Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Kynuté knedlíky s čerstvým ovocem jsou prostě lahůdka

Ovocné knedlíky u nás patří mezi tradiční jídla, oblíbená napříč generacemi. Nejčastěji se v domácích jídelníčcích objevují od prvních čerstvých jahod až po úrodu švestek. Je tedy ideální čas zkusit kynuté ovocné knedlíky podle opravdu snadného dnešního receptu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 3. 07. 2025

Česká republika ovocné knedlíky miluje. Důkazem je i fakt, že se mohou stát i jedním z témat našich letních výletů! Například do Židlochovic, města vzdáleného pouhých 18 kilometrů jižně od Brna. Zde se pořádá 12. července tradiční Meruňkobraní. I letošní, v pořadí desátý ročník tohoto festivalu meruněk, má bohatý program, ve kterém nechybí soutěž v pojídání meruňkových knedlíků dle originální receptury. Následující týden můžete navštívit ve dnech 18.-22. července slavné Meruňkobraní s jarmarkem u sv. Floriána v Miroslavi na Znojemsku. Ani na již 34. ročníku této největší kulturní akce města Miroslav nechybí v atraktivním programu také soutěž „o knedlíkového krále“. A o prvním srpnovém víkendu (2.-3.8.2025) se bude na Konopišti konat již tradiční Slavnost ovocných knedlíků, oblíbeného jídla arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Na nádvoří budou celý víkend švestkové a meruňkové knedlíky, halušky od slovenského kuchaře a také pivo Ferdinand.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Snadné a skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Ovocné knedlíky jsou jedním z tradičních českých jídel, které bývá nejfrekventovanější zejména od prvních čerstvých jahod až po úrodu švestek. Pomalu nadchází období, kdy by se mohl hodit recept na jahodové knedlíky ze snadného tvarohového těsta.
marianne.cz
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Rekordmani snědí přes dvě stovky ovocných knedlíků za hodinu

Vyhlášený festival Vizovické Trnkobraní, který patří mezi největší hudební události letní festivalové sezóny v České republice, se letos koná 22. – 24. 8. 2025 v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Součástí již šestapadesátého ročníku je i tradiční gastronomický doprovodný program a světově proslulá soutěž v pojídání trnkových (švestkových) knedlíků. Knedlíky se ve Vizovicích pravidelně konzumují od roku 1972 za velkého zájmu sdělovacích prostředků. Současným rekordmanem je Radim Dvořáček z Ostravy, který loňským neuvěřitelným výkonem 228 knedlíků za šedesát minut překonal svůj vlastní rekord 202 knedlíků z roku 2018. Zatím nejlepší výkon v této soutěži a zároveň světový rekord ovšem drží Patrik Bertoletti z USA, který v roce 2008 spořádal 233 knedlíků. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nepečený dort s borůvkami a jahodami je pastvou pro oči a chutná božsky

Pod slovem dort se ukrývá nekonečná řada variant cukrářského výrobku, často spojovaného se slavnostními příležitostmi. Nepečený dort s borůvkami a jahodami podle dnešního receptu je nejen výborný, ale – jak se na správný dort sluší - také atraktivní napohled.
marianne.cz

Recept na kynuté knedlíky s ovocem

Seznam potřebných surovin

  • 300 g hrubé mouky
  • 200 ml mléka (nebo dle potřeby)
  • 1 vejce
  • 10 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 700 g švestek (nebo jiné ovoce)
  • Na posypání:
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g tvrdého tvarohu
  • 100 g rozpuštěného másla 

Jak na to:

Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, lžíci cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce. Vypracujeme vláčné, hladké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Z hotového těsta vytvarujeme váleček a nakrájíme ho na silnější plátky. Každý plátek těsta trochu roztáhneme do šířky, položíme na něj omyté a dobře osušené ovoce, pevně uzavřeme a vytvarujeme kulatý knedlík. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším hrnci tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8–10 minut. Jeden knedlík vyjmeme a zkontrolujeme, zda je uvařený. Pak knedlíky vyjmeme a propícháme nebo mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Podáváme posypané nastrouhaným tvarohem a cukrem, polité rozpuštěným máslem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×