Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Medovina má dávnou tradici. Pokud jste ji ještě neochutnali, možná je správný čas

Dny se pomalu krátí a teplé letní počasí už občas střídají chladnější dny, které jsou předzvěstí podzimu. K němu patří medovina, o níž se traduje, že patří mezi nejstarší alkoholické nápoje.

Jana Bitalová | 21. 08. 2024

Medovina je nápoj s hlubokými kořeny, které sahají až tisíce let do minulosti, kdy si na ní pochutnávaly už starověké civilizace. Oblíbená byla zejména v oblasti severní a střední Evropy, naopak starověcí Řekové a Římané jí tak trochu pohrdali, protože měli raději víno. 

Ve středověké Evropě byla medovina považována za ušlechtilý nápoj, často spojený s kulturními rituály, kdy se například dávala jako svatební dar. Její popularita však začala upadat s nástupem piva a vína, které se staly dostupnější a levnější alternativou.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Jak dobře znáte české pivo? Vyzkoušejte své znalosti o tomto tradičním nápoji

České pivo je známé svou vynikající kvalitou, bohatou chutí a dlouhou tradicí, a to nejen u nás, ale i ve světě. Tento zlatavý mok s bílou pěnu, kterému se přezdívá tekutý chléb, je zkrátka součástí tuzemské kultury a historie. Zjistěte v našem kvízu, co o něm víte…
marianne.cz

O medovinu se postarají kvasinky

Základními surovinami pro výrobu medoviny jsou med, voda a kvasinky. Proces výroby začíná smícháním medu s vodou. Tento roztok se pak nechá týdny až měsíce kvasit, a to za pomocí kvasinek. Nakonec se hotová medovina stáčí do lahví, kde může dále zrát, což jí dodává na jemnosti.

Existuje několik druhů medoviny, které se liší nejen použitými ingrediencemi, ale i způsobem výroby. Mezi ně patří čistá medovina pouze z medu, vody a kvasinek, kořeněná medovina třeba se skořicí, hřebíčkem nebo vanilkou, ovocná medovina a chmelová medovina, která je lehce nahořklá.

Mohlo by se vám líbit

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě. Je nekvalitní, nebo naopak? Zjistěte to!

„No co to je za med?!“ nadává mnohdy spotřebitel, když si koupí med a on mu zcukernatí. Obecně je totiž značně rozšířený mýtus, že jde o vadu a důkaz špatné kvality. Jenže opak je pravdou.
marianne.cz

Medovina se vrací na výsluní

V současnosti se medovina opět těší zájmu. Často se vyrábí v malých sériích, ale s o to větším důrazem na autentickou chuť a tradiční postupy výroby. Mnohdy ji můžete ochutnat na různých akcích, které jsou zaměřené na řemesla a tradice. Podává se nachlazená i teplá, přičemž právě ohřev zvýrazní její chuť a vůni. Zvláště k čisté variantě lze přidat i koření, jako je badyán a hřebíček.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Bude pořádná zima nebo Vánoce na blátě? Co nám prozrazují havelské pranostiky

Bude pořádná zima nebo Vánoce na blátě? Co nám prozrazují havelské pranostiky

Tradice
Symbol konce babího léta: Když husy mávají svými křídly na rozloučenou

Symbol konce babího léta: Když husy mávají svými křídly na rozloučenou

Tradice
Odkaz historie zapsaný v každém stehu: Lidové tradiční kroje a jejich příběhy

Odkaz historie zapsaný v každém stehu: Lidové tradiční kroje a jejich příběhy

Tradice
Kvíz: Oslavy, které stmelují generace: Jak dobře znáte české tradice?

Kvíz: Oslavy, které stmelují generace: Jak dobře znáte české tradice?