Recept na kynuté knedlíky s ovocem
Seznam potřebných surovin
- 300 g hrubé mouky
- 200 ml mléka (nebo dle potřeby)
- 1 vejce
- 10 g čerstvého droždí
- 2 lžíce cukru
- 1 špetka soli
- 700 g švestek (nebo jiné ovoce)
- Na posypání:
- 100 g moučkového cukru
- 150 g tvrdého tvarohu
- 100 g rozpuštěného másla
Jak na to:
Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, lžíci cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce. Vypracujeme vláčné, hladké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Z hotového těsta vytvarujeme váleček a nakrájíme ho na silnější plátky. Každý plátek těsta trochu roztáhneme do šířky, položíme na něj omyté a dobře osušené ovoce, pevně uzavřeme a vytvarujeme kulatý knedlík. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším hrnci tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8–10 minut. Jeden knedlík vyjmeme a zkontrolujeme, zda je uvařený. Pak knedlíky vyjmeme a propícháme nebo mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Podáváme posypané nastrouhaným tvarohem a cukrem, polité rozpuštěným máslem.