Datle nejsou jen sladkost plná cukru. Mají překvapivý výživový obsah
Datle rostou na vysokých palmách v pouštních oblastech. Nejčastěji pocházejí ze severní Afriky nebo Blízkého východu. V obchodech je najdeme převážně sušené, někdy i čerstvě působící odrůdu Medjool, která je masitější a vláčnější. Jejich sladká chuť je daná hlavně obsahem glukózy a fruktózy. A právě proto jsou datle skvělým pomocníkem, když potřebujete rychlou energii bez kávy a bez čokolády. Jedna hrst vám dodá elán na cestu, do práce, do školy, nebo po odpolední procházce v mrazu. Datle ale nejsou jen přírodní „cukrovinka“. Obsahují vlákninu, draslík, železo, magnesium i vitaminy skupiny B. Díky tomu podporují trávení, soustředění i imunitu. Vláknina navíc zasytí a vyrovnává práci střev, což se hodí zvlášť přes zimu, kdy jíme hutnější jídla.