Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

Překvapivé důvody, proč se nevyhýbat dezertům

Info ikona
dezert

Neříkáme, že je zdravé, abyste každý den začínali punčovým řezem, pokračovali koňakovou špičkou a večer zakončili karamelovým větrníkem. Na druhou stranu ale rozhodně neplatí, že byste se dezertům měli zuby nehty vyhýbat.

Dukanova, Atkinsonova, středomořská nebo ketogenní dieta. Na světě existuje nespočet diet a stravovacích směrů, které „zaručují“ ztrátu kilogramů. Bohužel, následně už nezmiňují, že úbytek na váze je vykoupen ztrátou dobré nálady, neustálým hladem a později také jojo efektem. Suma sumárum diety nejsou pro naše tělo to pravé ořechové, a mnohem lépe uděláte, když dáte přednost zdravému a vyváženému stravování, do kterého (světe div se) patří také dezerty. „To, že si dovolíte vychutnat jídlo, které máte rádi - včetně dezertů, způsobí, že převezmete kontrolu nad svým stravováním,“ říká doktor Sunni Patel, klinický vědec a odborník na zdraví střev. A jaké jsou podle něho další důvody, proč si neupírat dezerty?

Mohlo by se vám líbit

1. Zaostřeno na živiny

Mnoho lidí se domnívá, že dezerty do jídelníčku nepatří kvůli nedostatku živin. Jenže, neházejme všechny sladkosti do jednoho pytle! Podle Sunniho Patela mohou některé dezerty nabízet cenné živiny – například bílkoviny z ořechového másla, hořčík z kakaa nebo vlákninu z bobulovitého ovoce či celozrnných obilovin. „Mezi mé nejoblíbenější dezerty patří mražené hrozny s hořkou čokoládou, jablečný krambl nebo chia pudink,“ říká Patel a dodává, že výběrem dezertů, které obsahují výživné ingredience, můžeme svůj jídelníček naopak zpestřit.

2. Zbytečný stres

Některým lidem může odmítání dezertů způsobovat stres, který je v samotném důsledku pro jejich tělo horší, než kdyby se skutečně zakousli do dezertu. „Nejíst dezerty může být stresující. Obzvláště, pokud to ve vás podporuje pocit omezení a strachu z jídla. Ten totiž následně může zvýšit riziko vzniku poruchy příjmu potravy,“ doplňuje lékař pro stylist.co.uk.

Mohlo by se vám líbit

3. Jídlo jako vzpomínka

V některých chvílích je jídlo mnohem víc než „jenom palivo“. Občas jsou pokrmy základem pro vytváření nových vzpomínek, poznávání cizí kultury nebo trávení času s přáteli a blízkými lidmi. Obzvláště, pokud jde o narozeninové oslavy, zmrzlinové hody s partnerem nebo lahodné tiramisu na zasloužené dovolené v Itálii.

Navíc platí, že sdílení jídla s ostatními zvyšuje náš pocit štěstí. Nový výzkum Oxfordské univerzity odhalil, že čím častěji lidé jedí s ostatními, tím spíše se cítí šťastní a spokojení se svým životem. „Zařazení dezertů do běžného jídelníčku může přispět k pocitu sounáležitosti a posílit vaše vztahy s ostatními,“ uzavírá Patel.

Jak už jsme zmiňovali v úvodu, rozhodně vás nenabádáme, abyste denně spořádali polovinu cukrárny. Pokud ale patříte k lidem, kteří se stravují zdravě a vyváženě, pak si z občasného dezertu nemusíte dělat vrásky.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku