Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zdravě, chutně a zároveň rychle? Zkuste tyto 4 recepty a uvařte výborný oběd pro celou rodinu

Žít zdravě a zároveň u toho stíhat každodenní povinnosti je sen snad každé ženy. U některých je to ale zároveň i realita. Pokud mezi ně zatím nepatříte, zkuste se inspirovat našimi recepty na zdravé obědy, které vám zaberou minimum času, uspokojí celou rodinu a zároveň vás ve zdravém životním stylu podpoří.

Veronika Zvonková | 31. 05. 2024

Zdravý jídelníček nemusí být vždy jen výzvou a strašákem, naopak. Klasická česká kuchyně je mnohdy náročnější na přípravu než jídla, která vás nejen zasytí, ale budete se po nich cítit plná energie a dodají vašemu tělu potřebné živiny. Určitě znáte ten pocit, kdy strávíte v kuchyni celé dopoledne, uvaříte výbornou omáčku, knedlíky nebo usmažíte řízky. I když si jídlo vychutnáte, následně máte pocit plnosti a nejraději byste si šla lehnout.

Čisté složení a snadná stravitelnost jsou základ

Tučná, smažená a mastná jídla jsou pro tělo těžce stravitelná, a proto je dobré si je vychutnat jednou za čas. To samé platí i o průmyslově zpracovaných potravinách, jež jsou plné přidaných konzervačních látek, aditiv, barviv a stabilizátorů. Pokud chcete být maximálně efektivní a cítit více energie v průběhu dne, zaměřte se na potraviny, které mají čisté složení a vaše trávení podpoří, nikoli zatíží. Snažte se soustředit na nákup sezónních produktů a BIO surovin, masa a vajec z volného chovu a kvalitního pečiva.

Mohlo by se vám líbit

Potraviny, které působí „zdravě“, ale ve skutečnosti do vyváženého jídelníčku nepatří

Tváří se zdravě, a navíc výborně chutnají. Pokud se ale zaměříme na jejich složení, rychle zjistíme, že si nálepku „zdravé a vyvážené“ potraviny nezaslouží. Pojďme se seznámit s potravinami, které se tváří „fit“, ale ve skutečnosti jsou skrytou kalorickou bombou.
marianne.cz

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik

Ingredience (3 porce):

  • 3 červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl
  • olivový olej
  • těstoviny nebo gnocchi
  • parmazán

Postup:

Nakrájejte papriky na větší kousky, oloupejte česnek a vložte do zapékací nádoby. Přidejte ricottu, posolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte na 220 stupňů cca 45 minut.

Mezitím si v osolené vodě uvařte gnocchi nebo těstoviny. Jakmile budou hotové, trošku vodu při jejich slévání ponechte. Upečenou „směs“ zatím vyndejte z trouby, rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte těstoviny. Dosolte dle potřeby.

Podávejte s hoblinkami parmazánu, přidat můžete i opražená slunečnicová semínka.

TIP: Tato varianta je skvělá i s kuřecím masem.

Odlehčené kuře na paprice

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích prsou, příp. stehenních řízků
  • ½ cibule (50 g)
  • 2 – 3 lžičky mleté papriky (10-15 g)
  • 300 ml kuřecího vývaru 
  • 70 g nízkotučného žervé nebo krémového sýru
  • 50 ml nízkotučného mléka (0,5 %)
  • 2 lžičky celozrnné žitné mouky (10 g), příp. pšeničné nebo špaldové
  • 1 lžička soli (5 g)
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)

Postup:

Maso zbavte přebytečných šlach a tučných částí a nakrájejte ho na kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno a poté na trošce oleje v pánvi osmahněte a nechte zesklovatět. Přidejte maso, osolte a zprudka opečte ze všech stran. Zaprašte moukou a přidejte vývar. Vařte po dobu 15 minut přiklopené poklicí.

Přidejte krémový sýr a nechte ho rozpustit. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete zahustit trochou mouky smíchanou s mlékem. Při přilívání stále míchejte, aby se omáčka nesrazila. Mírně chvilku ještě provařte a dle chuti dosolte. Podávejte s těstovinami.

Kuřecí na kari s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 100 g mrkve
  • 1 malá bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g růžiček květáku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari koření
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka z plechovky
  • 100 g fazolových lusků
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nakrájejte kuřecí prsa na nudličky, oloupanou mrkev na kolečka a cibuli najemno. Česnek prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nasekanou cibuli. Osmažte dozlatova. Přidejte na růžičky pokrájený květák a nakrájenou mrkev a dál opékejte ještě cca 5 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek, kurkumu a kari, promíchejte a zalijte vývarem. Přiklopte pánev poklicí a nechce cca 10 minut dusit.

Ve druhé pánvi mezitím na olivovém oleji orestujte kuřecí prsa. Ty následně přidejte ke směsi a zalijte vše kokosovým mlékem. Přidejte fazolové lusky a nechte ještě cca 10 minut prohřát. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží.

Tip: Fazolové lusky a květák lze vynechat. Pokud máte ráda kombinaci slaného a sladkého, zkuste jídlu dodat ještě víc exotické chuti a přidejte místo květáku a lusků ananas. Stačí ho jen nakrájet na malé kostičky a přidat k masu do směsi ke konci vaření.

Mohlo by se vám líbit

Vstávejte brzy a vařte lehká jídla! 4 letní návyky, které lze aplikovat i během podzimu

Srpen je ve své polovině, a to znamená jediné - podzim pomalu klepe na dveře. A přestože se příroda na podzim ukládá ke spánku, není to pokyn pro pravidelné lenošení. Zůstaňte aktivní a přeneste si své letní návyky i do dalších měsíců!
marianne.cz

Pečené brambory se zeleninou

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 2-3 barevné masité papriky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 větší červené a bílé cibule
  • 1 menší lilek (nebo cuketa či patizon)
  • snítky tymiánu a petrželky
  • olivový olej
  • majoránka
  • rozmarýn
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo měsíčky. Uvařte je do poloměkka, poté je důkladně nechte okapat a oschnout. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Stroužky česneku rozkrojte napůl. Připravenou zeleninu a brambory vložte do pekáče vymazaného olivovým olejem. Posypte bylinkami a kořením, osolte, promíchejte, zakápněte olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte, dokud brambory nezískají zlatavou barvu a zelenina nebude měkká.

TIP: Pokud si oběd bez masa nedovedete představit, můžete k zelenině a bramborám do pekáčku přidat na kostičky nakrájené a osolené krůtí nebo kuřecí.

Zdroj článku

Související články

Životní styl
8 tipů, jak najít balanc mezi pracovním a osobním životem: Zvládněte home office levou zadní

8 tipů, jak najít balanc mezi pracovním a osobním životem: Zvládněte home office levou zadní

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky