Recept na falešné španělské ptáčky
Seznam potřebných surovin
(5 porcí)
- 500 g hovězího masa (nebo vepřového)
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 velká sterilovaná okurka
- 1 plátek špeku
- 2-3 silnější kolečka měkkého salámu
- 1 velká cibule
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- olej
- sůl
- mletý pepř
Na zahuštění:
- 3 lžíce hladké mouky (nebo tmavá jíška)
- voda
Jak na to:
Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky (plátky naklepeme). Osolíme a lehce opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na kostičky nakrájíme špek, okurku, salám a oloupaná uvařená vejce. Do rozehřátého oleje vsypeme nakrájenou cibuli a smažíme ji do zlatova. Pak k ní přidáme maso, které osmahneme. Přidáme plnotučnou hořčici, vše ještě chvíli mícháme a zalijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Občas promícháme a pokud je třeba, přidáme trochu vody. Když maso změkne, vsypeme do omáčky nakrájený špek, okurku a salám. Ještě povaříme asi 5 minut. Studenou vodu smícháme se 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání nalijeme do omáčky (místo moukou ji můžeme zahustit jíškou). Podle potřeby omáčku naředíme vodou. Pozvolna povaříme dalších 15-20 minut. Nakonec přidáme pokrájená vejce a hotovou omáčku dochutíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže.