Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Proč se vyhnout svatbě v květnu? Nejznámější svatební mýty a pověry

Info ikona
Svatba

Na jednu stranu vzbuzují úsměv, na druhou zase respekt. Pověry jsou odnepaměti součástí našich životů a jenom málokdo si s nimi zahrává. A dvojnásob to platí v případě svatby.

Jenom hrstka lidí se dokáže veřejně přiznat k tomu, že věří pověrám. Zároveň stejné minimum lidí si to „lajsne“ a vydá se ke svatebnímu oltáři v květnu. Co z toho plyne? Ať chceme nebo ne, pověry, a svatební obzvlášť, v nás vyvolávají respekt. I když nám rozum říká, že jde jenom o hloupou pověru, někde uvnitř sebe si říkáme: „Co když se to vyplní zrovna mně?“

Pokud jste právě naplno ponoření ve svatebních přípravách, pojďte si s námi připomenout nejznámější svatební pověry. Předem vás ale upozorňujeme, že některé z nich vám můžou pěkně překopat svatební plány.

Ideální měsíc

„Svatba v máji, nevěsta na máry,“ pravila by vaše prababička a už by s vámi o májové veselce dále nediskutovala. Pověra, jejíž vznik datujeme do 18. století, počítala s tím, že ženy ihned po svatbě otěhotní. V ten moment byly vystaveny hned dvěma rizikům – zaprvé prožily první trimestr v létě, tedy v době, kdy musely tvrdě pracovat na poli. Druhý háček spočíval v tom, že se miminko narodilo v zimě – v období krušných mrazů a malých potravinových zásob. I když v současné době vezmeme hrábě do rukou jenom výjimečně a v zimě nám přetéká špajz k prasknutí, jenom málokdo si doopravdy troufne na květnovou svatbu.

Pravým opakem květnové veselky je září. Předkové tvrdili: „Když se v září vdáš, bohatství a štěstí zaručeno máš.“ Proč má právě září zaručit bohatství, je ve hvězdách. Všem milovníkům hmotných statků se ale nedoporučuje svatba v říjnu. „Svatba v říjnu, láska kvete, ale blahobyt uteče.“

Svatební garderoba

To, že by měl ženich vidět nevěstu ve svatebních šatech až před oltářem, je stará známá klasika. Věděli jste ale, že kdyby se na šatech objevila trhlina, nesmí se sešít? Jediná možnost je dírku zašpendlit. Nevěsta by si také měla dát pozor na výběr obuvi. I když jsou otevřené sandálky v módě, pověra praví, že otevřenou špičkou utíká požehnání a blahobyt. Raději mít dva, tři puchýře navíc, než smůlu na patách po zbytek života.

Mohlo by se vám líbit

Nejkrásnější královské svatby, které dojaly celý svět

Krásné šaty, rukavičky, dechberoucí květinová výzdoba, a především největší koncentrace modré krve na pár metrech čtverečních. Královské svatby budí pozornost, a tak není na škodu, když si čas od času ty nejkrásnější veselky připomeneme.
marianne.cz

Počasí

Počasí se nedá objednat, a tak se někteří novomanželé musí smířit s tím, že jejich svatbu nedoprovázejí sluneční paprsky. Na druhou stranu naši předci byli v tomto ohledu shovívaví, a počasí nespojovali s negativními jevy. Déšť byl zárukou štěstí, slunce zase slibovalo pohodový a harmonický vztah. Překvapivě i bouřka je na svatbě vítána, neboť po ní následuje duha, která zaručuje vášnivou a dlouhotrvající lásku.

Svatební sladkosti

Svatební přípravy vás můžou stát dost energie, a tak nebude na škodu, když poslechnete pověru a obloukem se vyhnete pečení svatebních koláčků. Pokud byste se jako budoucí nevěsta k pečení připletla, pak by vaše děti byly uplakané a manželství by stálo za starou bačkoru. Pověra se vztahuje také k pečení svatebního dortu i dalších cukrovinek, což znamená jediné – více volného času pro vás.

Mohlo by se vám líbit

Celebrity, které se vdávaly v barevných svatebních šatech

Plánujete svatbu a zběsile navštěvujete jeden svatební salon za druhým? Pokud stále nemůžete najít „ty pravé“, možná byste se měla poohlédnout po méně tradičních svatebních šatech. A věřte, že byste nebyla jediná. Už mnoho celebrit dokázalo, že svatební šaty rozhodně nemusí mít bílou barvu.
marianne.cz
Zdroj článku