Mezi nejoblíbenější ovoce do koláčů se u nás řadí jahody, borůvky, rybíz, třešně, višně, maliny a meruňky. Koncem léta přicházejí na řadu ještě různé odrůdy peckovin a samozřejmě tradiční švestky. Léto je prostě pro milovníky ovocného pečení tím nejlepším obdobím. Ať už sáhneme po váze nebo po hrníčkovém receptu, ať zvolíme kynuté těsto nebo rychlé řešení s kypřícím práškem, zásady pro práci s ovocem jsou stejné. Čerstvě sklizené ovoce dobře omyjeme (s výjimkou křehkých malin, které můžeme jen opatrně opláchnout) a necháme okapat. Pokud obsahuje pecky, vyloupeme je, větší kusy rozkrájíme a těsto na plechu ovocem poklademe. Na letním pečení s různým ovocem je fajn, že koláč podle stejného receptu může chutnat pokaždé úplně jinak.