Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Bramborák bez brambor? Cuketa je dokonalá náhrada

Urodily se vám cukety, ale vy zrovna máte chuť na bramborák? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet smažené placičky z cuket, které se vůní i chutí dokonale vyrovnají těm z brambor.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 30. 07. 2025

Před čtyřiceti lety byla u nás téměř neznámá, ale dnes je v Česku doma. Dokonce se jí daří tak, že si ve vtipech vysloužila vlastní zahrádkářské období, zvané „Nechcete cuketu?“. Zelenina podobná okurce se v posledních letech stala neodmyslitelnou součástí českého léta. Celkem bez problémů vyroste i těm nejhorším zahradníkům a v kuchyni má velmi široké uplatnění ve sladkých i slaných pokrmech. Název cuketa pochází z italského zucchini (zdrobnělé slovo zucca, tedy tykev). Botanicky je ovocem, ale gastronomicky je zeleninou. Patří do rodiny melounů, okurek a dýní. Sklízí se nezralá, kdy má křehkou a jedlou kůru.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Když zavoní tradiční bramboráky, málokdo odolá

Cmunda, vošouch, bác nebo třeba krompelák. Řeč je pořád o tom samém: o bramboráku. O česnekem a majoránkou vonící, rychlé, levné, a především neodolatelné smažené placce ze strouhaných brambor. Vytvořené například podle dnešního receptu.
marianne.cz

Odkud k nám doputovala cuketa?

Tykve podobné cuketám se na území dnešního Mexika a severních částí Jižní Ameriky pěstovaly už před více než 7 tisíci lety. Po objevení Ameriky se cukety dostaly do Evropy a zemědělci v okolí italského Milána je začali šlechtit a také pěstovat ve velkém. První popis odrůdy pod názvem cuketa lze nalézt v práci publikované v Miláně v roce 1901. První záznamy o cuketě ve Spojených státech pocházejí z počátku roku 1920. Téměř jistě ji do Ameriky odvezli italští přistěhovalci. Do českých kuchyní cuketa doslova vtrhla až v polovině 80. let. Tehdy zahrádkáři vedli úporný a často marný boj s plísní okurek. Odolnou cuketu plíseň neohrožovala, a tak se mladé cukety začaly používat do salátů místo okurek, ale i jako zavařené okurkové řezy. Důvodem k rychlému rozšíření bylo i snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, a velká a levná úroda. Cuketa se brzy v českých kuchyních zabydlela natrvalo, zároveň se spoustou receptů na sladké i slané pokrmy s cuketou v hlavní roli.  

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Při výběru správného druhu smetany nemá tohle zapékané jídlo chybu

Dostali jste chuť na pořádnou gastronomickou klasiku? Nabízíme recept na brambory zapečené s vepřovými kotletami a zalité smetanou. Vůní a chutí ve vás možná vzbudí lehkou nostalgii a vzpomínky na nedělní obědy u babičky.
marianne.cz

Recept na bramboráky z cukety

Seznam potřebných surovin

  • 1 starší cuketa
  • 2 vejce
  • majoránka
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • mléko dle potřeby
  • hladká mouka dle potřeby
  • olej na smažení
  • tvrdý sýr na posypání (možno vynechat)

Jak na to:

Cuketu oloupeme a vydlabeme střed. Najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Česnek oloupeme, utřeme a přidáme k cuketě. Dále přidáme hladkou mouku, majoránku, sůl, vejce a trochu mléka tak, aby vznikla kašovitá hmota. Na oleji smažíme tenké placky z obou stran dozlatova. Na závěr placky můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a nechat ho roztéct.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×