Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Tajemství babiččiny kuchyně. Vařte levně, chutně a bez námahy

V posledních letech se do českých domácností vrací láska k poctivým a jednoduchým jídlům, která nám připomínají dětství a nedělní obědy u babičky. Nejde ale jen o český fenomén. Podobný návrat k tradicím zažívají i v zahraničí. Pojďme se podívat, jak do své kuchyně vrátit kouzlo jednoduchosti, skvělé chuti a poctivých surovin.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 17. 11. 2025

Vařit jako babička neznamená jen držet se starých receptů. Je to celý přístup k jídlu, vaření s láskou, úctou k sezónním surovinám a k radosti, kdy se celá rodina sejde u jednoho stolu. Babičky vždy byly a jsou mistryněmi jednoduché kuchyně z lokálních surovin a svá rodinná tajemství předávají z generace na generaci. V dobách, kdy návštěva restaurace byla svátkem, se vařilo denně z toho, co zahrada a spíž daly. Jídla musela být úsporná, ale zároveň výživná a plná chuti. Vzpomeňte si na vůni bramboráků, poctivou hrstkovou polévku, houbovou omáčku nebo koprovku. Všechna tato jídla dokazují, že i z pár základních a sezónních surovin se dají vykouzlit opravdové poklady.

Info ikona
Vařte podle babiček
Mohlo by se vám líbit

Babiččiny rady na nachlazení, které pořád fungují. Léky mezi nimi nejsou

Když vás skolí rýma nebo škrábání v krku, není nutné hned běžet do lékárny. Naše babičky si uměly poradit s nachlazením bez pilulek. S bylinkami, horkým čajem a trochou zdravého selského rozumu. A světe div se, většina těch starých triků funguje dodnes.
marianne.cz

Osvědčené suroviny a postupy

Co tvořilo základ babiččiny kuchyně? Především poctivé suroviny jako mouka, brambory, sušené luštěniny a koření, doplněné o čerstvou zeleninu a ovoce ze zahrádky. Klíčem k hluboké chuti bylo často pomalé vaření. Polévky a dušená jídla, která se celé dopoledne táhla na plotně a zahušťovala se jednoduše chlebem nebo bramborou. Běžnou součástí jídelníčku byla i bezmasá jídla, jako je dušená mrkev, špenát s vejcem nebo sladké těstoviny s mákem. A možná to nejdůležitější umění bylo kouzlení „z ničeho“ neboli schopnost využít každý zbytek a proměnit obyčejné suroviny v lahodné bramborové šišky nebo pečené ovoce. Vaření podle babiček ale nebylo jen o jídle samotném. Stejně důležitý byl i rituál společného stolování. Vzpomínáte na nedělní obědy, kdy se sešla celá rodina, nebo na klidné večery u talíře horké polévky? Právě tyto chvíle dělaly z jídla zážitek. Předávání receptů a dovedností se přitom neodehrávalo jen v kuchyni, ale udržuje se i díky kuchařským knihám a oblíbeným televizním pořadům, které oslavují tradiční postupy.

Proč je babiččina kuchyně zase v kurzu

Možná vás překvapí, že mnoho dnešních kulinářských trendů vlastně jen znovu objevuje to, co naše babičky znaly dávno. Důraz na sezónnost, vaření bez zbytků nebo poctivá domácí strava, to vše jsou principy, které jejich kuchyně dokonale splňovala. Není divu, že se k těmto hodnotám vracíme a že i dnes jsou populární třeba kalendáře plné staročeských rodinných receptů. Chcete si kousek téhle atmosféry přenést i do své kuchyně? Začněte jednoduše. Udržujte si ve spíži základní trvanlivé suroviny, které vás vždy zachrání. Nevyhazujte zbytky, ale zkuste je přetvořit v nová jídla, ať už je to polévka, placičky nebo jen obyčejná pomazánka. Sledujte, co zrovna roste, a vařte ze sezónních produktů, které jsou nejchutnější a nejlevnější. A hlavně zapojte do vaření i stolování celou rodinu. Právě sdílení totiž dělá z jídla tu pravou radost.

Zdroj: marthastewart.com, toprecepty.cz

Mohlo by se vám líbit

Babiččina lékárna na bolest, nachlazení a záněty: Některé bylinky a koření zatočí s bolístkami lépe než prášky

Recepty našich babiček na bolístky všeho druhu mají v českých domácnostech hluboké kořeny. A dnešní věda jim dává za pravdu. Správně namíchané bylinky a koření totiž dokážou ulevit od bolesti nebo nachlazení často i rychleji než tabletka z lékárny.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×