Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Skvělý tip na sladkou jablečnou pochoutku: Potřebujete jen čtyři suroviny a půl hodinky času

S úrodou českých jablek to letos vypadá dobře, má být i mírně nadprůměrná. Také sklízíte? Nebo už jste dokonce unavení ze složitého pečení, popřípadě z výroby domácích moštů, kompotů a marmelád? Pak můžete zkusit tip na jednoduchý, velmi rychlý a zároveň skvělý jablečný donut.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 24. 09. 2025

Jablka jsou zřejmě nejvíce v písních zmiňovaným a všemožně umělecky ztvárňovaným ovocem. Ale také nejvíce „pomlouvaným“: po staletí si nesou stigma prvního hříchu a ztraceného ráje. Známé je také mýtické „jablko sváru“, darované Paridem bohyni Afroditě, které se vlastně stalo prvním krokem k Trojské válce. Jablko má ve skutečnosti celou řadu ctností, které lidstvo bere tak trochu jako samozřejmost. Proč? Protože tohle ovoce je v podstatě stále k dispozici, dá se výborně skladovat, nemá punc vzácnosti ani exotiky, neobjevil je Kolumbus a neváže se k němu ani žádná jiná historická zajímavost. Jablka jsou nám prostě známá už od pravěku. Odrůdy se samozřejmě měnily a jablka nebyla vždy tak rozšířená. Mají však hluboké kořeny ve starém světě a dnešní Evropané jsou dozajista jedlíci jablek odjakživa. Slovo „jablko“ také patří do naší první slovní zásoby i do prvních dětských přesnídávek.

Mohlo by se vám líbit

Jako od babičky, ale bez zdlouhavého tvarování: Líné koláče si zamilujete

Voňavé a lahodné koláčky bez zdlouhavého tvarování? Stačí rozválet vykynuté těsto na plech, udělat důlky a naplnit je. A pak upéct dozlatova. Líné koláče si zamilujete pro jejich chuť i jednoduchost.
marianne.cz

Jablko je gastronomický fenomén

Z kulinářského hlediska mají jablka nepopsatelně široký repertoár. Dokonale ladí se sladkostmi, ale také se slanými pokrmy. Starý je třeba zvyk vařit či péct je s tučným masem nebo dokonce s rybami. Apicius, dodnes zachovaná kuchařská kniha pocházející původně z doby římské, například uvádí recept na vepřové maso s jablky. V Nizozemsku se s jablky připravují sledi. I výroba alkoholu z jablek je prosperujícím odvětvím a mnoho druhů bylo vyvinuto výhradně pro tento účel. Jedním z nejrozšířenějších kuchyňských zpracování jablek je však bezesporu sladké jablečné pečivo, kterého je nepočítaně druhů. K velmi jednoduchým a rychlým využitím jablek na sladkou pochoutku patří také jablečný donut podle Toprecepty.cz

Mohlo by se vám líbit

Nebojte se odpalovaného těsta: Švestkové knedlíky podle ČSN se doslova rozplývají v ústech

Švestkové knedlíky patří ke klasice sladkých jídel české kuchyně. Druhů těsta i způsobů přípravy je více, dnes ale nabízíme výborný recept na knedlíky z odpalovaného těsta podle bývalých Československých státních norem.
marianne.cz

Recept na jablečný donut

Seznam potřebných surovin

  • 1 plát listového těsta
  • 2 jablka
  • skořicový cukr
  • 1 vejce na potření

Jak na to:

Jablka umyjeme a nakrájíme na silnější kolečka. Střed vykrojíme kulatým vykrajovátkem. Jednotlivá jablečná kolečka obalíme ve skořicovém cukru. Plát listového těsta rozkrájíme na proužky široké 2 cm a obalíme jimi jablečná kolečka. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme skořicovým cukrem a pečeme v troubě na 160 °C dozlatova.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×