Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Mezonetový byt na Vinohradech se po rozsáhlé rekonstrukci proměnil v architektonický skvost plný inovativních řešení

Vytvořený s ohledem na tradici Vinohrad a inspirovaný jednoduchostí, se tento byt se stává mistrovským dílem, kde každý detail a barva má svůj význam. Je to symfonie světla a stínů, která podtrhuje jednoduchost a krásu architektury.

Terezie Benoni | 29. 04. 2024

Na velkorysých 307 metrech čtverečních najdete vše, co pro rodinný život v centru metropole člověk potřebuje. Funkce bytu primárně odlišuje dvoupatrové členění. Zatímco dolní patro slouží ke společnému životu, návštěvám a pro děti, horní patro nabízí jeho obyvatelům intimitu a soukromí. Architekti z ateliéru BekArch navrhli rekonstrukci mezonetového bytu v srdci Vinohrad tak, že velkorysému obytnému prostoru ve spodním patře vévodí kuchyňský ostrov. Dále zde najdete jídelnu a obývací prostor, ze kterého se pomocí truhlářsky řešeného schodiště dostanete do druhého patra. „Kvalitní architekturu definuje určitá jednoduchost ruku v ruce s charakterem použitých materiálů,“ přibližuje přístup ateliéru BekArch architekt Jan Bek. Za prostorem nazvaném cinemaroom se nachází ryze soukromé křídlo s pracovnami, ložnicí, koupelnou, barem a šatnami.

Galerie: Když barva v interiéru funguje
Mohlo by se vám líbit

Byt, který vás okouzlí svým otevřeným půdorysem a moderním švédským designem! Podívejte

Čtyřicetimetrový byt je sice malý půdorysem, ale díky světlým barvám a velkým oknům je vzdušný a harmonický. Navíc je možné z něj přímo vejít na dřevěnou terasu v klidném vnitrobloku, která je jako stvořená pro letní party.
marianne.cz

S úctou k tradici Vinohrad

Byt disponuje třemi plnohodnotnými koupelnami a jednou samostatnou toaletou u obývací části. Všechny prostory hygienického zázemí jsou navrženy v obdobných barevných tónech jako celý interiér. Koupelnám dominuje krémový velkoformátový obklad s dekorem pískovce v kombinaci s truhlářsky řešenými skříňkami z tmavě mořené dubové dýhy. Velkoformátové zrcadla v dětské a v hlavní koupelně opticky prostory zvětšují. Důležitý bod v rámci rekonstrukce představovala hra se světlem. Vzhledem k tomu, že směrem do ulice nebylo možné byt jakkoliv prosvětlit, zvolili architekti světlé, krémové tóny v rámci celého interiéru. To jim zároveň dalo prostor využít tmavé tóny pro architektonické zdůraznění důležitých prvků. Příklad můžeme hledat v případě kuchyňské linky nebo v rámci řešení schodiště. Díky hře s barvami a rozměry vzniklo atypické schodiště, které poutá pozornost příchozích návštěv. „Záleží mi na kvalitním zpracování: vždycky mě zaujmou atypická řešení, neobvykle řešený nábytek či stavební prvky. Jsem rád, když taková řešení mohu přinést do navrhovaného interiéru,“ popisuje architekt. Architekti při návrhu vycházeli z tradice Vinohrad. Jasnou volbou tak byla dřevěná podlaha a kazetové obklady vybraných stěn. „U interiéru si myslím, že v jednoduchosti je krása a síla; není potřeba vymýšlet zbytečnosti,“ uzavírá Jan Bek.

Autoři návrhu: BekArch: Ing. arch. Jan Bek, Ing. arch. Linda Kozlová

Mohlo by se vám líbit

Z domu do bytu? Tahle rodina výměny nelituje

Co může rodinu se třemi dětmi a psem přimět ke stěhování z rodinného domku do bytu?Zveme vás na výlet do Znojma, kde navštívíme atypické bydlení pětičlenné rodiny, která obývá prostorný byt v domě z 19. století. Hlavním přepychem je velkorysá dispozice naprosto odlišná od současných zvyklostí.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor