Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Aby z lineckého cukroví nebyla nudná rutina: Hvězdičky s mandlemi podle Josefa Maršálka stojí za vyzkoušení

O Česku se v souvislosti s vánočním cukrovím mluví jako o velmoci. Peče se velké množství druhů a téměř v každé rodině. Linecké cukroví přitom patří k nejčastějším a nejoblíbenějším. Nemáte chuť vyzkoušet si letos také linecké hvězdičky podle Josefa Maršálka?

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 17. 12. 2025

Josef Maršálek je jeden z nejproslulejších českých cukrářů a pekařů. Známe ho mimo jiné z pořadu České televize Peče celá země, ale třeba také díky jeho účasti v soutěži Stardance. Je nejen mistrem pekařského a cukrářského řemesla, mentorem a porotcem, ale i autorem tematických knih a rad. Dnes si můžeme podle jeho postupu z Toprecepty.cz upéct linecké hvězdičky s mandlemi. Josefa Maršálka také brzy po nástupu nového roku uvidíme v oblíbeném pořadu Peče celá země, který se na obrazovky vrací svojí čtvrtou řadou. Česká televize jej nasazuje od 3. ledna 2026. Podle informací ČT nabídne čtvrtá série nové výzvy, originální recepty, vyšší úroveň soutěžících a nově také podcast s názvem Dopečeno. Porotci soutěže budou opět Josef Maršálek a Michaela Landová, moderovat budou Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Mohlo by se vám líbit

Utekl vám správný termín na pečení perníčků? Máme recept na ty, které jsou měkké okamžitě!

S výrobu vánočních perníčků většinou spěcháme, aby se stihly dostatečně uležet a změknout. Řešením nejen pro opozdilce je dnešní recept, podle kterého jsou perníčky měkké ihned po dopečení. A jsou výborné!
marianne.cz

Těšit se můžeme na klasiku i na umělecká díla

Kreativní producent pořadu Peče celá země Petr Mühl předpokládá, že „čtvrtá řada Peče celá země opět přiková celé rodiny k televizním obrazovkám, kde se dostane jak na českou klasiku, tak na zcela originální recepty a techniky“. A dodává, že i v této řadě diváky ohromí doslova umělecká díla, se kterými budou soutěžící přesvědčovat porotce o svých schopnostech, které mají s každou řadou vzestupnou úroveň. Také v nejnovějším ročníku soutěže se bude péct pro dobrou věc, kde se diváci mohou těšit na  herečky Pavlu Tomicovou a Zuzanu Zlatohlávkovou, moderátorku Danielu Brzobohatou, herce Richarda Genzera, moderátora Karla Kováře (Kovy ) a písničkáře Jana Pokorného (Pokáč).

Mohlo by se vám líbit

Cukroví s puncem štěstí a rodinné soudržnosti: Příprava těchto plněných ořechů není složitá

Plněné ořechy patří mezi druhy cukroví, které o Vánocích v málokteré domácnosti chybí. Za vyzkoušení rozhodně stojí ty podle dnešního receptu: plněné máslovým krémem ze zkaramelizovaného Salka a máčené v čokoládové polevě.
marianne.cz

Recept na linecké hvězdičky s mandlemi podle Josefa Maršálka

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 30 g mletých mandlí
  • 90 g moučkového cukru
  • 25 g žloutků

Na dokončení:

  • 200 g pikantní marmelády
  • 100 g nahrubo nasekaných mandlí
  • 40 g bílků

Jak na to:

Z mouky, mandlí, cukru a studeného másla vypracujeme drobenku, do které rychle přimícháme žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici nejméně 30 minut odpočinout.¨Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Pak těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajovátky z něj vykrájíme hvězdičky. Hvězdičky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a do poloviny z nich uděláme uprostřed kulatým vykrajovátkem malý otvor. Pak rozšleháme bílek vidličkou a pomocí mašlovačky potřeme hvězdičky s otvorem ve středu. Posypeme je nahrubo sekanými mandlemi. Plech vložíme do trouby a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 8–10 minut. Po upečení necháme hvězdičky vychladnout a marmeládou slepujeme k sobě vždy jeden kousek bez otvoru a jeden s otvorem. Linecké hvězdičky skladujeme v dobře uzavíratelné dóze na suchém a chladném místě.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×