námi neobvyklé druhy ovoce, třeba vás inspirujeme k jejich ochutnání.

Jana Bitalová | 23. 05. 2024

Jablka, hrušky, třešně… to je naše klasika, která nikoho nepřekvapí. Durian, mangostan, buddhovu ruku a další už ale tolik neznáme, možná dokonce vůbec. A přitom jde o chutné druhy, které určitě stojí za vyzkoušení.

Mangostan

Mangostan je tropické ovoce z jihovýchodní Asie, které se však vyskytuje i v Jižní Americe. Plody jsou kulaté, mají fialovou barvu a bílou dužinu plnou šťávy. Slupka není jedlá, a tak je potřeba ji oloupat, což jde nejlépe rozříznutím slupky vejpůl a otevřením mangostanu. Ten má sladkou chuť a je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Durian

Durian má intenzivní vůní a velmi výraznou a štiplavou chuť, která je někdy přirovnávaná k chuti sýru. V jihovýchodní Asii patří mezi oblíbené druhy ovoce. Stejně jako mangostan je potřeba ho oloupat. Obsahuje vitamín C, draslík, hořčík a antioxidanty.

Jackfruit

Jackfruit patří mezi morušovité ovoce, které má měkkou dužinou se semeny. Pochází z tropických oblastí Asie a je národním ovocem Bangladéše. Patrně jde o největší stromové ovoce na světě, jehož plody mohou vážit až 30 kilogramů. Je bohatým zdrojem vitamínů C a A, draslíku, hořčíku a vlákniny. Konzumace tohoto ovoce může posílit imunitu, zlepšit trávení a pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.

Rambutan

Rambutan roste v Malajsii, Thajsku, na Filipínách, ve Vietnamu a dalších asijských zemích. Toto ovoce je mnohdy zaměňované s liči, které je u nás poměrně dobře známé. Rambutan je bohatým zdrojem vitamínu C, mědi a fosforu. Pozitivně působí na trávení, anémii a zdraví pokožky i vlasů.

Karambola

Karambola pochází z jihovýchodní Asie. Plod má žlutozelenou barvu a voskovou slupku, přičemž tvarem připomíná hvězdu. Má sladkokyselou chuť a konzumuje se i se slupkou. Je bohatá na vitamíny a minerály, včetně vitamínu C, vitamínu A, železa a draslíku. Obsahuje také vlákninu a antioxidanty.

Buddhova ruka

Buddhově ruce se přezdívá citron s prsty a jde o citrus z Číny. Jak už název napovídá, svým tvarem připomíná ruku. Má tenkou, žlutou slupku a bílou dužinu bez semen. V čínské kuchyni se používá jako dekorace, přísada do jídel, ke kandování i na výrobu marmelády. Ani kůra nepřijde nazmar, protože se hodí do čajů a jako dochucovadlo. Mezi zdravotní účinky tohoto druhu ovoce patří posílení imunitního systému, podpora trávení a pomoc při hubnutí. Kromě toho má protizánětlivé a antibakteriální účinky, je zdrojem vitamínu C a obsahuje také menší množství vitamínu A, vitamínu B6 a draslíku. A pozor: v Číně je symbolem štěstí.

Jabuticaba

Jabuticaba je zvláštní tím, že roste přímo na kmenech stromů. Po dozrání mají plody tmavě fialovou nebo černou barvu a bílou dužinu. Chuťově připomíná kombinaci hroznů a švestek. Slupka je jedlá, ale kvůli vysokému obsahu tříslovin si na ni tolik nepochutnáte, proto je lepší jíst jen dužinu. Jabuticaba je oblíbená do džemů a vín. Obsahuje vitamíny A a C a vlákninu. Dále má antioxidační a protizánětlivé účinky. 

Mohlo by se vám líbit

Pěstujte africký rohatý meloun a ovocný kaktus. Pochutnáte si a vaše návštěvy budou v šoku!

Zdají se vám jahody, maliny, třešně a okurky okoukané? Tak svoji zahradu osázejte rostlinami, které nejsou tak všední.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit