Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Jen pro jediný okamžik! Pop-up restaurace jako nový fenomén

Vynoří se, zazáří a během několika hodin opět zmizí. V ústech a hlavě zůstane pouze neopakovatelný zážitek. Řeč je o vzrůstajícím trendu takzvaných pop-up restaurací.

Eva Kadavá | 12. 08. 2022

Výhodou pop-up restaurací je, že nepotřebují stálé zázemí ani kuchaře. Naopak. Mohou se zrodit třeba v prostředí bývalé čističky odpadů nebo na fotbalovém stadionu, kde ještě před chvílí vyklusávalo národní družstvo. Jediným omezením je fantazie organizátorů a chuť hostů zažít něco zcela jiného. Cíl je jediný, překvapit. Nejen výběrem místa a servisem, ale samozřejmě také výjimečným gurmánským zážitkem. Zatímco u klasické restaurace má personál zájem, aby vydržela na gastroscéně co nejdéle, pop-up restaurace se otevírají krátkodobě. Na několik hodin, maximálně dnů. Často se během projektu také potkají kuchaři, které by jinak svedlo řemeslo dohromady jen stěží.

Mohlo by se vám líbit

Z farmy na stůl: Jak vypadá cesta našeho jídla

Každá mince má dvě strany. A tak zatímco na jedné nám pokrok umožnil jíst jahody uprostřed zimy, na druhé straně jsme zapomněli, co všechno obnáší cesta od farmáře či pěstitele až na náš talíř.
marianne.cz

Pop-upy otevírají nejen profesionální kuchaři, ale také amatéři. Mezi ty, kteří v Česku začínali na vysoké úrovni, patří koncept Forbidden Taste. Pod jejich taktovkou jste do poslední chvíle nevěděli, co ani kde se bude jíst. Kapacita byla přísně omezená a rezervovat jste si mohli nanejvýš dvě místa. Vše potřebné jste se dozvěděli až v den akce prostřednictvím sms. Jídlo pod značkou Forbidden Taste přitom připravovaly špičky české gastroscény, ať už je to Jana Bilíková, Přemek Forejet, Kamu Rundusová nebo Stephen Senewiratne. Historicky první Forbidden Taste se odehrál v prostorách bývalé trafostanice, další v utajeném sále areálu Pragovka či na prknech divadla Minor.

Štafetu převzali členové spolku Zase spolu. Také oni pořádají své pop-upy živelně a hlavně v přátelské atmosféře. Na Facebooku dokonce mají jakýsi manifest, v jehož duchu pracují: „Už dlouho přemýšlíme o tom, jak propojit lidi napříč gastronomií. Věříme totiž, že právě spolupráce nás všech je to, co může českou scénu posunout nejvíce. A protože všichni milujeme jídlo, skvělé víno, potkávání se s kamarády a hlavně hodně srandy, rozhodli jsme se, že nejlepším způsobem, jak to celé nastartovat, bude dělat společně pop-upy. Každá akce bude úplně jiná, lépe řečeno jinak šílená. Jedna věc ale bude tyto pop-upy spojovat: naše nadšení dělat věci společně bez ohledu na to, ze kterého podniku kdo pochází. Děkujeme, pokud nás přijdete podpořit a ochutnat, jak se naše společná radost a práce přenese do jídla a pití.“

Info ikona
pop-up

Mezi další příznivce pop-upů patří spolek Družstvo. Jejich putovní Wine Pop-up se otevírá nepravidelně a pokaždé jinde, vždy však s úžasnými víny. Konkrétní termíny můžete lovit na jejich Facebooku či na webu druzme.se. Akce pořádají několikrát do roka a návštěvnost se pohybuje v řádu stovek lidí. Pokud vás myšlenka pop-upů nadchla natolik, že byste si i vy chtěli vyzkoušet otevřít vlastní restauraci, byť na jediný den, zapojte se do platformy Restaurant Day. Celé to začalo v roce 2011 ve finských Helsinkách a hlavním cílem byla podpora sousedských vztahů. Kdokoli má chuť se zapojit, tomu stačí jen motivace a dobrý nápad. Platí, že čím originálnější místo vyberete, tím větší šanci k nalákání strávníků máte. Může to být vaše kancelář, chodník, nebo klidně obývací pokoj. Stejně tak je jedno, jaké jídlo budete servírovat. V roce 2015 bylo do projektu zapojeno 1698 pop-up restaurací v 35 zemích světa. Více informací najdete na webu restaurantday.cz. Stejně jako u jiných pop-upů platí jediné, vše si náležitě užít. Vždyť je to pouze na pro tento jediný okamžik.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi
Mohlo by se vám líbit

Emoce na talíři aneb Proč máme sklony k emočnímu jedení

Někdo se jím odměňuje, další zahání stres. S jídlem je spojená celá škála emocí a základ pro to, jaký k němu budeme mít vztah, si budujeme od dětství. Patříte k těm, kteří v noci okupují lednici, nebo je pro vás jídlo spíš něco jako vzduch?
marianne.cz

Související články

Zábava
Dovolená v Lisabonu: Nechte se vtáhnout gastronomickými zážitky, historií i specifickou architekturou

Dovolená v Lisabonu: Nechte se vtáhnout gastronomickými zážitky, historií i specifickou architekturou

Zábava
Kvíz: Letní olympijské hry 2024 v Paříži startují. Otestujte se, jak dobře znáte nejdůležitější sportovní událost všech dob

Kvíz: Letní olympijské hry 2024 v Paříži startují. Otestujte se, jak dobře znáte nejdůležitější sportovní událost všech dob

Zábava
4 důvody, proč navštívit Istanbul: Nechte se unést bohatou historií, místní gastronomií a relaxem v tureckých lázních

4 důvody, proč navštívit Istanbul: Nechte se unést bohatou historií, místní gastronomií a relaxem v tureckých lázních

Zábava
Nejlepší hlášky z Přátel: Oslavte narozeniny představitele Joeyho kvízem pro opravdové experty

Nejlepší hlášky z Přátel: Oslavte narozeniny představitele Joeyho kvízem pro opravdové experty