Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

KVÍZ: Jak dobře znáte české pivo? Vyzkoušejte své znalosti o tomto tradičním nápoji

České pivo je známé svou vynikající kvalitou, bohatou chutí a dlouhou tradicí, a to nejen u nás, ale i ve světě. Tento zlatavý mok s bílou pěnu, kterému se přezdívá tekutý chléb, je zkrátka součástí tuzemské kultury a historie. Zjistěte v našem kvízu, co o něm víte…

Jana Bitalová | 1. 07. 2024

Klíčovou roli v rozvoji pivovarnictví sehrály hlavně klášterní pivovary. První zmínka o vaření českého piva se týká právě jednoho z nich, a to Břevnovského kláštera, přičemž je už z roku 993. Důležitý průlom přišel roku 1842, kdy byl v Plzni uvařen první světlý ležák, který si rychle získal popularitu

Druhy českého piva

České pivo se dělí do několika kategorií, z nichž nejznámější jsou:

  • Ležák: Světlý ležák je nejznámější a nejrozšířenější typ českého piva. Má vyváženou hořkost, zlatavou barvu a charakteristickou vůni po chmelu.
  • Výčepní pivo: Toto pivo má nižší obsah alkoholu, je lehčí a méně hořké než ležák.
  • Speciál: Silnější pivo s vyšším obsahem alkoholu (nad 5 %). Často se připravuje v rámci sezóny nebo nějaké události.
  • Tmavé pivo: Jak už název napovídá, má tmavou barvu. Jeho chuť je sladší a připomíná karamel. 
  • Polotmavé pivo: Jde o kombinaci světlého a tmavého piva, což mu dodává jantarovou barvu a chuť, která se pohybuje na pomezí sladké a hořké.

Při výrobě se uplatňují tradice a zkušenosti

Výroba piva má několik fází. Prvním krokem je proces rmutování, během kterého je škrob ze sladu přeměněn zejména na zkvasitelné cukry, a to pomocí sladových enzymů. Celá škála enzymů připraví sladový výluh pro činnost kvasinek. Už tato první etapa výroby piva ovlivňuje jeho chuť a aroma.

Dalším důležitým hlediskem je také použití českého chmele o vysoké kvalitě. Přidává se během vaření a dodává hořkost i charakteristickou vůni.

Významnou technikou, která se v českém pivovarnictví využívá, je spodní kvašení. Probíhá při nižších teplotách, kdy kvasinky sedimentují na dně kádě. Tato metoda je typická pro výrobu ležáků, které jsou známé svou jemnou chutí. 

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Kolik toho víte o víně. Mnohé vás v našem kvízu možná překvapí

„Vínečko bílé, si od mé milé, budu ťa pít, co budu žít, vínečko bílé, budu ťa pít, co budu žít, vínečko bílé,“ zpívá se ve známé lidové písničce. Víno je zkrátka oblíbeným alkoholickým nápojem. Pojďte o něm zjistit víc.
marianne.cz

Významné české pivovary

Na našem území máme řadu velkých, středních i malých pivovarů. Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • Plzeňský Prazdroj, který byl založený v roce 1842, produkuje slavné pivo Pilsner Urquell.
  • Staropramen je druhým největším pivovarem v České republice. Nachází se v Praze a má širokou nabídku piv.
  • Budějovický Budvar v Českých Budějovicích, který funguje už od roku 1895. 
  • Velkopopovický Kozel známý svým maskotem, kozlem.
  • Bernard specializovaný na výrobu prémiových piv s výraznou chutí.
  • Královský pivovar Krušovice, jeden z nejstarších pivovarů na našem území – vznikl už mezi lety 1517–1581.
Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Chléb je základní potravina. Vyzkoušejte, co o něm víte v našem kvízu

Chléb je pro mnohé z nás základní potravinou, která nám doma nesmí chybět. Pojďte o něm zjistit víc a také vyzkoušet své znalosti v zábavném kvízu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Tradice
Kapličky nebyly jen místem k modlitbě, významů měly víc, než byste možná řekli

Kapličky nebyly jen místem k modlitbě, významů měly víc, než byste možná řekli

Tradice
Hoď bidlo přes bidlo, kucmoch a další jídla našich předků. Dnes už je moc nevaříme

Hoď bidlo přes bidlo, kucmoch a další jídla našich předků. Dnes už je moc nevaříme

Tradice
Klokočí: Babičky se s ním modlily i zdobily, dnes je téměř zapomenuto

Klokočí: Babičky se s ním modlily i zdobily, dnes je téměř zapomenuto

Tradice
Tradiční trdelník nepochází ze Staromáku. Jeho cesta do stánku byla dlouhá

Tradiční trdelník nepochází ze Staromáku. Jeho cesta do stánku byla dlouhá