Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Z kuchyně vyhlášeného machra na omáčky: Připravte si univerzální silný základ podle Petra Hajného

Česká kuchyně je proslulá svými omáčkami, které tvoří významnou součást tradičních hlavních jídel. Dnešní recept je tipem na univerzální silný základ, věc, která je pro každou kvalitní omáčku nesmírně důležitá.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 2. 12. 2025

Dnešní recept na univerzální silný základ na omáčky vám doporučují Extrakurzy.cz prostřednictvím Toprecepty.cz. Z tohoto základu snadno připravíte tradiční české omáčky, jako je rajská, svíčková, šípková nebo omáčka na víně. A proč právě podle Petra Hajného? Petr Hajný je nejen uznávaný český šéfkuchař s bohatou profesní kariérou, ale také se o něm ví, že velký důraz klade právě na omáčky. Dokonce se o něm říká, že je jeden z největších machrů na omáčky vůbec. Je známý tím, že spojuje řemeslnou poctivost a silný cit pro suroviny. Preferuje poctivou kuchyni založenou na silných základech, kvalitních surovinách a klasických technikách, vývary a tradiční chuťový profil.

Mohlo by se vám líbit

Domácí pečivo jako od zámeckého mistra pekaře: Do královských rohlíků patří syrovátka

Málokomu se při představě čerstvě upečeného chleba nebo rohlíku nezačnou sbíhat sliny. Specifickou vůni pečiva, nadýchanost a křupavý povrch milují lidé už po tisíciletí. Pro všechny, kteří mají chuť pustit se do domácích rohlíků, je určený dnešní recept na výborné „královské“.
marianne.cz

Skvělý kuchař byl málem automechanikem

Styl Petra Hajného kombinuje českou tradici, italskou lehkost a moderní přístup. Ve svém oboru je držitelem některých prestižních domácích i zahraničních ocenění. Petr Hajný sice chtěl být původně automechanikem jako jeho otec, nakonec se ale rozhodl pro dráhu kuchaře. Vyučil se v legendárním Hotelu InterContinental (v restauraci Zlatá Praha) a následně prošel prestižními podniky jako Flambée, Dům vína U Závoje, Villa Richter nebo Chagall’s. Dnes je šéfkuchařem a spolumajitelem restaurací Zas a Znova v Sulicích a Di Nuovo (zaměřené na italskou kuchyni) v Horních Jirčanech. Díky své vášni pro sdílení zkušeností také pořádá kulinářské kurzy, například školu vaření omáček a grilování

Mohlo by se vám líbit

Po tomto jídle zůstanou jen prázdné talíře: Jednoduchý, ale skvělý tip na kuřecí rolky

Masové rolky patří mezi oblíbená jídla, jak pro jednoduchost přípravy, tak pro svoji variabilitu. Připravit je lze na skutečně velké množství způsobů. Dnešní recept je na výbornou kuřecí rolku plněnou sýrem, smaženou (nebo pečenou) v trojobalu.
marianne.cz

Recept na silný základ na omáčky podle Petra Hajného

Seznam potřebných surovin

  • 500 g čerstvé kořenové zeleniny
  • 3 lžíce vepřového sádla
  • 3 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce cukru krupice

Jak na to:

Čerstvou mrkev, petržel a celer (v poměru 1:1:1) oloupeme, umyjeme a nakrájíme na větší kostky. Kdybychom zeleninu nakrájeli na příliš malé kostičky, v průběhu tepelné úpravy by se úplně rozvařila nebo spálila. Používáme jedině čerstvou kořenovou zeleninu, mražená zelenina pouští vodu, a proto se při restování neopeče a správně nezkaramelizuje. V základu restujeme nejprve čerstvou zeleninu, až pak cibuli, protože jinak by se cibule spálila a základ by nebyl dobrý. V rendlíku rozehřejeme přibližně 2 lžíce sádla a na něj vsypeme nakrájenou zeleninu. Restujeme na středním plameni 10–15 minut a průběžně promícháváme, aby se zelenina nepálila, ale pomalu a hlavně stejnoměrně karamelizovala. To dodá omáčce tu správnou barvu. Pokud chceme, můžeme přidat i trochu cukru, ale nikdy ne med – ten obsahuje vodu, a proto hůře karamelizuje. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nahrubo. Do rendlíku k zelenině přidáme nakrájenou cibuli a stále promícháváme a smažíme. Pokud všechno sádlo vsáklo do zeleniny, můžeme ho ještě trochu přidat. Smažíme dalších zhruba 15 minut. K zelenině přidáme trochu cukru, osolíme a opepříme. Hotový tmavší základ můžeme použít na přípravu hned několika druhů omáček.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×