Recept na silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Seznam potřebných surovin
- 500 g čerstvé kořenové zeleniny
- 3 lžíce vepřového sádla
- 3 cibule
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce cukru krupice
Jak na to:
Čerstvou mrkev, petržel a celer (v poměru 1:1:1) oloupeme, umyjeme a nakrájíme na větší kostky. Kdybychom zeleninu nakrájeli na příliš malé kostičky, v průběhu tepelné úpravy by se úplně rozvařila nebo spálila. Používáme jedině čerstvou kořenovou zeleninu, mražená zelenina pouští vodu, a proto se při restování neopeče a správně nezkaramelizuje. V základu restujeme nejprve čerstvou zeleninu, až pak cibuli, protože jinak by se cibule spálila a základ by nebyl dobrý. V rendlíku rozehřejeme přibližně 2 lžíce sádla a na něj vsypeme nakrájenou zeleninu. Restujeme na středním plameni 10–15 minut a průběžně promícháváme, aby se zelenina nepálila, ale pomalu a hlavně stejnoměrně karamelizovala. To dodá omáčce tu správnou barvu. Pokud chceme, můžeme přidat i trochu cukru, ale nikdy ne med – ten obsahuje vodu, a proto hůře karamelizuje. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nahrubo. Do rendlíku k zelenině přidáme nakrájenou cibuli a stále promícháváme a smažíme. Pokud všechno sádlo vsáklo do zeleniny, můžeme ho ještě trochu přidat. Smažíme dalších zhruba 15 minut. K zelenině přidáme trochu cukru, osolíme a opepříme. Hotový tmavší základ můžeme použít na přípravu hned několika druhů omáček.