Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Váhu nepotřebujete. Dnešní skvělý ovocný koláč je "hrníčkový"

Oproti loňsku letošní léto není skoupé na úrodu a nabízí nám v rychlém sledu různé druhy dozrávajícího ovoce. Ideální čas na pečení sladkých dobrot. Jste na chatě a nemáte po ruce váhu? Nevadí. Dnešní recept na ovocný koláč je hrníčkový.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 24. 07. 2025

Mezi nejoblíbenější ovoce do koláčů se u nás řadí jahody, borůvky, rybíz, třešně, višně, maliny a meruňky. Koncem léta přicházejí na řadu ještě různé odrůdy peckovin a samozřejmě tradiční švestky. Léto je prostě pro milovníky ovocného pečení tím nejlepším obdobím. Ať už sáhneme po váze nebo po hrníčkovém receptu, ať zvolíme kynuté těsto nebo rychlé řešení s kypřícím práškem, zásady pro práci s ovocem jsou stejné. Čerstvě sklizené ovoce dobře omyjeme (s výjimkou křehkých malin, které můžeme jen opatrně opláchnout) a necháme okapat. Pokud obsahuje pecky, vyloupeme je, větší kusy rozkrájíme a těsto na plechu ovocem poklademe. Na letním pečení s různým ovocem je fajn, že koláč podle stejného receptu může chutnat pokaždé úplně jinak.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nemáte čas na kynuté těsto? Rychlý koláč s meruňkami je dobrý tip

Nejlepší období na koláč z čerstvých meruněk je právě teď. Hledáte zrovna co možná nejjednodušší a také rychlý recept? Nabízíme tip na šťavnatý meruňkový koláč s drobenkou nebo strouhanými ořechy.
marianne.cz

Vsadit na samosběry se vyplatí

S čerstvým sezonním ovocem je prostě výsledek pečení mnohem chutnější, ale často i lahodnější pro oko. Po loňském roce, kdy po jarních mrazech zůstaly zahrádkářům a ovocnářům jen oči pro pláč, se letos můžeme radovat z velmi slušné úrody. Nemáte vlastní zahradu? Dejte šanci samosběrům, jejichž oblibenost v posledních letech opět očividně roste. Nabízejí možnost pořídit si zaručeně čerstvé a kvalitní ovoce, a to mnohem levněji než v supermarketu. Pěstitelům díky samosběru odpadají náklady na sklizeň, balení, dopravu a další. A zákazník si vybere, co a v jakém množství chce. Navíc s bonusem pohybu na čerstvém vzduchu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Kynuté knedlíky s čerstvým ovocem jsou prostě lahůdka

Ovocné knedlíky u nás patří mezi tradiční jídla, oblíbená napříč generacemi. Nejčastěji se v domácích jídelníčcích objevují od prvních čerstvých jahod až po úrodu švestek. Je tedy ideální čas zkusit kynuté ovocné knedlíky podle opravdu snadného dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na hrníčkový ovocný koláč

Seznam potřebných surovin

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva

Dále:

  • 1 hrnek ovoce (rybíz, ostružiny)
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu

Jak na to:

Troubu vyhřejeme na 180 °C. Připravíme plech, který vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, rozpuštěné vlahé máslo a promneme. Ze směsi odebereme 1/4 hrnku vzniklé žmolenky a necháme stranou, později použijeme na posypání. Do zbylé žmolenky přidáme vejce, mléko, kypřicí prášek a důkladně promícháme. Vzniklé těsto dáme na plech, poklademe ovocem a rovnoměrně posypeme odloženou žmolenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30-35 minut (podle své trouby) dozlatova.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×